Landeninformatie - Kroatië

Kroatië landinformatie

In het zuidoosten van Europa ligt het land Kroatië. Het land is een populair vakantieland vanwege haar lange kustlijn en aangename klimaat. De hele westkant van Kroatië ligt aan de Adriatische Zee. Ten noorden van Kroatië liggen Slovenië en Hongarije, aan de oostkant ligt Servië en daar onder Bosnië-Herzegovina. Ten zuiden van Kroatië ligt het land Montenegro.

Taal:  Kroatisch, Italiaans Hoofdstad: Zagreb Staatsvorm: Republiek Religie: Christendom Munteenheid: Kuna Oppervlakte:  56.594 km2 Inwoners:  4.400.000

Landinformatie

Kroatië heeft zich in de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld als toeristische bestemming. Het land heeft een fraai en afwisselend landschap en een grillige kust met azuurblauwe zee, prachtige baaien en zandstranden. Van de bijna 1200 eilanden voor de kust van Kroatië zijn er nog geen 70 bewoond. Vooral de eilanden KrK, Brac en Hvar zijn populaire bestemmingen. Veel toeristen komen naar het schiereiland Istrië, dat een ruig en groen binnenland heeft en een mooie kustlijn, waar de bekende badplaatsen Medulin, Porec en Rovinj liggen. Omdat Istrië in het verleden bij Italië hoorde, zijn er in dit gedeelte van Kroatië nog diverse Italiaanse invloeden merkbaar, zoals plaatsnamen in twee talen en een deels Italiaans sprekende bevolking. Meer naar het zuiden ligt de streek Dalmatië, met een bergachtig binnenland en ook hier een prachtige kustlijn. Cavtat, Trogir en Dubrovnik zijn plaatsen die aan de Adriatische Zee liggen en stuk voor stuk de moeite waard zijn. In het noordoosten ligt de regio Slavonië, waar je veel akkerlanden en wijngaarden vindt.

Cultuur

Omdat veel Kroaten het katholieke geloof aanhangen, wordt ook de Kroatische cultuur daar sterk door beïnvloed. Zo hebben veel feestdagen en volksfeesten een katholieke oorsprong. Ook is de Kroatische cultuur beïnvloed door buurlanden als Hongarije, Servië en Italië. De Kroaten hechten veel waarde aan de typisch Kroatische cultuur, zoals traditionele volksdansen in klederdracht. Een muziekinstrument dat binnen de Kroatische volksmuziek volop gebruikt wordt, is het tokkelinstrument ‘tambura’. Omdat Kroatië in het verleden tot het Habsburgse Rijk behoorde, zijn daar nog veel overblijfselen van te vinden, zoals bijvoorbeeld oude historische gebouwen. Ook staan er diverse oude steden op de UNESCO Werelderfgoedlijst, zoals de steden Split en Dubrovnik.

Natuur

De bijzondere en uitgestrekte natuur van Kroatië wordt beschermd door verschillende nationale en natuurparken. In het Nationale Park Plitvice vind je talloze meren en prachtige watervallen, die er in de groene natuur haast sprookjesachtig uitzien. Ook de eilandengroep Kornati, voor de westkust van Kroatië, is een nationaal park. Dit zijn zo’n 140 kleine eilanden en rotspartijen. Waar vooral de kustlijn en levendige badplaatsen van Kroatië de meeste toeristen trekken, is ook het binnenland zeker de moeite waard. Hier vind je de groene heuvels, rivieren, kloven en oude middeleeuwse stadjes. De berg Dinara, in het Dinaragebergte dat bij de grens met Bosnië-Herzegovina ligt, is met 1831 meter het hoogste punt van Kroatië. In het binnenland komen wel wilde dieren voor, zoals wolven, lynxen, beren en wilde zwijnen. Ook de adelaar en havik kunnen in Kroatië gespot worden. In het bergachtige binnenland groeien wel bijzondere planten als orchideeën en gentianen.

Klimaat

Er heersen drie verschillende klimaten in Kroatië. In de kustgebieden vind je het mediterrane klimaat, met warme en droge zomers en milde winters. Het noordelijker gelegen binnenland kent een gematigd zeeklimaat, met koudere winters en minder warme zomers dan in de kustgebieden. Het oosten van Kroatië heeft een gematigd continentaal klimaat. In de bergachtige gebieden van Kroatië kan in de wintermaanden sneeuw vallen. Er zijn zelfs mogelijkheden voor wintersport in het gebied Gorski Kotar.

Eten en drinken

De Kroatische keuken kent wel invloeden van Griekenland, Italië, Turkije en verschillende Slavische landen. Zelfs binnen Kroatië kent elke regio nog haar eigen specialiteiten. In de kustgebieden van Dalmatië staan er volop vis- en schaaldieren op de menukaart. Ook het gerecht pašticada (een stoofpotje met vlees) is populair in deze regio. In de regio Istrië groeien veel truffels en deze komen dan ook terug in de gerechten van deze streek. Andere typische Kroaatse gerechten met kaas zijn de schapenkaas paski sir en het deeggerechte met kaas ‘strukli’. Rizot is een gerecht met risotto en mosselen of inktvis. Er wordt in Kroatië volop bier gedronken, dat ‘pivo’ genoemd wordt. Ook wordt er volop wijn geproduceerd in het land. In het oosten van Kroatië wordt vooral witte wijn gemaakt, langs de kuststrook in het westen ook rode wijn.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Kroatië is uitstekend geregeld. Er is een spoorwegennetwerk, met treinverbindingen vanuit Zagreb naar diverse grotere plaatsen. Ook heeft Kroatie een uitstekend busnetwerk, waarbij er vanuit grotere plaatsen bussen vertrekken naar de kleinere dorpen. Naar diverse eilanden gaan veerdiensten vanuit de kustplaatsen. Er gaan daarnaast diverse veerdiensten van Kroatië naar Italië, zoals de veerdienst van Istrië naar Venetië.

Het wegennetwerk van Kroatië is uitgebreid. De wegen zijn niet zo breed en kunnen soms bochtig zijn, zoals de lange kustweg langs de Adriatische Zee. In het binnenland zijn de wegen van beduidend mindere kwaliteit. Kroatië kent diverse tolwegen, vooral in de regio rondom de hoofdstad Zagreb. Ook voor de brug naar Krk dient men tol te betalen.