Landeninformatie - Bulgarije

Bulgarije landinformatie

In het zuidoosten van Europa ligt Bulgarije, dat in de Balkan ligt. Bulgarije grenst aan de landen Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië en Roemenië. Aan de oostkust van Bulgarije ligt de Zwarte Zee. De grens met Roemenië wordt grotendeels door de rivier de Donau gevormd.

In het kort wat basisgegevens over Bulgarije:

Landinformatie

Bulgarije is een land met een geschiedenis die al heel ver teruggaat. Het land werd al in de 7e eeuw gesticht en is daarmee een van de oudste landen van Europa. Een groot deel van Bulgarije is bergachtig, met toppen tot boven de 3000 meter hoogte. De bergen lenen zich bij uitstek voor een wintersportvakantie en in de wintermaanden zijn er dan ook diverse skigebieden geopend. Aan de kust van de Zwarte Zwee liggen de populaire badplaatsen als Zlatni Pjasatsi (Golden Beach), Slantschev Brjag (Sunny Beach), Nessebar en Albena. Dankzij de grote hoeveelheden mineralen in het zeewater van de Zwarte Zee, wordt er wel een geneeskrachtige werking aan het water toegekend en vind je veel kuurhotels langs de kust.

Geschiedenis

De Bulgaarse geschiedenis begint in de eerste helft van de 7e eeuw, als het Eerste Bulgaarse Rijk gesticht wordt. Rond het jaar 1018 wordt het land door het Byzantijnse Rijk ingenomen, maar na ruim 150 jaar wordt Bulgarije weer zelfstandig: het Tweede Bulgaarse Rijk is een feit. Aan het einde van de 14e eeuw wordt Bulgarije opnieuw door een wereldmacht geannexeerd: het Ottomaanse Rijk valt Bulgarije binnen en zal het land bijna 500 jaar regeren. In 1878 wordt Bulgarije een zelfstandig koninkrijk, maar desondanks breekt er een roerige periode aan. Eerst volgen de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlogen elkaar snel op. Daarna volgde er een onrustige tijd, waarin de diverse politieke stromingen beurtelings proberen te macht te grijpen. In de Tweede Wereldoorlog sluit de pro-Duitse regering zich aan bij het Pact van Wenen. Aan het einde van de oorlog er een pro-westerse regering geïnstalleerd, die echter al snel het onderspit delft bij een Russische inval. Bulgarije wordt een communistische republiek, wat tot de val van de muur, in 1989, zal duren. Langzaamaan krabbelt het land op en verbeteren de economische omstandigheden. In 1997 wordt Bulgarije lid van de Europese Unie.

Cultuur

Naast de etnische Bulgaren, wonen er ook minderheden van Turken, Roma, Russen en Armeniërs in Bulgarije. De Bulgaars-orthodoxe Kerk is de belangrijkste religie in Bulgarije, gevolgd door de islam. In de hoofdstad Sofia kunnen diverse kunstgalerijen en musea bezocht worden, waarvan de Sofia Art Gallery ongetwijfeld de bekendste is. Ook kan men in Sofia theaters en concertzalen bezoeken. Meer in het binnenland vind je de oude kloosters en historische steden zoals Nesabar en Plovdiv. De Bulgaarse cultuur wordt levend gehouden door de traditionele volksmuziek en -dans, waarbij veelal de typisch Bulgaarse klederdracht gedragen wordt. Met name op het platteland hecht men nog sterk aan de oude tradities en gewoontes.

Natuur

Bulgarije kent een overwegend bergachtig binnenland, met een vlakker gebied rond de kust van de Zwarte Zee. Van oost naar west ligt het Balkangebergte, met toppen tot 2376 meter hoog. Meer zuidwestelijk in het land ligt het Rilagebergte met de 2925 meter hoge Musalaberg. Het Piringebergte is een fraai berggebied, met hoge toppen, kalksteengebieden, prachtige bergmeren, grotten en watervallen. In de winter wordt er volop in de diverse berggebieden geskied. De Bulgaarse natuur wordt beschermd door de diverse nationale parken, waarvan Pirin, Rila en Centraal-Balkan de bekendste zijn. Vlakbij Sofia ligt het nationale park Vitosha, het oudste natuurpark van Bulgarije. De kust is met haar goudgele zandstranden een populaire toeristenbestemming. Met name het strand Sunny Beach is een aantrekkelijk stukje Bulgarije voor strandliefhebbers. Andere bekende bezienswaardigheden in Bulgarije zijn de waterval en grot Devil’s Throat, vlakbij de Griekse grens en de bijzondere rotsen van Belogradchik. In de dichtbeboste gedeeltes van Bulgarije leven wolven, beren en andere wilde dieren.

Klimaat

In het overgrote deel van Bulgarije overheerst een gematigd landklimaat. Daar zijn de zomers warm en de winters koel. Echter, de verschillende streken kennen hun eigen invloeden op het klimaat. Zo kent het zuiden van Bulgarije ook wel de kenmerken van een mediterraans klimaat, met warme zomers en zachte winters. In de bergen vind je de invloeden van een bergklimaat.

Eten en drinken

De Bulgaarse keuken is sterk beïnvloed door de Turkse en Griekse keuken, waarbij vlees en groenten wel de belangrijkste ingrediënten van de hoofdmaaltijd zijn. In de kuststreek staan er meer visgerechten op het menu. Populaire Bulgaarse gerechten zijn kiufteta (gehaktballen of hamburgers van gekruid gehakt), shashlik (een spies met vlees en gegrilde groente) en gyuvetje, een stoofpotje met vlees, tomaten en kaas. Ook de Bulgaarse yoghurt is een uniek product dat volop in Bulgarije gegeten wordt, evenals de Bulgaarse feta kaas. Al eeuwenlang wordt er in Bulgarije wijn gemaakt, waarbij er tegenwoordig nog steeds zo’n honderd wijngebieden zijn waar uitstekende wijn geproduceerd wordt.

Vervoer

Openbaar vervoer: Bulgarije beschikt over een spoorwegennetwerk, waarbij met name de verbinding tussen de grotere steden goed in orde is. Kleinere plaatsen en dorpjes kunnen per bus bereikt worden.

Wegen: Het wegennetwerk van Bulgarije is van mindere staat, hoewel er de afgelopen jaren wel aan het onderhoud gewerkt wordt. De verkeersborden langs lokale wegen in het binnenland van Bulgarije zijn voornamelijk in het Cyrillische schrift opgesteld. Langs grote wegen en in de kustgebieden worden vaak tweetalige borden gebruikt, waarop ook het Latijnse schrift staat vermeld. In verband met de veiligheid wordt het afgeraden om ’s avonds in het donker te rijden. Wees ook alert op langzaam verkeer, zoals paard en wagens.