Landeninformatie - Hongarije

Hongarije Landinformatie

Hongarije ligt in het midden van Europa, omringd door de landen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Montenegro, Kroatië en Slovenië. De hoofdstad is Boedapest.

Taal:  Hongaars Hoofdstad: Boedapest Staatsvorm: Republiek Religie: Christendom Munteenheid: Forint Oppervlakte: 93.024 km2 Inwoners:  9.818.000

Landinformatie

In het centrale deel van Europa ligt de republiek Hongarije. Ooit maakte het land deel uit van het machtige keizerrijk Oostenrijk-Hongarije, maar tegenwoordig is het een zelfstandig land. Dwars voor het land stromen de rivieren Donau en Tisza. Het Balatonmeer is één van de grootste meren van Europa en ligt in het zuidwesten van Hongarije. Dit is een populaire bestemming voor toeristen. Het landschap in Hongarije is heel afwisselend. Er zijn grote laagvlaktes en wat meer heuvelachtige gebieden, zoals de bergachtige streek in het noorden van het land. De hoofdstad is Boedapest, die wordt doorsneden door de Donau en uit de delen Boeda en Pest bestaat. Boedapest is een fraaie stad met oude paleizen en badhuizen. Het grootste deel van de Hongaren woont in de grotere steden. Bovendien wonen er relatief veel Hongaren buiten de landsgrenzen, vooral in Roemenië, waar de voormalige Hongaarse regio Transsylvanië ligt.

Cultuur

De historie van Hongarije gaat ver terug met een bloeiperiode tijdens het Habsburgse Rijk. Boedapest dreigde zelfs de grandeur van Wenen te overschaduwen. De stad herinnert nog steeds aan deze periode met haar fraaie historische gebouwen en monumenten en vele interessante musea. In het heuvelachtige deel van Boedapest ligt de oude burcht van Boeda. De Hongaarse cultuur is sterk verbonden met tradities die al eeuwenlang teruggaan. Muziek speelt een belangrijke rol in Hongarije, waaronder de folkloristische Hongaarse volksmuziek. De open laaglandvlakte in het oosten van Hongarije wordt de ‘poesta’ genoemd. Op dit uitgestrekte graslandschap nomadische herders rond met hun kuddes schapen en paarden.

Geschiedenis

In de vroege eeuwen na het begin van de jaartelling, was Hongarije bezet door de Romeinen, tot in de 5e eeuw de Hunnen het land binnenvielen. Enkele honderden jaren later deden de krijgslustige Hongaren, ook wel Magyaren, hun intrede en in het jaar 1000 werd Hongarije een koninkrijk, met de christelijke koning Stefan I op de troon. Hongarije kende haar bloeiperiode als dubbelpartner van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk van de Habsburgers. Pas na de Eerste Wereldoorlog raakte Hongarije haar macht èn een groot deel van haar land kwijt door het Verdrag van Trianon. In een poging om het kwijtgeraakte land terug te winnen, sloot Hongarije zich in eerste instantie aan bij Duitsland. Pas aan het einde van de oorlog zocht Hongarije toenadering tot de geallieerden. De Sovjet-Unie zorgde in 1945 voor de bevrijding van de Duitsers, maar nam direct de macht over Hongarije over. Tot maar liefst 1989 viel Hongarije onder het communistische blok van Oost-Europa. Na de val van het IJzeren Gordijn werd Hongarije werd een zelfstandige republiek. In 2004 werd Hongarije lid van de Europese Unie.

Natuur

Hongarije kent een heel gevarieerd landschap. De poesta op de Grote Laagvlakte in het oosten van Hongarije is één van de meest uitgestrekte vlaktes van Europa, met grasland, moerassen en rivieren. In het noordoosten liggen de Karpaten en in het westen vind je de uitlopers van de Alpen. Het hoogste punt van het land is de berg Kékes, die 1014 meter hoog is. De twee rivieren Donau en Tisza lopen van noord naar zuid door Hongarije. Het Balatonmeer is een populaire bestemming voor toeristen, vanwege de stranden en het aangename klimaat in de zomermaanden. De natuur van Hongarije wordt beschermd door diverse nationale parken en natuurparken. In het Nationaal Park Hortobágy vind je het steppelandschap van de poesta en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Klimaat

In Hongarije is het in de zomermaanden vaak zonnig en droog door het gematigd landklimaat dat hier heerst. In het oosten van Hongarije valt er relatief weinig neerslag: minder dan 500 mm per jaar. In het westen en de hoger gelegen gebieden regent het wat vaker. De zomers in Hongarije zijn warm en droog, zeker in het zonrijke zuidoosten van het land. De winters zijn over het algemeen koud. In de heuvelachtige gebieden in het noorden valt er sneeuw en kan er wel geskied worden in één van de kleine wintersportgebiedjes.

Eten en drinken

De Hongaarse goulash is waarschijnlijk het bekendste gerecht uit de Hongaarse keuken. Deze bekende soep wordt vaak met brood geserveerd. Vlees is een belangrijk onderdeel van de Hongaarse maaltijd, hoewel er in de regio’s rondom de grote rivieren ook wel regelmatig vis op de menukaart staat. Men eet veel soep en deegwaren. De gerechten zijn vaak pittig gekruid en er wordt veel gekookt met paprika en uien. Palinka is een populaire drank in Hongarije. Deze vruchtenbrandewijn wordt vaak gestookt uit vruchten als appels, peren, abrikozen of pruimen. Vooral in het westen van Hongarije wordt er ook wel wijn verbouwd.

Vervoer

Openbaar vervoer:

Hongarije heeft een goed openbaar vervoersnetwerk. De (intercity)treinen rijden tussen de grotere steden. Kleine steden kunnen dankzij een uitstekend busnetwerk bereikt worden. p> Wegen: 

Hongarije heeft goed onderhouden wegen. Wie gebruik maakt van de snelweg, dient een vignet aan te schaffen. Dit kan online of bij een tankstation. Er kan ook gebruikt worden van de nationale wegen. Op de snelwegen mag maximaal 130 km/uur gereden worden, buiten de bebouwde kom 90 km/uur en binnen de bebouwde kom maximaal 50 km/uur. Wanneer er een smogalarm geldt, worden bepaalde type auto’s uit de binnenstad van Boedapest geweerd. Het voeren van dimlicht overdag is verplicht.