Landeninformatie - Litouwen

Litouwen landinformatie

In het noordoosten van Europa ligt de Baltische staat Litouwen. Aan de westkust van Litouwen ligt de Oostzee. Ten noorden van Litouwen ligt Letland, ten oosten ligt Wit-Rusland, in het zuiden ligt Polen en aan de zuidwestkant grenst Litouwen aan het Russische Kaliningrad.

Taal:  Litouws Hoofdstad: Vilnius Staatsvorm: Parlementaire republiek Religie: Christendom Munteenheid: Euro Oppervlakte: 65.300km2 Inwoners:  2.872.000

Landinformatie

Litouwen is het grootste land van de Baltische staten. Het land ligt aan de Oostzee, in het noordoosten van Europa. De hoofdstad Vilnius ligt in het zuidoosten van Litouwen en is de grootste stad van het land. Vilnius is een aantrekkelijke stad om te bezoeken. Hier worden allerlei culturele activiteiten georganiseerd . Vooral de oude binnenstad van Vilnius is een bezoek zeker waard en staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het plaatsje Bernotai, dat zo’n 25 kilometer ten noorden van Vilnius ligt, wordt wel gezien als het geografische centrum van Europa. Wie door Litouwen reist, zal ontdekken dat het land vrij vlak is en dat het landschap bepaald wordt door de bossen, rivieren, meren en moerassen. Het land kent een rijke geschiedenis. Diverse malen werd het land door onder andere Rusland overheerst, maar sinds 1990 is het land weer onafhankelijk.

Cultuur

Zoals in veel Oost-Europese landen, is muziek een belangrijke factor in het leven van de Litouwers. Vooral de traditionele volksdansen zijn een onderdeel van de cultuur van het land. In 2009 werd de Litouwse hoofdstad Vilnius, samen met het Oostenrijkse Linz, uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. In deze fraaie stad worden allerlei tentoonstellingen en voorstellingen georganiseerd, die voor een levendige sfeer in de stad zorgen. Een populaire sport in Litouwen is basketbal.

Natuur

De natuur van Litouwen wordt voornamelijk bepaald door de talloze meren en de uitgestrekte naaldbossen. Het voornamelijk vlakke landschap wordt af en toe onderbroken door heuvelachtige hoogvlaktes, vooral aan de oost- en westkant van het land. Naast de vele meren kent Litouwen ruim 750 rivieren en vind je daarnaast diverse moerasgebieden. Een groot deel van Litouwen is beschermd natuurgebied en er zijn diverse nationale parken. Een prachtig natuurreservaat is het Kursiu Nerija National Park. De prachtige stranden aan deze 98 kilometer lange landtong trekken veel bezoekers aan.

In de bossen van Litouwen kun je beren, wolven, edelherten en wilde zwijnen tegenkomen. Ook zijn er zeldzame vogelsoorten te zien, zoals visarenden, korhoenders en kraanvogels. De ooievaar is de nationale vogel van Litouwen en komt veel voor, vooral op het platteland.

Klimaat

Door het gematigd zeeklimaat in de kustgebieden van Litouwen heb je hier koele winters en milde zomers. Meer landinwaarts heerst een landklimaat, met drogere en warmere zomers en koudere winters. In de winter kan het in Litouwen stevig vriezen en valt er vaak sneeuw. In de zomer lopen de temperaturen op tot ruim 25ºC.

Eten en drinken

In de Litouwse keuken worden in veel gerechten aardappels en brood gebruikt. Zo is een bekende Litouwse specialiteit de cepelanai: met gehakt, kaas of champignons gevulde aardappelknoedels. Balandeliai zijn met vlees gevulde koolbladeren. Wie graag een alcoholisch drankje wil, kan in Litouwen bier, wodka of stakliskes, een honinglikeurtje, proberen.

Vervoer

Litouwen kent een treinnetwerk die de grotere steden Vilnius, Kaunas en Klaipéda met elkaar verbindt. Ook is het mogelijk om per bus te reizen. Het is het eenvoudigst om een treinkaartje op het station aan te schaffen. De prijs voor een busticket is in Litouwen relatief laag. Wie graag gebruik maakt van een taxi, dient er goed op te letten dat de taxi over een meter beschikt. Zo voorkom je een onverwacht hoge rekening.

Reis je met de auto door Litouwen, dan kom je voor het merendeel verharde wegen tegen. De snelwegen worden goed onderhouden. Binnen de bebouwde kom is de maximaal snelheid 50 km/uur, buiten de bebouwde kom is dit 90 km/uur. In de zomer is de maximale snelheid op de snelwegen 130 km/uur en in de winter 110 km/uur. Het is verplicht om ook overdag dimlicht of dagrijlicht te voeren.