Landeninformatie - Finland

Finland Landinformatie

Het Scandinavische land Finland, dat in het noordwesten van Europa ligt, is een van de dunbevolkste landen van Europa. Het land ligt aan de Botnische en aan de Finse Golf, die respectievelijk aan de west- en zuidzijde van Finland liggen. In het noorden grenst Finland aan Noorwegen, in het noordwesten ligt Zweden en ten oosten van Finland ligt Rusland. In het noorden van Finland wordt het land doorsneden door de noordpoolcirkel.

Taal:  Fins en Zweeds Hoofdstad: Helsinki Staatsvorm: Parlementaire republiek Religie: Christendom Munteenheid: Euro Oppervlakte: 336.855 km2 Inwoners: 5.500.000

Landinformatie

Finland is een groot en dunbevolkt land, met uitgestrekte bossen en duizenden meren. In het noorden van Finland ligt Fins Lapland, waar de Sami wonen. Zij hebben hun eigen regering, taal en cultuur. Helemaal in het zuiden liggen de grotere steden van Finland, waaronder de hoofdstad Helsinki. Tussen Zweden en Finland ligt de Finse eilandengroep Åland, die uit bijna 7000 eilanden bestaat. Zowel het Fins als het Zweeds zijn officiële talen in Finland, met daarnaast de minderheidstaal Sami in Lapland. De Finse taal lijkt op het Ests.

Cultuur

Finland kent een wat afstandelijke maar vriendelijke bevolking. De meeste Finnen wonen in de grotere plaatsen in het zuidwesten van Finland. Zo'n 70% van de bevolking behoort tot de Evangelisch Lutherse staatskerk. De sauna neemt een belangrijke plaats in het sociale leven van de Finnen in. De meeste huizen hebben een eigen sauna, evenals de meeste toeristische accommodaties. De openbare sauna's zijn meestal niet gemengd. De Midzomernacht wordt jaarlijks massaal gevierd in Finland, waarbij er vreugdevuren ontstoken worden en waar er uitbundig gefeest wordt. Helsinki is een aantrekkelijke stad om te bezoeken met diverse musea. Vlak voor de kust van de Finse hoofdstad ligt de eilandengroep Suomenlinna, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Er ligt een oude vesting op de eilanden die nog te bezoeken is.

Geschiedenis

Finland was vanaf de 12e eeuw honderden jaren lang een onderdeel van het Zweedse koninkrijk. Toen het land in 1809 door Rusland veroverd werd, werd Finland een grootvorstendom van Rusland, met de Russische tsaar als grootvorst. Finland bezat echter wel een eigen grondwet. Toen in 1918 de Finse Burgeroorlog uitbrak, had dit tot gevolg dat er een Fins koninkrijk uitgeroepen werd, dat kort daarna overging in een republiek. Tijdens de roerige jaren 1939 en 1940 was Finland in oorlog met de toenmalige Sovjet-Unie: de zogenoemde Winteroorlog. In september 1944 viel Duitsland het noordelijke Lapland binnen en vond tot april 1945 de Laplandoorlog plaats, waarbij de Duitsers uiteindelijk uit Finland verdreven werden. Tijdens de Koude Oorlog probeerde Finland zowel de Sovjet-Unie te vriend te houden als aansluiting te vinden bij de andere Europese landen. Pas in 1995, na de val van het communisme, trad Finland toe tot de Europese Unie.

Natuur

Finland bestaat grotendeels uit bossen en meren. Maar liefst 65% van het land is met naaldbossen begroeid, wat Finland tot een van de dichtstbeboste landen van Europa maakt. Er zijn zo'n 188.000 meren, waaronder het grote Inarimeer en Saimameer. De uitgestrekte natuur van Finland wordt beschermd door tientallen nationale parken, die vooral in het midden en noorden van Finland te vinden zijn. In Lapland ligt het uitgestrekte Lemmenjoki National Park, dat met haar 2850 m2 oppervlakte een van de grootste nationale parken van Europa is. Voor de kust van Finland liggen talloze eilanden, waaronder de Åland-eilanden. Finland kent geen hooggebergte: de berg Halti is met haar 1328 de hoogste berg van het land.

Klimaat

Finland kent voornamelijk een continentaal klimaat, waarbij de winters koud zijn en de zomers droog en zonnig. In Lapland kent men een toendraklimaat, waarbij de winters lang en zeer koud zijn. De temperatuur kan hier in de wintermaanden dalen tot wel -30C° en gemiddeld ligt er van oktober tot maart een pak sneeuw. Vanwege de noordelijke ligging van Finland gaat de zon rond 21 juni niet onder: dit wordt de middernachtzon genoemd en het verschijnsel wordt in Finland uitbundig gevierd. In de winterperiode zijn er periodes dat de zon niet of nauwelijks opkomt. In de wintermaanden kan men in Finland het noorderlicht bewonderen.

Eten en drinken

De Finse keuken kent invloeden uit de Scandinavische en Russische keuken. In Finland staan er regelmatig visgerechten op het menu, zoals rapu (rivierkreeft) of zalm. Ook wildgerechten van rendiervlees zijn populair. De Finnen gebruiken veel producten uit de natuur zoals bessen en paddenstoelen. Er wordt vaak vers roggebrood bij een maaltijd geserveerd. De meeste regio's in Finland kennen hun eigen lokale specialiteiten. Met name Lapland heeft een specifieke keuken, met veel gerechten met rendiervlees die nog op authentieke wijze bereid worden. Net als in de andere Scandinavische landen is alcohol en tabak in Finland relatief duur vanwege de hoge accijns. Bessenwijn en -likeur en Finse wodka (koskenkorva) zijn populaire dranken in Finland, hoewel men ook graag koffie drinkt. p>

Vervoer

Openbaar vervoer:

Finland kent een goed spoorwegennetwerk, met treinen tussen de grotere steden van het land. Om lange afstanden te overbruggen kan er eveneens gebruik gemaakt worden van autotreinen. Finland beschikt ook over een uitstekend busnetwerk, dat ook de dunbevolktere gebieden beslaat. In de weekenden en schoolvakanties rijden de bussen wel minder frequent. Vanuit Helsinki gaan er ook diverse veerboten naar omliggende landen, zoals de twee uur durende overtocht naar Tallinn (Estland), Stockholm (Zweden) en Gdynia (Polen).

Wegen: 

Ondanks dat Finland zo dunbevolkt is, kent het land een uitgestrekt wegennet dat in goede staat verkeert. Het wordt aangeraden om rustig te rijden in verband met onverwachts overstekende rendieren. In de wintermaanden kunnen de wegen vanwege winterse omstandigheden slecht begaanbaar zijn, ook omdat het overdag vaak nauwelijks licht is en het zicht daarom minder is. Het is dan ook verplicht om overdag dimlicht te voeren.