Taxi Londen de beste

Black cabs Londen de duurste en beste

Tax Britse hoofdstad eindigt ruim boven New York en Hong Kong.

Reizigers hebben de karakteristieke black cabs in Londen voor het vierde opeenvolgende jaar tot de beste taxi's ter wereld verkozen. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar de kwaliteit van taxi's, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door de toonaangevende boekingssite Hotels.com. Bijna 5.000 reizigers uit 23 landen werden via Hotels.com naar hun mening gevraagd over het reizen per taxi in verschillende wereldsteden. Met bijna een derde van de stemmen (28 procent) zijn de black cabs in Londen uitgesproken favoriet. De Londense taxi's behalen een top vijf notering in vijf van de zeven categorieën, waaronder veiligheid, vriendelijkheid, netheid, rijgedrag en omgevingskennis.

Duur

Hoewel reizigers de taxi's in Londen ook kwalificeren als de duurste ter wereld (met 20 procent van de stemmen), eindigen de nummers twee en drie New York en Hong Kong (favoriet bij respectievelijk negen procent en zeven procent van de reizigers) op ruime afstand. Tokyo en Singapore completeren de top vijf met respectievelijk zeven procent en zes procent van de stemmen, waarmee Berlijn en Bangkok uit de top vijf van vorig jaar worden gestoten.

De beste taxi's ter wereld (met procent van de stemmen)


1. Londen 28 %
2. New York 9 %
3. Hong Kong 7 %
4. Tokyo 7 %
5. Singapore 6 %
6. Bangkok 6 %
7. Berlijn 4 %
8. Helsinki 4 %
9. Dublin 4 %
10. Madrid 4 %

Weinig kennis

Reizigers achten de beschikbaarheid van taxi's het grootst in New York. Chauffeurs van de beroemde gele taxi's worden echter beticht van slechte omgevingskennis. New York wordt op dit onderdeel door elf procent van de reizigers op de laatste plaats gezet.

Tuk-tuk

Bijna een derde van de ondervraagden beschouwt de welbekende Tuk Tuk's in Bangkok als de best geprijsde taxi's ter wereld. Het rijgedrag van de chauffeurs in de Thaise hoofdstad echter wordt met 32 procent van de stemmen bestempeld als het slechtst ter wereld. Ook wat netheid en veiligheid betreft scoren de taxi's in Bangkok het slechtst, met respectievelijk 22 procent en 36 procent van de stemmen.

Naar het hotel
De taxi is veruit het populairste vervoersmiddel om van het vliegveld naar het hotel te reizen. Wereldwijd verkiest 54 procent van de reizigers de taxi boven de trein of bus. Dat geldt voor 70 procent van de Nederlanders.

Gevonden voorwerpen 

Reizigers blijken regelmatig opmerkelijke zaken kwijt te raken tijdens een taxirit. Zo liet een Koreaanse reiziger een gedroogde inktvis liggen in de taxi, verloor een Noor zijn trouwring en liet een Italiaanse haar BH achter.

Veiligheid

Reizigers van over de hele wereld vinden veiligheid de belangrijkste vereiste wanneer zij een taxi nemen, behalve Italianen, die meer waarde hechten aan netheid.

Ergernissen
Taxichauffeurs die roken tijdens de rit wekken bij reizigers van over de hele wereld irritatie op. Voor Fransen (52 procent) en Nederlanders (33 procent) vormt een rokende chauffeur de grootste ergernis. Chinezen hebben een opvallend sterkere afkeer tegen onsmakelijk ruikende chauffeurs, die met 55 procent van de stemmen hun grootste kwelling vormen tijdens een ritje.

Small talk
Spraakzame taxichauffeurs worden door lang niet alle reizigers op prijs gesteld. Vooral Koreanen (37 procent) en Duitsers (30 procent) zijn ontstemd over praatgrage taxichauffeurs.

23-8-2011