Landeninformatie - Groot Brittannië

Groot-Brittannië Landinformatie

In het noordwesten van Europa ligt Groot-Brittannië, dat onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk is onderverdeeld in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Er liggen diverse eilanden en eilandgroepen voor de Britse kust, zoals de eilanden Wight, Lundy en Anglesey en de Schotse Hebriden-, Shetland- en Orkneyeilanden en de Scilly-eilanden. Ook de overzeese gebieden Gibraltar, het eiland Montserrat, de Britse Maagdeneilanden en de Falklandeilanden horen bij het Verenigd Koninkrijk. Tenslotte zijn het eiland Man (in de Ierse Zee) en de Kanaaleilanden zogenoemd Brits Kroonbezit. Groot-Brittannië wordt volledig omgeven door diverse oceanen, zoals de Noordzee, de Ierse Zee en de Atlantische Oceaan.

Taal:  Engels Hoofdstad: Londen Staatsvorm: Constitutionele monarchie Religie: Christendom Munteenheid: Pond Oppervlakte: 209.331 km2 Inwoners:  60.800.000

Landinformatie

Groot-Brittannië wordt gevormd door de constituerende landen Engeland, Wales en Schotland, die samen met Noord-Ierland het Verenigd Koninkrijk vormen. Het land is heel divers. Zo is het zuidelijk gelegen Engeland vooral glooiend, met oude steden en kathedralen in het groene landschap. Stonehenge is een bekende bezienswaardigheid, evenals de universiteitssteden Oxford en Cambridge. In het zuidwesten van Engeland ligt de streek Cornwall, dat een grillige kust heeft. Wales staat vooral bekend om het verlaten binnenland, de talloze schapen en de ruige kustlijn. In Wales liggen diverse natuurgebieden en vind je op verschillende plekken de ruïnes van oude kastelen. Het noordelijk gelegen Schotland staat vooral bekend om de bergachtige Hooglanden, waar de hoogste top van Groot-Brittannië ligt: de Ben Nevis. Ook de kust van Schotland is rotsachtig en grillig, met diverse eilanden voor de westkust. Schotland wordt vaak geassocieerd met de doedelzak en de traditionele Schotse kilt. Noord-Ierland staat vooral bekend om de uitstekende restaurants waar lokale gerechten geserveerd worden en de muzieksessies in de pub’s. Ook kent Noord-Ierland een bijzondere kustlijn, vooral rond de Giant’s Causeway. Londen is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en is een levendige stad en populair voor stedentrips. De stad kent diverse bekende bezienswaardigheden zoals de Tower Bridge en Westminster Abbey.

Cultuur

De Engelsen houden sterk vast aan hun cultuur en tradities. Zo dragen scholieren in Engeland nog steeds een schooluniform. In het Verenigd Koninkrijk zijn de paardenrennen een belangrijk onderdeel van de cultuur, waarbij het evenement Royal Ascot het hoogtepunt van het jaar is. De koninklijke familie is hier ook aanwezig en er geldt een strenge dresscode voor het publiek. Andere populaire sporten in het Verenigd Koninkrijk zijn cricket en voetbal. Schotland staat vooral bekend om de doedelzakken en de Schotse kilt, hoewel de kilt tegenwoordig alleen nog maar op feestdagen en bij officiële gelegenheden gedragen wordt. In Wales komt men vooral voor de kustlijn met honderden stranden, afgewisseld met kleine kustplaatsjes en oude kastelen. Wales staat ook bekend om haar mannenkoren, die vaak nog in het Welsh (de oude Keltische taal) zingen. In Noord-Ierland zijn vooral de pubs, waar men de traditionele livemuziek speelt, populair. De fraaie natuur is al vaak een decor geweest voor grote films en series, zoals de serie Game of Thrones. Al vanouds komen er veel bekende artiesten, muziekgroepen en auteurs uit het Verenigd Koninkrijk. In de jaren ’60 waren de Beatles wereldberoemd, andere grote namen zijn Queen, Pink Floyd en de Rolling Stones. Bekende auteurs zijn de zusters Brönte, Charles Dickens en Agatha Christie.

Geschiedenis

Het Verenigd Koninkrijk is één van de meest vooraanstaande landen ter wereld geweest en kent daardoor een bijzondere en rijke geschiedenis. In haar vroege historie werden grote delen van Engeland en geheel Wales overheerst door de Romeinen. Veel huidige steden, zoals Londen, Dover en Canterbury, werden door de Romeinen gesticht. Om aanvallen uit Schotland tegen te houden, bouwde keizer Hadrianus een lange muur tussen Engeland en Schotland. Delen van de muur zijn tegenwoordig nog te bezichtigen. Nadat de Romeinen Engeland verlieten, vielen de Noormannen binnen en overheersten een deel van het eiland waardoor het land in tweeën werd opgedeeld. Onder koning Knoet de Grote werd het land pas in 1016 weer verenigd. Eeuwenlang was Engeland een belangrijke en welvarende wereldmacht. Tussen de 17e en de 20e eeuw had Engeland veel koloniën en overzeese gebieden, waaronder grote delen van Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De landen Engeland, Wales en Schotland sloten in 1707 de Act of Union af, waarmee het Verenigd Koninkrijk ontstond. Engeland overheerste al eeuwenlang het naastgelegen Ierland, dat in 1801 aan de Act of Union toegevoegd werd. Ierland streefde echter naar zelfstandigheid en ontworstelde zich door de Engels-Ierse oorlog aan de Britse kroon. Een klein deel, het overwegend protestantse Noord-Ierland, bleef echter onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Groot-Britannië vocht zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog tegen Duitsland. Het Verenigd Koninkrijk is altijd een monarchie geweest.

