Landeninformatie - Denemarken

Denemarken Landinformatie

Denemarken behoort samen met Zweden, Noorwegen en Finland tot de Scandinavische landengroep, die in het noorden van Europa ligt. Het land is grotendeels omringd met water. Alleen aan de zuidkant van het land grenst Denemarken aan buurland Duitsland, hoewel de Øresundbrug, die Denemarken met Zweden verbindt, slechts een afstand van 16 kilometer meet en de veerdienst tussen het Deense Helsingør en het Zweedse Helsingborg nog geen vijf kilometer overbrugt. Denemarken wordt omringd door de Noordzee, de Oostzee, het Skagerak, het Kattegat en Øresund.

Taal:  Deens Hoofdstad: Kopenhagen Regeringsvorm: Constitutionele monarchie Religie: Christendom Munteenheid:  Deense kroon Oppervlakte: 43.094 km2 Inwoners: 5.600.000

Landinformatie

Het Scandinavische land Denemarken vormt de verbinding tussen het Europese vasteland en Scandinavië. Denemarken is niet zo groot en bestaat voor een deel uit (ruim 400!) eilanden, waarvan Seeland en Fyn de grootste zijn. Het vasteland van Denemarken heet Jutland. Denemarken is grotendeels vlak, met lange zandstranden en een duinlandschap aan de westkust en fjorden aan de oostkant van het vasteland. In het glooiende binnenland vind je akkers, heidevelden, bossen en meren. Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en ligt grotendeels op het eiland Seeland. De stad heeft zich ontwikkeld tot een hippe bestemming voor een stedentrip. Er zijn volop musea te bezoeken. De oude Nyhavn met haar gekleurde huizen is een levendige uitgaansbuurt en toeristische trekpleister geworden. Ook het beeldje van de Kleine Zeemeermin trekt de nodige bezoekers aan. Het koningshuis van Denemarken woont in de wintermaanden in paleis Amalienborg in hartje Kopenhagen. De tweede stad van Denemarken is het op Jutland gelegen Århus.

Cultuur

Denemarken staat bekend als een land waar vriendelijkheid, gastvrijheid en tolerantie hoog in het vaandel staat. Niet voor niets is het Deense woord ‘hygge’, wat vergelijkbaar is met het Nederlandse ‘gezellig’ en ‘knus’ een populair modewoord geworden. Het overgrote deel van de Deense bevolking is evangelisch-luthers maar religie drukt geen sterke stempel op het leven van alledag. De meeste musea in Denemarken zijn te vinden in de hoofdstad Kopenhagen, waaronder het Deens Nationaal Museum. Ook in de steden Aarhus en Aalborg zijn musea te bezoeken. In de buurt van Aarhus ligt het openluchtmuseum Den Gamle By, waar zo’n 75 historische huizen en gebouwen te bewonderen zijn. Ook het centrum van Aarhus zelf is de moeite waard om te bezoeken. Op het gebied van design speelt Denemarken een belangrijke rol: diverse bekende ontwerpers zijn van Deense afkomst. Bij jeugdige bezoekers aan Denemarken zijn de pretparken Legoland en Tivoli populair. Tivoli ligt in Kopenhagen, werd geopend in 1843 en is daarmee een van de oudste pretparken ter wereld.

Geschiedenis

Van de 9e tot de 11e eeuw nam Denemarken een belangrijke plaats binnen Europa in, vanwege de macht van de Vikingen. De Deense Vikingen veroverden diverse gebieden in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk en Engeland. In de 15e eeuw vormde Denemarken een eenheid met Zweden en Noorwegen. Toen Zweden de alliantie verliet, werd deze door Denemarken en Noorwegen voortgezet, waarbij Noorwegen zelfs tot provincie van Denemarken gesteld werd, tot Noorwegen in 1814 aan Zweden afgestaan moest worden.. Denemarken en Zweden voerden geregeld oorlog in de 16e en 17e eeuw. Halverwege de 19e eeuw raakte Denemarken in oorlog met Pruisen en Oostenrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Denemarken neutraal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Denemarken wel door Duitsland bezet, maar zowel de inval als de bezettingsperiode verliepen relatief mild, vergeleken met andere Europese landen. Op 5 mei 1945 werd het overgrote deel van Denemarken door de Engelsen bevrijd; de bevrijding van het eiland Bornholm door de Russen volgde enkele dagen later, hoewel de Russen nog een jaar lang op het eiland gelegerd bleven. Denemarken is lid van de NAVO en de Europese Unie.

