Landeninformatie - Ierland

Ierland Landinformatie

Ten westen van het Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië) ligt Ierland. Het land is verdeeld in vier provincies, te weten Ulster, Munster, Leinster en Connacht. Binnen die provincies vind je 32 graafschappen. 26 graafschappen liggen in Ierland zelf en 6 in Noord-Ierland, dat onder het Verenigd Koninkrijk (Groot- Brittannië) valt. In het noorden ligt de provincie Ulster. Ulster is aan drie zijden omgeven door zee. De provincie Munster ligt in het zuidwesten, in het oosten ligt de provincie Leinster en en aan de westkust ligt de provincie Connacht.

Taal:  Iers, Engels Hoofdstad: Dublin Staatsvorm: Republiek Religie: Christendom Munteenheid: Euro Oppervlakte: 69.825 km2 Inwoners:  5.000.000

Landinformatie

Ten westen van het Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië) vind je het eiland Ierland. Ierland is onderverdeeld in 32 graafschappen binnen vier provincies. Noord-Ierland, dat tot het Verenigd Koninkrijk (Groot- Brittannië) behoort, ligt in het noordoosten van het eiland. Het binnenland van Ierland is heuvelachtig, met akkergrond, veengebieden en veel meren. De kustlijn aan de oostzijde van Ierland bestaat uit duinen en fraaie zandstranden. Aan de westkant van Ierland is de kust juist heel ruig en grillig. Je vindt hier de hoge kliffen waar Ierland bekend om staat. De kleine, halfronde heuvels, die je in Noord-Ierland veel ziet, worden drumlins genoemd. De winters van Ierland zijn vrij zacht, de zomers zijn relatief koel, waarbij de thermometer in de zomer vaak niet warmer dan 25 graden aangeeft. (Noot: Dit komt beneden bij ‘klimaat’ ook al aan de orde. Weghalen?) Door de talloze tinten groen die je in Ierland ziet, wordt Ierland wel het ‘groene eiland’ genoemd. De geschiedenis van Ierland is heel bijzonder. Veel van deze rijke historie kun je nog terugvinden tijdens je reis door Ierland. Zo vind je oude dolmen, kloosternederzettingen, ruïnes, kastelen etc. door het hele land terug. Ook in de Ierse musea kun je veel terugvinden van de Ierse geschiedenis. Dublin is de hoofdstad van Ierland. Het is een levendige stad met veel musea, goede restaurants en interessante bezienswaardigheden. Op slechts een half uurtje rijden van Dublin vind je de prachtige Wicklow Mountains, met uitgestrekte heidevelden en typisch Ierse dorpjes. De hoofdstad van Noord-Ierland is Belfast, dat door de diepe zeearm Belfast Lough met de Ierse verbonden is. Muziek is een belangrijk onderdeel van de Ierse cultuur. Zeker in de toeristische gebieden kun je ’s avonds in veel pubs een livemuzieksessie bijwonen waarbij Ierse folkmuziek ten gehore gebracht wordt.

Cultuur

In de levendige Ierse hoofdstad Dublin vind je veel musea, historische gebouwen en kunstexposities. Ook in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn diverse musea, waarvan de belangrijkste de Titanic Belfast is, een museum over het onfortuinlijke schip. In Dublin zijn twee grote kathedralen, de St. Patricks Cathedral en de Christchurch Cathedral. In Belfast is de St. Anne’s Cathedral een prachtige kerk. Zeker de mooie glas-in-lood-ramen zijn de moeite waard. Theaterbezoekers kunnen in Dublin terecht in het Abbey & Gaiety Theater en in Belfast in het Lyric-theater. Ook vind je in beide steden een Opera House en goede concertzalen. In de Ierse pubs wordt veelal de traditionele Ierse muziek ten gehore gebracht. Daarnaast vind je door het hele land diverse (muziek)festivals, waaronder de beroemde film- en jazzfestivals in de Ierse stad Cork en het Rose of Tralee-festival in Tralee, dat bezoekers uit de hele wereld trekt.

Geschiedenis

Eeuwenlang viel Ierland onder de Britse overheersing, wat de nodige onlusten en protesten met zich meebracht. Dieptepunt in deze periode is de Ierse hongersnood van 1845-1850, waardoor de Ierse bevolking door sterfte en emigratie halveerde. Op 1916 werd er in Dublin een opstand uitgeroepen, die uiteindelijk leidde tot het tekenen van een vredesverdrag in 1921. Daarmee kwam er een eind aan de Ierse onafhankelijkheidsstrijd. Dit leidde echter tot een burgeroorlog, waarna het land opgedeeld werd in twee delen. In het zuiden het onafhankelijke Ierland, in het noorden Noord-Ierland, dat nog bij Groot-Brittanië behoort. In 1969 kwamen de katholieken in Noord-Ierland in opstand en begon er een periode vol geweld, waarbij bomaanslagen niet geschuwd werden. Deze periode staat ook wel bekend als de troubles, waarin sinds 1972 de Irish Republican Armee (IRA) actief was. Dankzij een akkoord eind jaren ’90 is het geweld grotendeels teruggedrongen en komt het nu slechts zo af en toe nog tot rellen.

