Landeninformatie - Frankrijk

Frankrijk Landinformatie

Het populaire vakantieland Frankrijk ligt in het westen van Europa. Het land kent een lange kustlijn: aan de zuidkust ligt de Middellandse Zee en ten westen van Frankrijk de Atlantische Oceaan. Verder grenst Frankrijk aan de landen België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Italië, Spanje en de ministaatjes Andorra en Monaco. Behalve het vasteland heeft Frankrijk ook diverse eilanden, waarvan Corsica, dat in de Middellandse Zee ligt, het bekendst is. Voor de lange westkust van Frankrijk liggen er kleine en onbekende eilanden in de Atlantische Oceaan.

Taal:  Frans Hoofdstad: Parijs Staatsvorm: Constitutionele republiek Religie: Christendom Munteenheid: Euro Oppervlakte: 551.500 km2 Inwoners: 62.900.000

Landinformatie

Frankrijs is een van de grootste landen van Europa en is door haar afwisselende landschap en haar klimaat een aantrekkelijk vakantieland. In de zomer zijn vooral de Côte d'Azur en de iets hoger gelegen Provence drukbezochte regio's, terwijl in de wintermaanden vooral de skigebieden in de Franse Alpen een stroom bezoekers kunnen verwelkomen. De hoofdstad Parijs wordt wel tot een van de wereldsteden gerekend en is een bruisend middelpunt voor de fashion-industrie. Bekende ontwerpers als Chanel, Dior en Jean Paul Gaultier hebben hun modehuizen in Parijs gevestigd en geven daarmee extra allure aan de Franse hoofdstad. Frankrijk staat ook bekend om haar uitstekende wijn, die in verschillende regio's van het land verbouwd wordt. Het Franse heuvelachtige platteland wordt nog gekenmerkt door oude stadjes en middeleeuwse kastelen, afgewisseld met bossen, meren en rivieren.

Cultuur

De Franse bevolking hecht sterk aan het behoud van de Franse cultuur. Zowel in de muziek, film en toneel als in de literatuur en beeldende kunst speelt Frankrijk al van oudsher een belangrijke rol. Zo kent Frankrijk beroemde componisten als Claude Debussy en Hector Berlioz. Over het behoud van de Franse taal wordt zorgvuldig gewaakt. Parijs wordt ook wel de Lichtstad genoemd en bruist het hele jaar door met haar talloze theaters, concertzalen en musea. Het Louvre is een van de grootste en bekendste musea ter wereld. Ook vind je in Parijs de bekende cabarettheaters, zoals de beroemde Moulin Rouge. Op 14 juli herdenkt men de Franse revolutie en deze nationale feestdag wordt massaal door de Fransen gevierd. Men hecht veel waarde aan tradities en gewoontes, die per regio verschillend kunnen zijn.

Geschiedenis

Frankrijk kent een rijke geschiedenis die al ver in de historie teruggaat. Ooit werd het land bewoond door de Galliërs, een Keltische stam die zich in Frankrijk vestigde. Tijdens de gloriedagen van het Romeinse Rijk werd ook Frankrijk door de Romeinen veroverd en werd het land door de Romeinse keizers geregeerd. In de 5e eeuw na Chr. werden de Romeinen door de Frankische koning Clovis verjaagd. Sinds de 11e eeuw raakte Frankrijk in onmin met Engeland: een vete die eeuwenlang zal duren. Zo vond van 1337 tot 1453 de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland plaats, waarin de dappere Jeanne d'Arc een belangrijke rol speelde. In 1789, tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV kwamen de Franse burgers in opstand en met de bestorming van de Bastille, de staatsgevangenis, begon de Franse revolutie. Die maakte een einde aan de Franse monarchie en een aantal chaotische jaren vol bloedvergieten volgden, tot Napoleon Bonaparte in 1799 de macht greep. In 1804 werd hij keizer van het eerste Franse Keizerrijk, waarna hij bijna voortdurend oorlog voerde tegen Rusland, Engeland, Oostenrijk en Pruisen. Na een mislukte veldslag tegen Rusland daalde Napoleon's populariteit aanzienlijk. Hij werd verbannen naar Elba, kwam weer terug maar werd uiteindelijk in 1815 bij Waterloo definitief verslagen. In de opeenvolgende 100 jaar wisselde Frankrijk regelmatig van staatsvorm. Na de Eerste Wereldoorlog werd Frankrijk weer een republiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ook Frankrijk in oorlog met Duitsland en werd jarenlang door het Duitse leger bezet. Toen de geallieerden in 1944 in het Franse Normandië landden, werd het land door hen bevrijd. Na de oorlog werd Frankrijk weer een republiek, met een president als staatshoofd. Frankrijk was in 1957 een van de voortrekkers van de Europese Unie.

