Landeninformatie - Italië

Italië landinformatie

In het zuiden van Europa ligt het populaire vakantieland Italië, grotendeels omringd door water. Rondom Italië liggen namelijk de Middellandse, Adriatische, Ionische en Tyrreense Zee en het land kent daardoor ook een lange kustlijn. Buurlanden van Italië zijn Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië en Frankrijk. In de hoofdstad Rome ligt het kleine zelfstandige staatje Vaticaanstad.

Taal:  Italiaans Hoofdstad: Rome Staatsvorm: Republiek Religie: Rooms-katholiek Munteenheid: Euro Oppervlakte: 301.339  km2 Inwoners:  62.000.000 

Landinformatie

Italië is een van de populairste vakantielanden van Europa, dankzij het aangename klimaat, de uitstekende Italiaanse keuken, het fraaie landschap en de vele badplaatsen. Jongeren trekken veelal naar de Adriatische kust, waar bekende plaatsen als Rimini, Riccioni en Cattolica liggen. Toscane is een drukbezochte vakantieregio, met charmante plaatsjes als Siena, Florence en Lucca. Ook vind je hier de bekende wijnregio Chianti, met talloze wijnkastelen ten midden van eindeloze wijngaarden en cipressen. Populaire steden in Italië zijn Venetië, Milaan, Napels en natuurlijk de hoofdstad Rome. Voor de zuidwestkust van Italië liggen de grotere eilanden Sicilië en Sardinië. Bovendien liggen er voor de westkust nog enkele kleinere eilanden. In het noorden van Italië liggen de Alpen en de Dolomieten. In het midden van de 'laars' van Italië vind je de Apennijnen, met bergen tot bijna 3000 meter hoog. In de Alpen en Dolomieten wordt in de wintermaanden volop wintersport beoefend. De skiroute 'Sella Ronda' is een van de bekendste skiroutes in de Alpen. Italië is een populair wintersportland vanwege de fraaie skigebieden, de grote kans op zonnig weer en het uitstekende eten in de bergrestaurants.

Cultuur

Italië speelde eeuwenlang een belangrijke rol in de Europese geschiedenis. Het machtige Romeinse rijk zorgde er voor dat Rome een wereldstad werd met imposante gebouwen en volop machtsvertoon. Nog steeds zijn de restanten van deze wereldmacht te bewonderen in de Italiaanse hoofdstad. Zo vind je hier het Forum Romanum, wat ooit het hart van het Romeinse rijk was en waar je nog de ruïnes van oude tempels, amfitheaters en paleizen kunt bewonderen. Later kwamen steden als Florence, Milaan en Siena in opkomst, waar nog zeer veel kunst en cultuur te bewonderen is in de talloze musea, die vaak in fraaie 'palazzo's' ondergebracht zijn. Zo bevinden zich in Rome de Capitolijnse Musea in oude paleizen op de Capitoolheuvel. Behalve bekende schilders als Leonardo da Vinci en Michelangelo, bracht Italië ook beroemde componisten voort. Grote namen als Vivaldi, Locatelli, Albinoni en Puccini schreven in Italië hun wereldberoemde muziekstukken.

Geschiedenis

Dankzij de Etrusken, kent Italië al zeer vroeg een rijke beschaving. De Etrusken voerden de democratie in, zorgden voor een goede infrastructuur en stichtten diverse steden, waaronder Rome. Rome ontwikkelde een machtig leger en kon daardoor meer en meer landen innemen, zodat het machtige Romeinse Rijk ontstond. De grenzen van dit enorme keizerrijk liepen van Engeland tot Syrië en in het zuiden tot aan Marokko. Machtige keizers wisselden elkaar af en zorgden voor de bouw van talloze steden, wegen, aquaducten en imposante bouwwerken. Vanaf de 3e eeuw na Chr. werd het Romeinse rijk in tweeën gedeeld; het West-Romeinse rijk raakte in verval en het Oost-Romeinse rijk ging over in het Byzantijnse rijk, dat nog eeuwen zou voortbestaan. Het huidige Italië viel in kleine landjes uiteen. Tijdens de renaissanceperiode (14e tot 17e eeuw) kwamen diverse van deze landen weer tot bloei dankzij haar welvarende handelssteden, zoals Florence, Milaan en Venetië. De rijke koopmansfamilie Medici gaven opdracht voor het creëren van verschillende uitingen van kunst en cultuur, waar nog veel van overgebleven is. Ook in de daaropvolgende barokperiode speelden de Italiaanse landen een rol van betekenis. Na de nodige oorlogen waar de verschillende landen in Italië in verwikkeld waren, werd in 1861 het koninkrijk Italië opgericht. Waar Italië in de Eerste Wereldoorlog nog aan de zijde van Engeland en Frankrijk tegen Duitsland vocht, verbond de fascistische leider Mussolini zich in de Tweede Wereldoorlog juist aan het Duitse rijk. Na de oorlog werd Italië een republiek.

