Landeninformatie - Duitsland

Duitsland Landinformatie

Midden in Europa ligt het land Duitsland. Aan de noordzijde grenst het land aan zowel de Noordzee als de Oostzee. Duitsland kent maar liefst negen aangrenzende landen, te weten Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland en is daarmee in Europa het land met de meeste buurlanden..

Taal:  Duits Hoofdstad: Berlijn Regeringsvorm: Federale republiek Religie: Christendom Munteenheid:  Euro Oppervlakte: 357.376 km2 Inwoners: 82.700.000

Landinformatie

De Bondsrepubliek Duitsland ligt centraal in Europa en is in 16 deelstaten (Bundesländer) opgedeeld. Het land kent een afwisselend en vooral heuvelachtig landschap, waarbij in het zuiden de hoge toppen van het Alpengebergte liggen. In de winter is het in diverse regio's mogelijk om wintersport te beoefenen, zoals in Beieren, het Zwarte Woud en het Sauerland. In het Sauerland liggen de bekende wintersportplaatsen Winterberg en Willingen, die vooral door Nederlandse wintersporters druk bezocht worden. Ook langlaufers komen in de Duitse wintersportgebieden volop aan hun trekken dankzij diverse langlaufloipes. Duitsland is echter ook in de andere seizoenen een vakantieland bij uitstek door de fraaie landschappen met bossen, meren, kastelen en oude steden. Populaire bestemmingen voor een stedentrip zijn Berlijn, Keulen en Aken. München is vooral drukbezocht tijdens het Oktoberfest dat jaarlijks in deze stad plaatsvindt.

Cultuur

Elk jaar vindt in oktober het Oktoberfest in München plaats, dat met miljoenen bezoekers een zeer drukbezocht festival is. Men drinkt hier bier uit grote pullen, eet de beroemde Duitse 'Bratwurst' en veel Duitsers dragen de typisch Duitse klederdracht. In het najaar zijn er ook diverse festivals rondom de oogst. Vanaf eind november worden in de meeste grotere plaatsen de jaarlijkse kerstmarkten weer geopend. Bezoekers lopen langs talloze stalletjes waar kerstartikelen en typisch Duitse etenswaren en dranken verkocht worden. Bekende kerstmarkten zijn die van Keulen, München en Düsseldorf. Diverse bekende componisten zijn afkomstig uit Duitsland, of hebben hier gewoond. Zo zijn Bach, Beethoven, Brahms en Wagner allen van Duitse afkomst. Andere beroemde Duitsers zijn de wetenschapper Albert Einstein, de schrijvers Johann Wolfgang von Goethe en Heinrich Heine. In Duitsland hebben de katholieke en de evangelische kerken ongeveer een gelijk aantal leden. De nationale feestdagen in het land hebben vaak een religieuze achtergrond, zoals Maria Himmelfahrt en Allerheiligen. De Duitse hoofdstad Berlijn is een moderne, trendy stad, waar talloze theaters en musea bezocht kunnen worden. Ook worden er diverse festivals in de stad georganiseerd.

Geschiedenis

De geschiedenis van Duitsland gaat al ver terug, hoewel het huidige Duitsland pas sinds eind 19e eeuw bestaat. Tijdens de Romeinse tijd was het zuiden van het huidige Duitsland door de Romeinen bezet en werden de steden Keulen, Aken en Trier gesticht. In de daaropvolgende eeuwen bestond het huidige Duitsland steeds uit onafhankelijke deelstaten. Vanaf 1871 werd Duitsland een verenigd rijk: het Tweede Duitse Rijk, met Wilhelm I van Pruisen als keizer. In Europa liepen de spanningen begin 20e eeuw hoog op, wat leidde tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914, die vier jaar duurde Door het Verdrag van Versailles raakte Duitsland flink wat grondgebied kwijt, waaronder het huidige Polen. Toen Adolf Hitler aan de macht kwam, stevende Duitsland gestaag op een volgende wereldoorlog aan. Van 1939 tot 1945 vond de Tweede Wereldoorlog plaats. Duitsland bezette een groot deel van Europa maar verloor uiteindelijk de oorlog. Het land werd na de oorlog opgedeeld in de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR). De Berlijnse Muur werd gebouwd om het vluchten van Oost-Duitsers naar het vrijere westen tegen te gaan. Deze muur zorgde voor een scheiding tussen Oost- en West-Duitsland en werd zeer streng bewaakt. Pas toen de druk op het communistische regime in de jaren '80 steeds groter werd, werd de muur in 1989 eindelijk neergehaald en werden het oosten en westen van Duitsland eindelijk weer verenigd. Er werd veel geïnvesteerd in heropbouw van het oosten van Duitsland, dat duidelijk achterliep bij het westen. Duitsland werd in 16 deelstaten opgedeeld, die ook wel Bundesländer genoemd worden.

