Landeninformatie - Griekenland

Griekenland Landinformatie

Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa en maakt deel uit van de Balkan. Het land wordt grotendeels omringd door de Middellandse Zee en naast het vasteland heeft Griekenland dan ook talloze eilanden. Aan de noordzijde van Griekenland vind je de buurlanden Turkije, Bulgarije, Macedonië en Albanië. Het vasteland van Griekenland is in verschillende regio's opgedeeld, zoals Macedonië (niet te verwarren met het gelijknamige buurland), Epirus, Thracië en Peloponnesos. Ook de eilanden zijn in verschillende eilandengroepen op te delen, zoals de Ionische en Egeïsche eilanden. Het bekende eiland Kreta is het grootste eiland van Griekenland en is ook het meest zuidelijk gelegen.

Taal:  Grieks Hoofdstad: Athene Staatsvorm: Parlementaire republiek Religie: Grieks-orthodox Munteenheid: Euro Oppervlakte: 131.957 km2 Inwoners:  10.800.000

Landinformatie

Griekenland is een populair vakantieland vanwege het warme klimaat dat hier heerst en de bekende Griekse eilanden. Populaire vakantiebestemmingen zijn eilanden als Corfu, Kreta, Rhodos en Zakynthos. Op de eilanden vind je de karakteristieke baaien met stranden aan het blauwe water, maar ook de authentieke witte stadjes, de natuur en rijke cultuur zijn onderdeel van de aantrekkingskracht van de Griekse eilanden. Per boot kan men ook tussen de verschillende eilanden reizen. De hoofdstad van Griekenland is Athene, dat op het vasteland ligt. Het binnenland van Griekenland is vooral bergachtig te noemen en met veel wijngaarden en olijfbomen.

Cultuur

De Griekse bevolking staat bekend als vriendelijk en gastvrij, met een sterke nationaliteitszin. Ongeveer de helft van de inwoners van Griekenland woont in de grotere steden van het land. Het overgrote deel van de Griekse bevolking is lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk. Zo'n 95% van de inwoners heeft de Griekse nationaliteit. Van de oude beschavingen die ooit in het huidige Griekenland woonden, zijn er nog veel overblijfselen te vinden, zoals oude mozaïeken en historische gebouwen. In Athene is dat bijvoorbeeld de Parthenon-tempel die op de Akropolis-berg pronkt. Ook op de Griekse eilanden zijn er nog veel archeologische vindplaatsen te bezichtigen. Tijdens feestdagen en grote familiegebeurtenissen komt de traditionele Griekse folklore tot leven in de klederdracht, de volksmuziek en oeroude gebruiken.

Geschiedenis

In Griekenland ontstond al vroeg in de geschiedenis de eerste beschaving van Europa. Vooral de zuidelijke eilanden, zoals Kreta, speelden een belangrijke rol in de Griekse cultuur. Bekende wetenschappers en filosofen als Hippocrates, Demosthenes, Pythagoras, Socrates en Plato waren allen van Griekse afkomst. Tijdens het Romeinse rijk werd ook Griekenland ingenomen en werd Griekenland als Romeinse provincie ingelijfd. Tot ca. 1450 hoorde Griekenland eerst bij het Romeinse en later bij het Byzantijnse Rijk. Rond het jaar 1500 werd Griekenland door de Turken ingenomen, maar door de Turkse overheersing leidde uiteindelijk tot de Griekse Vrijheidsoorlog en uiteindelijk het ontstaan van een onafhankelijk Griekenland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland door de Italianen en Duitsers bezet en werd er door de Griekse partizanen een felle strijd geleverd tegen de bezetters. Direct na de oorlog brak er een burgeroorlog uit, die pas in 1949 ten einde kwam. Ook in de jaren daarna bleef het onrustig in Griekenland. In 1980 ging Griekenland over van een monarchie naar een republiek en werd een jaar later lid van de Europese Unie.

Natuur

Het binnenland van Griekenland is overwegend bergachtig, met bergreeksen als zoals het Pindosgebergte en de Dinarische Alpen. De hoogste berg van Griekenland is de bijna 3000 meter hoge Olympus, die regelmatig in de Griekse mythologie voorkomt. De berg wordt beschermd door het Nationale Park Olympus. Ook veel van de Griekse eilanden hebben een bergachtig binnenland, zoals Kreta en Rhodos. De Griekse regio's Macedonië en Thessalië zijn juist wat vlakker. Hier vindt dan ook meer landbouw en veeteelt plaats. Door het warme klimaat zijn pijnbomen een veel voorkomende boomsoort in Griekenland, vooral de cipressen en olijfbomen. Met name in het voorjaar zijn er in Griekenland talloze fleurige bloemen te bewonderen. In de bergachtige gebieden komen wel herten en wilde zwijnen voor, evenals enkele beren en wolven. In de warme regio's van Griekenland leven wel slangen en schildpadden. Griekenland kent enkele rivieren zoals de Acheloos, Aliakmon en Pinios. Vanwege de hoog oplopende temperaturen liggen veel rivieren tijdens de zomermaanden droog.

Klimaat

Er heerst in Griekenland een mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en droog met temperaturen die in de zomer op kunnen lopen tot de veertig graden. De winters zijn over het algemeen mild en er kan regen vallen. Meer naar het noorden en noordoosten heerst er ook wel een landklimaat; hier is het over het algemeen wat koeler en in de wintermaanden kan er zelfs sneeuw vallen.

Eten en drinken

De Griekse keuken is een Mediterrane keuken met Turkse invloeden. Er worden veel kruiden, olijven, olijfolie, groenten, fetakaas en vlees of vis in de Griekse maaltijden verwerkt. Bekende gerechten zijn souvlaki (een spies met gegrild vlees en groenten), moussaka (een stoofpotje met aardappelen, groente, gehakt en kaas) en tzatziki (yoghurtsaus met komkommer). In salades wordt vaak feta en olijven verwerkt. Baklava is een nagerecht met suiker en honing. Ook de beroemde Griekse yoghurt is een populair gerecht en wordt vaak met walnoten en honing geserveerd. Een typisch Grieks drankje is de anijsdrank ouzo. Al van oudsher wordt er wijn geproduceerd in Griekenland, hoewel de Griekse wijnproductie beduidend minder is dan in wijnlanden als Frankrijk of Italië.

Vervoer

Openbaar vervoer:

Griekenland heeft een beperkt spoorwegennetwerk en het reizen is dan ook eenvoudiger per bus. Er rijden dan ook volop bussen op het Griekse vasteland, waarbij men vanuit Athene de bus kan nemen naar bestemmingen door het hele land. Ook op de Griekse eilanden kan er eenvoudig per bus gereisd worden. Tussen de diverse eilanden gaan regelmatig veerboten. Het is onder toeristen populair om per boot van eiland naar eiland te reizen om meerdere eilanden te bezoeken.

Wegen: 

Over het algemeen genomen zijn de wegen in Griekenland prima berijdbaar. Enkel in afgelegen gebieden zal het wegdek soms van mindere kwaliteit zijn. De vluchtstrook wordt ook wel als extra rijstrook voor langzaam vervoer benut. Er wordt sinds enkele jaren volop in het Griekse wegennet geïnvesteerd waardoor het wegennetwerk steeds beter zal worden. Wie gebruik wil maken van een scooter of bromfiets dient te beschikken over een AM-rijbewijs of een bromfietscertificaat.