Landeninformatie - Zakynthos

Zakynthos informatie

Zakynthos is een Grieks eiland en departement. Zakynthos behoort met onder meer Lefkas en Kefalonia (ten noorden van Zakynthos) tot de Ionische Eilanden. Het is het derde eiland in grootte van deze eilandengroep in de Ionische Zee. Het heeft een oppervlakte van 410 km² en er wonen ongeveer 40.000 mensen. De hoofdstad van het eiland is het gelijknamige Zakynthos ofwel Zante en ligt aan de zuidoostkust.

Zakynthos wordt vaak liefkozend 'Il fiori di Levante', oftewel bloem van het oosten, genoemd. Niet verwonderlijk, want de uitbundig bloeiende flora en fauna maken Zakynthos tot een fraai en bijzonder eiland. Zakynthos is een paradijs voor fietsers, wandelaars en zonliefhebbers. Hoofdstad Zakynthos-stad is sfeervol en een heerlijke plek om rond te dwalen. Vanuit de in de bergen gelegen dorpjes Loucha en Giri heeft men een prachtig uitzicht op de omgeving.

Cultuur en Bezienswaardigheden

Op Zakynthos zijn in het verleden diverse overheersers geweest, waardoor de architectuur en cultuur door invloeden uit verschillende hoeken wordt bepaald. Zo zijn er overblijfselen te vinden van Byzantijnse, Engelse, Franse, neoclassicistische en Venetiaanse oorsprong. De hoofdstad heeft het meest een Venetiaans karakter behouden. Dit is o.a. terug te zien op het grote Solomos-plein en in de kerk Agios Dionysios, die vernoemd is naar de beschermheilige van het eiland

Als men Zakynthos-stad in zuidoostelijke richting verlaat, blijkt al gauw dat het eiland erg mooi is. Rijdend in zuidwestelijke richting over de hoofdweg volgt na drie kilometer de afslag links naar het vliegveld. Tweeënhalve kilometer voorbij deze afslag komt men bij het dorp Ambelokipi. Als men hier links afslaat dan komt men na drie kilometer bij het meest populaire strand van Zakynthos: Laganas, waar het in de zomer erg druk is. Volgt men de hoofdweg verder in zuidelijke richting dan bereikt men na zeventien kilometer de zuidkust bij Keri. Bij deze plaats werd vroeger pek gewonnen. Gaat men terug naar de hoofdweg bij Romiri dan komt men door een vlak gebied waar veel krenten worden geproduceerd. Eenmaal weer bij de hoofdweg aangekomen kan men daar in noordwestelijke richting linksaf slaan om het meest spectaculaire traject van Zakynthos te verkennen. De weg loopt hoog boven de zuidkust langs de dorpen Aghios Nikolaos, Maries naar Anafonitria. De zuidwestkust van het eiland rijst ongenaakbaar steil uit zee op maar naar het noordoosten loopt het imposante bergland geleidelijk af in een verrassend vruchtbaar landschap met olijfbomen, wijnranken en meloenen.

Natuur en landschap

Zakynthos is groen en vruchtbaar. Op het grootste deel van het eiland vindt men uitgestrekte olijfboomgaarden, cipressen, bloemrijke begroeiing, struikgewassen en fruitbomen. Het binnenland wordt gevormd door een uitgestrekte vlakte met olijfboomgaarden, wijngaarden, akkers en meloenvelden, die de kleine dorpen en gehuchten omringen. Aan de zuidoostkust, vlakbij de plaats Kalamaki, ligt een duinachtig gebied. Deze kuststrook is een beschermd natuurgebied, omdat de stranden een belangrijke broedplaats vormen van de hier voorkomende zeeschildpadden. Het bewaakte Schildpaddenstrand ligt tussen Kalamaki en Laganas. Dit stranddeel is van 19:00-07:00 uur niet toegankelijk en overdag slechts beperkt toegankelijk. Men mag overdag alleen op het harde zand komen, omdat de schildpadden het zachte zand opzoeken om te broeden. Centraal over het eiland loopt een ruige, met pijnbomen begroeide bergrug met in het noordelijke deel toppen tot 750m

Klimaat

Zakynthos kent een subtropisch-mediterraan klimaat, dit betekent over het algemeen warme zomers en zachte winters..

Eten en drinken

De authentieke Griekse keuken kent vele invloeden. Er wordt zelfs gezegd dat de Griekse keuken de oudste ter wereld is. Door de eeuwen heen zijn recepten uit Turkije, Italië, de Balkan en andere Europese landen vermengd, aangepast en op smaak gebracht. De Samiotische keuken betreft vaak veel lokale producten en bijpassende wijnen die op het eiland gemaakt worden. De Samos wijn is inmiddels een merk geworden wat ver over de grenzen zijn afnemers weet te vinden. In de traditionele gerechten van Samos zijn vaak veel kruiden gebruikte als knoflook, oregano,komijn, saffraan, kaneel, en verse munt. Veel voorkomende gerechten zijn gevulde wijnbladeren ‘Dolma’, gyros, Moussaka, spanakopita een soort spinazietaart en stifado een heerlijk vleesgerecht. In alle stadjes op het eiland zijn de nodige gezellige eethuisjes en restaurants te vinden.

Winkelen

Zakynthos-stad heeft een vrij gevarieerd aanbod van eenvoudige winkels. In de overige plaatsen zijn vnl. eenvoudige levensmiddelen-, souvenir- en toeristenwinkels. In Zakynthos-stad zijn de winkels geopend van ma. t/m za. van gem. 09:00-14:00 uur en tevens 5x p.w. 's avonds van gem. 18:00-21:30 uur. In Laganas, Kalamaki en Argasi zijn de winkels gedurende het seizoen de hele week geopend van gem. 08:00-00:00 uur

Uitgaan

In Laganas zijn veel disco's waar men tot in de late uurtjes kan swingen! Daarnaast zijn er in Zakynthos-stad vele gelegenheden waar men lekker uit kan gaan.