Landeninformatie - Estland

Estland Landinformatie

In het noordoosten van Europa ligt het land Estland. Het land is een van de Baltische staten en grenst aan Rusland en Letland. Ten noorden van Estland ligt de Golf van Finland, ten westen ligt de Baltische Zee. De hoofdstad van Estland is de oude stad Tallinn.

Taal:  Estisch Hoofdstad: Tallinn Staatsvorm: Parlementaire republiek Religie: - Munteenheid: - Oppervlakte: 45.339 km2 Inwoners: 1.300.000

Landinformatie

Het noordelijkste land van de Baltische staten is Estland, dat een lange kustlijn heeft. Naast het vasteland van Estland, kent het land ook veel eilanden. De grootste eilanden, Saaremaa en Hiiuma liggen aan de westkant van Estland in de Baltische Zee (ook wel Oostzee genoemd). In het binnenland van Estland vind je een fraai en groen landschap met veel bebossing. Ook heeft Estland diverse rivieren en meren. De Estse hoofdstad Tallinn is een populaire bestemming voor een stedentrip, vanwege het prachtige oude centrum van de stad. Tallinn heeft haar middeleeuwse karakter behouden en met haar smalle straatjes met historische gebouwen is het een aantrekkelijke stad om te verblijven.

Cultuur

In Estland wordt sterk vastgehouden aan de traditionele volksmuziek en volksdansen en vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de Estse cultuur. Zo worden er regelmatig grote festivals in het land georganiseerd, vooral in Tallinn. In hun vrije tijd bezoekt de Estse bevolking graag de sauna of besteden zij hun tijd aan sporten als voetbal, langlaufen of basketbal. Kiiking is een soort schommelen en is een sport die afkomstig is uit Estland. Slechts een klein deel van Estland hangt een religie aan; de Evangelisch-Lutherse Kerk is de belangrijkste godsdienst.

Geschiedenis

Estland is gedurende het overgrote deel van haar historie door andere landen overheerst. Eerst waren het Denemarken en Zweden, later Polen en tenslotte Rusland die de macht hadden in het kleine Baltische landje. Toen in 1918 de Russische Tsaar werd afgezet, diende Estland een wetvoorstel in die zelfstandigheid van Estland inluidde. Hoewel er nog de nodige tijd overheen ging door de afhandeling van de Eerste Wereldoorlog, werd Estland begin van de jaren '20 van de vorige eeuw eindelijk een zelfstandige staat. In 1940 werd Esland opnieuw door Rusland bezet, om vervolgens een jaar later door Duitsland binnengevallen te worden. De Duitse bezetting bracht weinig verlichting voor de bevolking. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd Estland weer door de Sovjet-Unie heroverd. De Russische overheersing duurde nu tot 1990, toen Estland na de val van het communistische blok eindelijk haar zelfstandigheid weer uit kon roepen. Sinds 2004 is Estland lid van de NAVO en de Europese Unie.

Natuur

Estland kent een groen en vooral glooiend landschap. Je vindt hier uitgestrekte bossen, afgewisseld met moerasgebieden en rivieren. De kust bestaat uit lange zandstranden en grillige inhammen. Het Peipsimeer ligt deels in Estland en wordt wel tot een van de grootste Europese meren gerekend. De natuur in Estland wordt beschermd door diverse nationale parken, zoals het Lahemaa en het Soomaa National Park. In Estland leven nog verschillende diersoorten als de wolf, de lynx, de eland en de bruine beer. De blauwe korenbloem is de nationale bloem van Estland. p>

Klimaat

Met haar koele winters en milde zomers kent Estland een gematigd zeeklimaat. Aan de kust is het in de zomer iets koeler en in de winter iets warmer dan in het binnenland. In de zomer loopt de temperatuur op tot zo'n 22ºC, in de winter is de gemiddelde temperatuur ca. -5ºC. Gedurende het hele jaar kan er neerslag vallen, waarbij over het algemeen het voorjaar iets droger is als het najaar.

Eten en drinken

De keuken van Estland is een boerenkeuken te noemen, met invloeden uit Duitsland en Scandinavië. Populaire gerechten zijn bloedworst (verivorst), hertenvlees, zuurkoolstamppot en hartige pannenkoeken. Er worden in Estland verschillende soorten wodka gedronken. Ook de typisch Etse kruidenlikeur Vana Tallinn is een populair drankje. Op kleine schaal wordt er nog bier gebrouwen in Estland.

Vervoer

Openbaar vervoer:

Estland kent een spoorwegennetwerk waarbij vooral de grotere steden goede treinverbindingen kennen. Zo is er een expresstrein tussen Tallinn en Tartu. Kleinere plaatsen zijn dankzij het uitgebreide busnetwerk te bereiken. Met name binnen Tallinn kan er gebruik gemaakt worden van een taxi; let wel op of de taxichauffeur een meter gebruikt. Tussen Tallinn en Helsinki is er een frequente verbinding per veerboot. Wegen: 

Estland heeft een wegennetwerk dat in goede staat verkeert. Er zijn hoofdwegen (die nog het meest lijken op de Europese snelwegen), secundaire wegen en daarnaast de lokale wegen. Het is verplicht om zowel overdag als in de avond verlichting te voeren.