Natuur

Italië heeft een heel gevarieerd landschap, met hoge bergen in het noorden en glooiende akkerlanden in het zuiden. De hoogste bergtop van Italië is de Mont Blanc de Courmayeur, die maar liefst 4756 meter hoog is. Deze berg maakt deel uit van de Italiaanse Alpen, die in het oosten van Italië over gaan in de Dolomieten. In de uitlopers van de Alpen liggen de bekende Italiaanse meren, waarvan het Lago Maggiore, het Lago di Como en het Lago di Garda de grootste zijn. Een stuk zuidelijker, rondom Florence en Siena, ligt de populaire vakantieregio Toscane. Talloze toeristen komen hier naartoe vanwege de zonnige zomers, de oude steden, de wijnregio Chianti en de badplaatsen aan de kust. Ten zuiden van Rome is het landschap droger en heuvelachtig. Vlakbij Napels ligt de vulkaan Vesuvius, die in het jaar 79 de stad Pompeï vernietigde. Op het eiland Sicilië ligt de actieve vulkaan Etna. In Italië groeien vanwege het warme klimaat talloze olijfbomen en pijnbomen, die voor het karakteristieke Italiaanse landschap zorgen.

Klimaat

Het klimaat is een van de belangrijkste redenen dat Italië zo populair is voor toeristen. Het midden en zuiden van Italië kent een mediterraan klimaat. De zomers zijn erg warm en droog, de winters zijn mild. In de Alpen, Dolomieten en Apennijnen heerst een hooggebergteklimaat. In de vlakkere delen van het noorden van Italië kent men een zeeklimaat, met zachte winters, niet al te warme zomers en gedurende het hele jaar kans op regen.

Eten en drinken

Italië staat ook bekend vanwege haar uitstekende keuken. Wie volgens de Italiaanse wijze dineert, krijgt een behoorlijke maaltijd voor zijn kiezen. Men start met de 'primo', een warm voorgerecht wat meestal pasta is. Daarna komt er een 'antipasto' op tafel, een koud voorgerecht. Favoriete antipasto's zijn ham met meloen, een salade of een plank met serranoham en kazen. Daarna komt het hoofdgerecht, ook wel 'secondo' genoemd, van vlees of vis. Tenslotte heeft Italië heerlijke nagerechten zoals panacotta, tiramisu of andere zoetigheden. De maaltijd wordt afgesloten met een kop koffie. Het ontbijt in Italië bestaat vaak uit zoete broodjes of croissants, die bij een cappuccino gegeten worden. De meeste Italianen ontbijten dan ook staand in een lokale bar. Italië staat ook bekend vanwege haar uitstekende ijs, dat vaak op traditionele wijze gemaakt wordt. Ook de Italiaanse wijn is wijd en zijd vermaard, vooral de 'chianti clasico' die in het zuiden van Toscane geproduceerd wordt. Je kunt hier talloze wijnhuizen en wijnkastelen bezoeken voor een rondleiding en een wijnproeverij.

Vervoer

Openbaar vervoer: Het spoorwegennetwerk van Italië is van uitstekende kwaliteit. Treinen tussen de grotere plaatsen rijden frequent. Kleinere plaatsen zijn ook per bus bereikbaar.

Wegen:  Het wegennetwerk van Italië is over het algemeen van goede kwaliteit. Er zijn diverse snelwegen (autostrada), wat vaak tolwegen zijn. In steden is het vaak opletten in het verkeer omdat men de verkeersregels niet altijd even strikt neemt. Het is overdag verplicht om dimlicht te voeren op de snelwegen.