Natuur

Het grootste deel van Duitsland bestaat uit glooiende tot bergachtige gebieden. Aan de noordkust is het landschap vlakker. Voor de kust in de Noordzee liggen enkele eilanden, in het verlengde van de Nederlandse Waddeneilanden. In het zuiden van Duitsland liggen de uitlopers van de Alpen en hier vind je dan ook de hogere bergtoppen, zoals de bijna 3000 meter hoge Zugspitze. Het landschap bestaat veel uit bossen, meren en rivieren. De langste rivieren zijn de Elbe en de Rijn. De Eifelregio rondom de Moezel is een populair vakantiegebied vanwege het fraaie natuurschoon, de uitgestrekte wijngaarden en de vele kastelen en oude stadjes in deze regio. Ook het Zwarte Woud is een schitterende regio met en bergachtig landschap en uitgestrekte bossen. Er zijn ruim 100 natuurparken te bezoeken in Duitsland.

Klimaat

Het grootste gedeelte van Duitsland kent een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn koel en de winters mild. Gedurende het hele jaar kan er neerslag vallen. Gemiddeld heeft juli de hoogste temperaturen, die op kunnen lopen tot een gemiddelde van ca. 22°C. In de Alpen, in het zuiden van Duitsland, heerst een hooggebergteklimaat; in het noorden vind je een zeeklimaat. Het oosten van Duitsland is 's zomers gemiddeld iets warmer en in de winter juist wat kouder. p>

Eten en drinken

De Duitse keuken kent vooral wat eenvoudiger gerechten, zoals de bekende braadworst, de Berlijnse curryworst of de Frankfurter worst. Sauerbraten is een stoofschotel met gemarineerd vlees, die erg populair is in Duitsland. De bekende knödel, een deegbal van aardappel- of pastadeeg, kom je vooral in de zuidelijke regio's van Duitsland tegen. Veel traditionele gerechten worden geserveerd met zuurkool of met aardappelsalade. Er wordt veel bier gedronken in Duitsland en je vindt in het land dan ook de nodige brouwerijen. Verder kent Duitsland veel wijnbouw, grotendeels in het (zuid)westen van Duitsland.

Vervoer

Openbaar vervoer:

Duitsland beschikt over een uitgebreid en goed functionerend spoorwegennetwerk. Waar de grotere plaatsen met intercity-expresstreinen bereikt kunnen worden, reist men met Regionalbahnen naar de kleinere plaatsen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de frequent rijdende bussen. Vanuit de noordelijke regio's kan men met een ferry oversteken naar bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden of Litouwen. In het overgrote deel van Duitsland kan er eenvoudig gebruik gemaakt worden van taxi's.

Wegen: 

Het wegennetwerk van Duitsland is uitgebreid en goed onderhouden. Nagenoeg alle regio's in Duitsland zijn per snelweg te bereiken, waar men een aanbevolen maximum snelheid van 130 km/uur aanhoudt (tenzij anders aangegeven). Naast de snelwegen heeft Duitsland nog talloze lokale tweebaanswegen die naar de dorpen en steden leiden. Wie met de auto een grotere stad in Duitsland in wil rijden, dient een milieusticker (Umweltplakette) aan te schaffen.

Duitsland vakantieland nr.1

Al jaren weten steeds meer mensen Duitsland als vakantieland te waarderen, en dat is natuurlijk geen wonder want al vlak over de grens zijn prachtige steden en gebieden te vinden. Duitsland leent zich dan ook bijzonder goed voor een weekendweg of korte vakantie. Op Weekendjeduitsland.com zijn tal van tips en ideeën op te doen voor een kort of langer verblijf bij onze oosterburen.