Natuur

Het Verenigd Koninkrijk kent een afwisselend landschap. In Engeland is het landschap vooral glooiend, met heuvelachtige gebieden zoals de Yorkshire Dales. In het fraaie Lake District wisselen heuvels de vele meren af en zorgen daardoor voor een prachtig stukje natuur. Cornwall kent een ruige kust met grillige baaien en kliffen. Wales kent verschillende natuurgebieden, zoals het bergland Snowdonia rondom de piek Snowdon. Aan de zuidkant van Wales vind je een kustlijn met kleine baaien en inhammen, gouden zandstranden en pittoreske kustplaatsjes. Schotland staat vooral bekend vanwege de uitgestrekte Hooglanden, waar je de hoogste pieken van het Verenigd Koninkrijk vindt. De Ben Nevis is met haar 1345 meter de hoogste berg van het land en deze regio is dan ook een populair gebied voor wandelaars. Noord-Ierland kent een glooiend en groen binnenland, met een grillige kust met kliffen. De Giant’s Causeway, een kuststrook met basaltblokken die in zee liggen, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en trekt jaarlijks vele bezoekers. .

Klimaat

In het Verenigd Koninkrijk heerst over het algemeen een gematigd zeeklimaat, met zachte winters en zomers, die niet al te warm zijn. Neerslag valt gedurende het hele jaar door, vooral in Noord-Ierland, het Lake District, Schotland en bepaalde delen van Wales. De zuidkant van Engeland is gemiddeld warmer en zonniger dan de rest van het Verenigd Koninkrijk, met relatief weinig neerslag. Dat geldt ook voor de Kanaaleilanden. In de wintermaanden kan het vooral in de Schotse Hooglanden flink sneeuwen en daar bevinden zich dan ook een paar kleine skigebieden.

Eten en drinken

Engeland kent een aantal typisch Engelse gerechten, zoals de beroemde Fish and Chips: een gebakken vis die met patat in een krant geserveerd worden. Een traditioneel Engels gerecht, dat oorspronkelijk vooral op zondag gegeten werd, is Sunday roast beef: geroosterd vlees met aardappels, groenten en Yorkshire pudding. Ook pasteien en hartige taarten zijn populair in Engeland. Wie een full English breakfast neemt, krijgt een bord met gebakken eieren, bacon, tomaat, worstjes, champignons, bloedworst (black pudding) en witte bonen in tomatensaus, geserveerd met toast. Bij de Britse traditie horen de afternoon tea en high tea, waarbij er vooral scones en andere zoetigheden geserveerd worden. Door het kolonisatieverleden van Engeland en de vele immigranten, zijn er veel internationale restaurants in Engeland, vooral uit India. In Londen vind je de wijk Chinatown, waar Aziatische restaurants de hoofdtoon voeren. p>

Vervoer

Openbaar vervoer:

Het is heel eenvoudig om in het Verenigd Koninkrijk met openbaar vervoer te reizen. Het spoorwegennetwerk doet alle grotere plaatsen aan, terwijl de dorpen goed bereikbaar zijn door bussen. De busmaatschappij National Express heeft ook diverse langeafstandsbussen, die voor een snelle verbinding tussen grote steden zorgen. Op sommige trajecten rijden historische treinen, zoals de Jacobite Steam Train in de Schotse Hooglanden. In de grotere steden, zoals Londen, Glasgow en Newcastle, rijden metro’s. Zeker Londen heeft één van de best ontwikkelde metrosystemen ter wereld, waarbij er zeer frequent metro’s rijden. Om het Verenigd Koninkrijk te bereiken, kan men één van de veerboten nemen. Deze varen vanaf Nederland (IJmuiden, Hoek van Holland of Rotterdam), België (Zeebrugge) of Frankrijk (Calais of Duinkerken). Tussen Calais en Dover rijdt er ook een trein door de tunnel onder de zeebodem van Het Kanaal. Ook naar de Britse eilanden, zoals de Schotse Hebriden, varen veerboten.

Wegen: 

De wegen in het Verenigd Koninkrijk zijn over het algemeen goed onderhouden. De snelwegen worden motorways genoemd en zijn tolvrij. Daarnaast zijn er vierbaanswegen, regionale tweebaanswegen en tot slot de lokale wegen. De lokale wegen kunnen soms erg smal en bochtig zijn, met hoge heggen langs de weg wat voor weinig overzicht zorgt. Zeker in de afgelegen gebieden van Schotland en Wales kunnen de wegen soms zo smal zijn dat passeren onmogelijk is. In heel het Verenigd Koninkrijk wordt links gereden, iets wat met grote borden bij ferryterminals en luchthavens en op stickers in huurauto’s aangegeven staat.