Natuur

Vanwege de diverse kleuren groen in het Ierse landschap, staat het land wel bekend als het ‘groene eiland’. (Noot: Dit wordt wel twee of drie keer in de tekst genoemd. Aanpassen?) Het binnenland van Ierland is over het algemeen glooiend en bestaat veelal uit akkerland. De westkust is juist ruiger en bergachtiger. Ulster, in het noorden, is vooral heuvelachtig, waarbij het graafschap Donegal meer bergachtig te noemen is. Munster, in het zuidwesten, herbergt een prachtige natuur met veel groen, een bergachtig landschap en hoge kliffen aan de kust. De provincie Leinster is over het algemeen vrij vlak, behalve de hoge Wicklow Mountains onder Dublin. De kust bestaat hier uit lange zandstranden. Connacht, in het westen, is ook wat heuvelachtiger, vooral het graafschap Connemara, waar je de bergreeks ‘Twelve Pins’ vindt.

Slechts zo’n 12% van Ierland is bebost. Aan de zuidwestkust van Ierland vind je eindeloze fuchsiahagen, die wel zo’n drie meter hoog kunnen zijn. In het vlakkere binnenland van Ierland vind je veel meren en slingerende rivieren, waarvan de Shannon de langste rivier is. Aan de westkust vind je de spectaculaire Cliffs of Moher, die zo’n 200 meter hoog zijn. Vlakbij deze kliffen ligt een enorm kalksteenplateau van zo’n 160 km2. Meer naar het zuiden, in het graafschap Kerry, ligt het prachtige nationale park Killarney. Killarney is bekend vanwege haar meren en de hoogste bergen van Ierland, waaronder Ierlands hoogste piek Carrauntoohil. Binnen het park kun je ook naar oude ruïnes en het fraaie landhuis Muckross House. Helemaal in het noorden van Ierland, in het graafschap Donegal, vind je het Glenveagh National Park, met een prachtig kasteel. Ook de bijzondere kegelvormige berg Mount Errigal ligt in dit park. Overal in Ierland zie je de karakteristieke muurtjes van opgestapelde stenen. De langeafstandswandelaar kan in Ierland kiezen uit diverse gemarkeerde routes, zoals onder andere de Kerry Way, de Wicklow Way en de Beara Way..

Klimaat

De winters in Ierland zijn vrij zacht met een gemiddelde temperatuur van 4○ C. De zomers zijn koel, waarbij de temperatuur meestal niet boven de 25○ uitkomt. Het kan het gehele jaar door regenen hoewel de zomers over het algemeen iets droger zijn. Door de ligging van Ierland is de kans op storm en harde wind vrij hoog, waarbij het vooral aan de westkust flink kan waaien.

Eten en drinken

Ierland beschikt over een uitstekende keuken waar veel verse producten gebruikt worden. Schapenvlees, vis en zeevruchten (zoals oesters) zul je in veel gerechten terugvinden. Zo is een bekend gerecht op de menukaart de Irish Stew, waar lamsvlees, aardappelen en uien in een stoofschotel verwerkt zijn. Ook zul je vaak Shepherd’s Pie op de kaart zien staan. Een full Irish breakfast bestaat uit bacon, ei, tomaat, worstjes en black pudding (bloedworst). De Ierse keuken is een boerenkeuken met veelal verse producten en veel schapenvlees. Vis en zeevruchten spelen bij de Ieren tevens een belangrijke rol, waaronder oesters. Als dessert wordt vaak pudding gegeten. Een traditioneel Iers gerecht is Irish stew, een stoofschotel van lamsvlees, aardappelen en uien. Black pudding is een bloedworst, die vaak bij het ontbijt gegeten wordt. Overige bekende gerechten zijn o.a. Shepherd's Pie, Brack (vruchtenbrood) en diverse kazen..

Vervoer

Openbaar vervoer:

De grotere plaatsen in Ierland zijn uitstekend per trein te bereiken. Regionale en stadsbussen verbinden de overige plaatsen met elkaar. In Ierland rijdt men links.

Wegen: 

Hoewel je maar weinig snelwegen Ierland tegenkomt, beschikt Ierland toch over een uitgebreid wegennet. Binnen de bebouwde kom en op smalle landweggetjes is de maximum snelheid 50 km/u. Op de doorgaande wegen is de maximum snelheid 80 km (tenzij anders aangegeven) en op de snelweg 120 km. Nagenoeg overal wordt de snelheid in kilometers aangegeven. Plaatsnamen worden vaak tweetalig (Engels en Gaelic) weergegeven. In de Gaeltachts, de regio’s waar de voertaal het Gaelic is, staan plaatsen zelfs alleen maar in deze oude Keltische taal vermeld.