Landeninformatie - Macedonië

Macedonië landinformatie

In het zuidoosten van Europa ligt de republiek Macedonië, omsloten door de landen Kosovo en Servië (aan de noordkant), Bulgarije (in het oosten), Albanië (ten westen) en Griekenland (aan het zuiden). Omdat een provincie van Griekenland ook Macedonië heet, wordt voor de republiek Macedonië vaak de benaming Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië gebruikt.

Taal:  Macedonisch Hoofdstad: Skopje Staatsvorm: Republiek Religie: Orthodoxe Kerk, Islam Munteenheid: Macedonische denar Oppervlakte:  25.713 km2 Inwoners:  2.081.000

Landinformatie

In het verleden hoorde Macedonië bij Joegoslavië, maar verklaarde zich in 1991 onafhankelijk. Toeristen die naar Macedonië afreizen, gaan vooral naar het Meer van Ohrid. Dit 289 meter diepe meer is een belangrijke trekpleister voor vakantiegangers, en het toerisme komt dan ook steeds meer op gang in Macedonië. Skopje is de hoofdstad van Macedonië. In 1963 vond hier een zware aardbeving plaats waardoor een groot deel van de stad verwoest werd. De oude bazaar is een bewaard gebleven gedeelte van de stad waar je kleine winkeltjes en theehuizen vindt. Ook bevindt zich hier het Daud Pasha badhuis, waar zich tegenwoordig de National Art Gallery of Macedonia bevindt.

Cultuur

De bevolking van Macedonië bestaat niet alleen uit Macedoniërs maar ook uit Albanezen en Turken. Het land heeft een rijke geschiedenis en maakte ooit deel uit van het Byzantijnse en Ottomaanse rijk. Ook cultuurliefhebbers komen in Macedonië aan hun trekken door een groot aanbod aan kunst en architectuur, waaronder prachtige historische gebouwen met eeuwenoude Byzantijnse fresco’s. Er worden jaarlijks diverse muziekfestivals georganiseerd en het land kent ook een carnavalstraditie die ver in de geschiedenis teruggaat.

Natuur

Macedonië kent een landschap met veel bergen en bossen. Een derde van het land bestaat uit bossen met loofbomen zoals beuken en eiken. Aan de noordkant van Macedonië vind je het Sjargebergte. Het Meer van Ohrid is een belangrijke plaats voor het toerisme in Macedonië. Het Meer van Prespa ligt op het drielandenpunt van Macedonië, Albanië en Griekenland. In het meer vind je het enige eiland van Macedonië: Golem Grad. De rivier Vardar kent een lengte van 380 kilometer en stroomt via Skopje naar de Golf van Thessaloniki. In het westen van het land vind je de drie nationale parken Pelister National Park, Mavrovo National Park en Galicica National Park. Mavrovo is het grootste park en je vindt hier, naast het prachtige natuurschoon, veel bijzondere dieren, vogels en planten. Ook de hoogste berg van Macedonië, de Golem Korab ligt in Mavrovo National Park. Deze bergtop is maar liefst 2764 meter hoog en ligt op de grens met Albanië. Wie de berg wil beklimmen, heeft daarom ook toestemming van de overheid nodig.

Klimaat

Door het gematigd landklimaat dat in Macedonië heerst, zijn de zomers droog en warm en de winters koud. Er valt in de wintermaanden dusdanig veel sneeuw dat er in de bergachtige gebieden wel geskied kan worden.

Eten en drinken

De keuken van Macedonië kent invloeden van zowel de mediterrane, Turkse als de Balkanese keuken. Op de menukaart zul je veel rundvlees, kip, lamsvlees en varkensvlees aantreffen. Vlees wordt ook veelal in een stoofpot verwerkt. Rondom de meren wordt er veel vis gegeten, zoals de beroemde forel en zalm uit het Meer van Ohrid. In Macedonië wordt er op kleine schaal rode en witte wijn geproduceerd.

Vervoer

Reizen met openbaar vervoer binnen Macedonië is het eenvoudigst per bus. Er bestaat een goed busnetwerk en de bussen beschikken vaak over airco. Het is ook mogelijk om per trein te reizen en dit is relatief goedkoop. Wel zijn diverse toeristische bestemmingen, zoals Ohrid, niet bereikbaar per trein. Voor het merendeel rijd je binnen Macedonië over tweebaanswegen. Niet alle wegen zijn even goed onderhouden en ontbreekt het ’s avonds aan goede verlichting van de wegen. Het is verplicht om overdag met dimlicht te rijden. In de winter moeten auto’s voorzien zijn van winterbanden of sneeuwkettingen.