Natuur

Frankrijk kent een zeer afwisselend landschap. In het oosten van het land liggen de Franse Alpen, met diverse bergtoppen boven de 3000 meter. Tijdens de wintermaanden wordt hier in de vele skigebieden volop wintersport beoefend. Iets zuidelijker ligt de fraaie Provence en de Cote d'Azur. Op de grens met Spanje liggen de hoge bergtoppen van de Pyreneeën. In het noordoosten liggen de lagere toppen van het Vogezengebergte en de idyllische Elzas. Het binnenland van Frankrijk is glooiender met volop landbouw- en wijnbouwgebieden. Ook de westkust van Frankrijk kent een afwisselend landschap met de typische krijtrotsen aan de Opaalkust en in Normandië. Frankrijk kent diverse nationale parken, zoals de bekende parken Mercantour en Les Ecrins. Daarnaast zijn er nog zo'n vijftig natuurparken in Frankrijk. De Loire is de langste rivier van Frankrijk en is maar liefst 1000 kilometer lang. Andere bekende rivieren zijn de Seine, die dwars door Parijs stroomt en de La Dordogne.

Klimaat

Hoewel Frankrijk bekend staat om haar zonnige en warme zomers, kent het land toch grotendeels een gematigd zeeklimaat. In de Cote d'Azur heerst echter een mediterraan klimaat: hier vind je de bekende warme en droge zomers en milde winters. De hoger gelegen gebieden, zoals de Pyreneeën en de Alpen kennen een hooggebergteklimaat. Hier zijn de winters koud met veel neerslag en de zomers relatief koel.

Eten en drinken

De Franse keuken is wijd en zijd vermaard, waarbij elke regio in Frankrijk haar eigen lokale gerechten kent. Vooral de Franse wijnen en kazen zijn erg populair. Populaire Franse gerechten zijn bijvoorbeeld ratatouille (een stoofpotje met groenten), boeuf Bourguignon (een stoofpot met rundvlees en rode wijn) en coq-au-vin (kip met uien en champignons, ook in een rode wijnsaus). Wie een zoeter gerecht wil eten, kan de Franse crepes uitproberen, die met allerlei verschillende vullingen geserveerd worden. In de regio rondom de Provence kent men vooral een mediterrane keuken met veel olijfolie en lokale kruiden. Ook visgerechten staan regelmatig op de Franse menukaart, zeker in de gebieden bij de kust. Als ontbijt is het Franse stokbrood razend populair. .

Vervoer

Openbaar vervoer:

Frankrijk beschikt over een uitstekend spoorwegennetwerk, waarbij de meeste grotere plaatsen wel bereikt kunnen worden. De grote steden zijn vaak aan te reizen met de hogesnelheidslijn TGV. Er rijden ook bussen door de kleinere dorpen. In de hoofdstad Parijs kan men eenvoudig gebruik maken van het metrosysteem, dat goed onderhouden is en waar metro's frequent rijden.

Wegen: 

Het wegennetwerk van Frankrijk is uitstekend onderhouden, vooral de autosnelwegen waar tol geheven wordt. Naast de snelwegen zijn er ook provinciale en lokale wegen, die over het algemeen in goede staat verkeren. Bij winterse omstandigheden kunnen bepaalde bergpassen afgesloten zijn.