Home » Nieuws » Colombia is nu weer helemaal veilig voor toerist

'Colombia is nu weer helemaal veilig voor toerist'

Scheidende president Uribe wil eind aan negatief imago

vrijdag 06 augustus 2010

Colombia is weer veilig voor het internationale toerisme. Die verzekering gaf de scheidend president Álvaro Uribe van het Zuidamerikaanse land slechts kort voor zijn vertrek, dit weekeind, aan opReisGids.nl. Hij deed dat tijdens een persoonlijke ontmoeting in Seywiaka, een nederzetting van Kogi Indianen, hoog in de bergen van Sierra Nevada de Santa Marta in het noorden.

100807_colombia_seywiaka_kogis Luisteren.jpg
Kogi Indianen luisteren naar hun president tijdens een bijzondere ceremonie in hun dorp in de bergen van de Sierra Nevada de Santa Marta.

Colombia draagt bij een groot deel van het internationale publiek nog steeds het negatieve imago van een land vol van criminaliteit, drugsbaronnen en kidnappende rebellen.‘Ten onrechte’, vindt Uribe, want juist  tijdens zijn bewind, dat acht jaar geleden begon, heeft er met name op het gebied van de veiligheid een ware aardverschuiving ten goede plaats gevonden.

Keiharde aanpak
Mede dankzij een keiharde aanpak door leger en politie, onder aanvoering van generaal Freddy Padilla de León, de ‘leeuw van Bogota’, kon de activiteit van zowel de FARC als de drugsmaffia worden geminimaliseerd en werd ook het aantal ‘gewone’ moorden en ontvoeringen in de steden drastisch beperkt.Parel van de Andes
Dat heeft de ‘parel van de Andes’, zoals Uribe zijn land vol trots noemt, nu absoluut veilig gemaakt voor de toerist. ‘Dat heeft zware inspanning gekost in de afgelopen jaren. Maar het resultaat telt. En dat is, dat we onze bezoekers, indien ze zich verantwoord gedragen, nu in het grootste deel van het land een veilig verblijf kunnen garanderen. Zeker in onze steden en in de toeristisch belangrijke gebieden.’

100807_colombia_seywiaka_uribe En Padilla.jpg
President Uribe, links met strohoed en in hemdsmouwen, in gesprek met de dorpsoudste van Seywiaka. In het midden generaal Pedilla, de hoogste baas van leger en politie en eerstverantwoordelijk voor de bestrijding van de rebellen en drugsmaffia in het land..

Veel te zien en te genieten
Er is volgens Uribe veel te zien en te genieten in Colombia. Het land, met een oppervlakte even groot als Frankrijk, Spanje en portugal samen, heeft een prachtige, zeer bijzondere, rijke natuur.

Cultuur
En het heeft een unieke, geheel eigen cultuur, waarin de vele sporen uit het koloniale Spaanse verleden zijn gemixed met die van de nog veel oudere oorspronkelijke bevolking. Dat merk je ook in vele bijzondere gerechten van de Colombiaanse keuken, die daardoor per regio verschilt in geur en smaak.

Toerisme
De Colombiaanse economie heeft het internationale toerisme nodig, aldus de president. Het kwam tot nu toe echter maar moeizaam op gang, omdat de vrees voor criminaliteit veel reizigers er nog van weerhoudt om het land te bezoeken. Pas sinds kort durft de ook overheid het aan om de wereld wat krachtiger te bewegen naar Colombia af te reizen.

100807_colombia_seywiaka_bedankt President.jpg
Kinderen van Seywiaka bedanken met vlaggetjes in de nationale kleuren voor de komst van de president. Ze poseren samen met Paula Romero van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bogota.Marketingcampagne
Er is een flitsend moderne internationale marketingcampagne opgestart. ‘Colombia es passion. 'The only risk you have is wanting to stay’, is het belangrijkste thema daarvan.

Beurzen
En op internationale toeristische beurzen, zoals dit jaar voor het eerst de Vakantiebeurs in Utrecht,  was het land de laatste tijd al prominent aanwezig met een stand waarop niet alleen de Colombiaanse koffie kan worden geproefd, maar ook de kwaliteit als toeristische bestemming uitgebreid wordt toegelicht.

