Landeninformatie - België

België landinformatie

In het noordwesten van Europa ligt het land België. Het land is verdeeld in twee regio’s: het Franstalige Wallonië en het Nederlandstalige Vlaanderen. Door haar ligging aan de Noordzee heeft België een lange kustlijn. In het binnenland grenst het land aan Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.

In het kort wat basisgegevens over België:

Landinformatie

België is een bijzonder land door de verdeling in twee regio’s: Wallonië en Vlaanderen. Niet alleen is er een taalverschil, ook in maatschappelijk en sociaal opzicht verschillen de regio’s sterk van elkaar. In het Nederlandstalige Vlaanderen zijn oude steden als Gent en Brugge bekende publiekstrekkers. Ook de Vlaamse kustlijn, met badplaatsen als Oostende en Knokke, is een populaire vakantiebestemming. In de Waalse Ardennen is het landschap volkomen anders. Hier is het heuvelachtig en dicht bebost, met oude kastelen en historische stadjes. Brussel is de hoofdstad van België, ook wel bekend door het enorme Atomium, dat gebouwd is voor de Wereldtentoonstelling van 1958. Ook de Europese Unie heeft haar hoofdzetel in Brussel.

Geschiedenis

België heeft eeuwenlang bij verschillende vorstendommen gehoord, waaronder de Habsburgers, de Bourgondiërs en de Oostenrijkers. In 1815 werden Nederland, België en Luxemburg samengebracht tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Dat was echter maar van korte duur: in 1830 kwamen de Zuidelijke Nederlanden in opstand en riep het de onafhankelijkheid uit. Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werd België door Duitsland bezet. Na afloop van de Eerste Wereldoorlog kreeg België de Duitse regio rondom Malmedy toebedeeld, waar Duits tot op heden nog de voertaal is. België kent sinds 1931 een koningshuis.

Cultuur

Omdat België uit twee volkomen verschillende regio’s bestaat, kent het land ook grote onderlinge verschillen wat cultuur betreft. In heel België wordt het jaarlijkse carnaval uitbundig gevierd. De Belgen zijn overwegend rooms-katholiek, waardoor veel feestdagen ook een religieuze achtergrond hebben. De Vlaamse cultuur is nauwer verbonden met de Nederlandse cultuur, terwijl Wallonië meer op Frankrijk gericht is. België kent diverse grote steden zoals Antwerpen, Luik en Brussel. Aan de kust van de Noordzee liggen de populaire badplaatsen die vooral in de zomer veel toerisme aantrekken.

Natuur

Ondanks dat België niet zo groot is, kent het Belgische landschap grote verschillen. In Vlaanderen vind je vooral het vlakke laagland met een duinlandschap aan de kust. In het zuidoosten liggen de Belgische Ardennen: een heuvelachtig gebied met bossen en rivieren. In de wintermaanden zijn er, bij voldoende sneeuwval, zelfs enkele kleine skigebiedjes geopend. Het hoogste punt van België is een kleine 700 meter hoog en ligt in natuurgebied de Hoge Venen. In natuurgebied De Kempen vind je uitgestrekte heidevelden, weilanden en bossen. Er stromen enkele rivieren door België, waarvan de Maas en de Schelde de grootste zijn.

Klimaat

In België heerst een gematigd zeeklimaat, dankzij haar ligging aan de Noordzee. De winters zijn zacht met een gemiddelde temperatuur van 3ºC. De zomers zijn mild tot warm met een gemiddelde temperatuur van 19ºC. Door de invloed vanuit zee is het in de kustgebieden in de winters wat warmer dan in het binnenland. In de hogere gebieden van de Ardennen valt er ’s winters vaak sneeuw.

Eten en drinken

België is wijd en zijd vermaard vanwege de Vlaamse friet, al dan niet in combinatie met mosselen. Dit gerecht kom je in menig restaurant in de Vlaamse kuststreek tegen. Ook de Belgische pralines zijn een typisch Belgisch product. Luik is vooral bekend van de Luikse wafels, waar meer suikerkristallen in verwerkt zijn dan in de Brusselse tegenhanger: de Brusselse wafel. De wafels worden vaak opgediend met poedersuiker, room of fruit, zoals aardbeien of kersen. Waar Frankrijk bekend staat om haar uitstekende wijn, zo heeft België een rijke historie rondom het bierbrouwen, die teruggaat tot aan de Middeleeuwen. Bekende Belgische bieren zijn Leffe, Hoegaarden en Rochefort.

Vervoer

Openbaar vervoer: België kent een goed openbaar vervoersnetwerk. Er zijn treinverbindingen tussen de grotere steden, terwijl de kleinere plaatsen met bussen bereikbaar zijn. Aan de kust kan men gebruik maken van de kusttram, die de grotere kustplaatsen met elkaar verbindt.

Wegen:  België heeft een uitgebreid wegennetwerk die wel tot één van de dichtste van de wereld gerekend kan worden. Er zijn snelwegen, tweebaanswegen en smallere lokale wegen. De maximum snelheid op de snelweg is 120 km/uur.