Natuur

Het landschap van Denemarken is overwegend vlak tot glooiend. Denemarken heeft een vlak landschap. Meer naar het oosten wordt het landschap heuvelachtiger. In het westelijke deel liggen, net als in Nederland, polders. Het land bestaat uit het grote schiereiland Jutland en uit een archipel van meer dan 500 eilanden. Aan de oostkust van Jutland zijn fjorden. De fjorden in Denemarken hebben geen steile wanden en iets minder fraai dan die in Noorwegen. De kustlijn van Denemarken is ca. 7300km

Denemarken heeft een zeer veelzijdige natuur met grote beukenbossen, dennenbossen, duinplantages, heidegebieden en fraaie natuur- en vogelgebieden. Het land heeft veel natuurparken, waaronder Almindingen, volgens velen een van de mooiste en afwisselendste bossen van Denemarken, gelegen in een hoogland met dammen en meren. Men vindt er goede wandelpaden. National park Vildmose is honderden jaren oud en bv. zeer geschikt om de koningsadelaar te observeren. Rold Skov-Rebild Bakker is een 30km van Ålborg gelegen bos. Het is een uniek, lichtglooiend terrein met heuvels, dalen, bossen, heide, bronnen en meren, waarvan 2 met schoon en helder water. Langs de kusten kan men genieten van prachtige krijtrotsen, grotten en diepe kloven. Enkele kilometers uit de kust zijn diverse riffen, waar men vis kan vangen.

Klimaat

Gematigd zeeklimaat, beïnvloed door de temperatuur van het water van de Noordzee. In februari is er over het algemeen een temperatuur van 0ºC. In de zomer is er veel zon. De temperatuur is dan ca. 17ºC. De gem. neerslag op het Deense land is ca. 600mm per jaar. De droogste periode is van eind april tot begin juni. Van augustus t/m oktober valt de meeste neerslag. Als er 's winters een oostenwind waait kan het wel tot ca. 30ºC vriezen. Diezelfde oostenwind kan de temperatuur 's zomers op doen lopen tot 35ºC.

Eten en drinken

Typische Deense gerechten zijn verder o.a. frikadeller (gehaktbal van gemalen rundvlees), Kogt torsk (gepocheerde kabeljauw in mosterdsaus), Floeskesteg (geroosterd varkensvlees met zwoerd) en Hvid labskovs (stamppot van rundvlees en aardappels).

De aardappel is een vast ingrediënt voor een traditionele maaltijd, met tevens groenten en vruchten. Bij een typische Deense maaltijd serveert men altijd een salade. Smørrebrød is de bekendste Deense specialiteit en men eet dit meestal tijdens de lunch, met worst, kaas of vis en vaak saus. 's Zomers zijn kleine garnalen een delicatesse, evenals haringen. Andere vissoorten en oesters eet men vnl. tijdens de lunch. Men sluit de lunch en/of het diner vaak af met Deense kaas of koffie met gebak.

Vervoer

Openbaar vervoer:

In Denemarken is een goed openbaar vervoer systeem met treinen en bussen, waar vooral de trein, waarbij u uw fiets mag vervoeren, erg populair is. De frequentie van zowel trein als bus is regelmatig. Er is tevens een uitgebreid metronetwerk in Kopenhagen.

Wegen: 

Het wegennet van Denemarken (70.000km) is in goede staat en goed gemarkeerd. Op de meeste hoofdwegen mag tevens worden gefietst. Men moet tol betalen op de verbindingsbrug (Grote Beltbrug) tussen Funen en Sjaelland (ca. ¬ 27.00) en bij de verbindingsbrug (Sontbrug) van Kopenhagen naar Malmø (ca. ¬ 35.00). Op de snelwegen geldt een max. snelheid van 130km/h, op de autowegen 80km/h en binnen de bebouwde kom 50km/h. Rijden met dimlicht is overdag verplicht.