Succes
En met succes. Volgens de jongste cijfers, mede verzameld om het einde van de periode Uribe te markeren, blijkt dat de (buur)landen in Zuid-Amerika het in toeristische groei de laatste tijd behoorlijk tegen Colombia hebben moeten afleggen.

Forse groei
Zo scoorde Colombia in 2009 met een groei van het aantal toeristen (exclusief cruisepassagiers) van bijna 11 procent ten opzichte van 2008 aanzienlijk beter dan Brazilië (+ 6%) en Peru (+ 4%). En Mexico, Chili, Argentinië en Venezuela presteerden zelfs negatief, met het buurland van Hugo Chavez als uitschieter (-17,5%). De cijfers zijn afkomstig van de World Tourism Organisation en dus uit onverdachte bron.

100807_colombia_seywiaka_het Dorp2.jpg
In Colombia wonen in 567 reservaten, verspreid over het land, nog 84 indigenás. Indigenous volken die afstammen van de oer-inwoners. Samen spreken die 75 verschillende 'oude' talen. Sommige dorpen zijn beperkt toegankelijk voor toeristen, andere, waaronder normaal ook Seywiaka, helemaal niet.

Gastvrij en goedlachs
De belangrijkste troef in de internationale concurrentie om de avontuurlijke reiziger zijn volgens president Uribe echter de Colombianen zelf: vriendelijk, gastvrij en goedlachs, maar ook ambitieus en vasthoudend als het om de toekomst van hun land gaat.

Professioneel
‘Die toekomst is belangrijk en daarom realiseert men zich dat onderwijs en scholing nodig zijn om als echte gastheren professioneel service en dienstverlening aan de bezoekers te kunnen bieden.’ De regering doet haar uiterste best om daar de voorwaarden voor te scheppen.

Vliegcapaciteit
Colombia is over de verdere ontwikkeling van het toerisme vanuit Europa en de faciliteiten die daarvoor nodig zijn intussen ook in gesprek met de Europese Commissie. Daar is onder meer de vraag neergelegd naar mogelijkheden om de vliegcapaciteit van en naar Europa verder uit te breiden.

Dure tickets
Er zijn nu voor wat betreft Europa alleen rechtstreekse vluchten vanuit Spanje (Madrid) en Frankrijk (Parijs), maar er is alle reden om dat aantal verder te vergroten. Ook de ticketprijzen, die nu nog relatief hoog zijn, zouden in dat geval kunnen dalen.

Eind oktober begint Lufthansa vanaf Frankfurt op vijf dagen per week met een lijndienst op Bogotá, waarvoor een retourtarief vanaf 799 euro zou gaan gelden. Voor dat relatief lage bedrag is echter maar een beperkt aantal van de ruim 300 stoelen per vlucht beschikbaar. Normaal kost een een ticket bijna 2800 euro.

Optimistisch
‘Over de voortgang van het overleg met de EC is nog niet zoveel te zeggen, maar ik ben optimistisch dat een aantal grote Europese luchtvaart- maatschappijen zich voor voor de verdere uitbreiding en verbetering zullen willen inzetten, samen met Colombia’s eigen luchtvaartmaatschappij, Avianaca', zei Uribe ons. Avianca vliegt al op Madrid.

100807_colombia_seywiaka_dorpshuis.jpg
Het nieuwe dorpshuis en een aantal in dezelfde stijl gebouwde woningen zijn nu de trots van de stam.

Huisvesting
In Seywiaka was opReisGids.nl aanwezig bij de officiële opening door Uribe van een environmental project, gericht op de verbetering van huisvesting en  leefomstandigheden van vijftig Kogi families.

Ontwikkelingshulp
Het Indianendorp ligt in de bedding van de Palomino rivier, niet ver van de stad Dibulla. Het project werd uitgevoerd door Accion Social, een organisatie die ook vanuit Nederland veel ontwikkelingshulp ontvangt, aldus coördinator Diego Fernando Bustamante uit Bogotá.

Lees ook: Op zonvakantie bij een voormalige cocaïneboer
Komende tijd zullen op deze site nog enkele Colombiaproducties verschijnen.

Internet:
- www.colombiaespassion.com
- www.proexport.com.co
- www.turismocolombia.com
- www.bogotabiketours.com