Landeninformatie -  Malta

Malta landinformatie

Een kleine honderd kilometer ten zuiden van Sicilië ligt Malta, een land dat bestaat uit enkele eilanden in de Middellandse Zee. Zuidelijk en westelijk van Malta ligt het vasteland van Tunesië. Het eiland Malta is het grootste eiland van de republiek, gevolgd door het eiland Gozo en het kleine, nauwelijks bewoonde, eilandje Comino. Daarnaast zijn er nog enkele onbewoonde eilandjes, zoals Saint Paul’s Island.

Taal: Maltees en Engels Hoofdstad: Valleta Staatsvorm: Republiek Religie: Rooms-Katholiek Munteenheid: Euro Oppervlakte: 316 km2 Inwoners: 436.000

Landinformatie

Het eiland Malta is een populaire vakantiebestemming en het toerisme is dan ook de belangrijkste inkomstenbron voor de eilandbewoners. Omdat Malta 150 jaar lang bij Groot-Brittannië behoorde, is Engels de officiële voertaal. Dat zorgt er voor dat het volgen van een taalcursus op Malta populair is, om de studie te kunnen combineren met het ontdekken van het eiland en het zonnige klimaat. Valetta is de hoofdstad van Malta, een oude stad met de historische bastion St. Elmo, oude kerken en kathedralen, de levendige Republic Street en diverse musea. Andere toeristische bestemmingen op Malta zijn St. Julian’s, Mdina en Tarxien. Malta werd in 1964 onafhankelijk van Groot-Brittannië en werd in 1974 een republiek. In 2004 werd het land onderdeel van de Europese Unie. Sinds 2008 is de euro de munteenheid van Malta.

Cultuur

Malta kent een rijke geschiedenis die vele eeuwen terug gaat. In Tarxien en Hagar Qim zijn prehistorische opgravingen te vinden, zoals de megalitische tempels van Hagar Qim en Mnajdra. Vanwege haar strategische ligging is Malta vaak ingenomen door machtige volkeren, zoals de Feniciërs, Romeinen, Arabieren, Normandiërs, Spanjaarden en vele andere machthebbers. Dat heeft het aanzien van Malta sterk bepaald zodat er nog allerlei sporen van deze culturen op Malta te vinden zijn.

Natuur

De prachtige kust van Malta bestaat uit grillige baaien, kliffen en bijzondere rotspartijen. Strandliefhebbers kunnen terecht op de stranden aan de westkust. Blue Lagoon is een kleine baai met prachtig azuurblauw water. Het binnenland van het eiland Malta is glooiend en rotsachtig en is door de weinige begroeiing nogal kaal te noemen. Het kleinere eiland Gozo is wat groener en meer begroeid. De zee is echter de belangrijkste trekpleister voor de toeristen. Er kan uitstekend gedoken worden in het heldere water voor de kust van de eilanden.

Klimaat

Dankzij het mediterrane klimaat dat op Malta heerst, kent de eilandengroep warme en lange zomers en milde winters. Vanwege de woestijnwind sirocco kan het kwik in de zomer oplopen tot maar liefst 40°C en is het onaangenaam benauwd. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden is gemiddeld 12°C; in de zomer is het gemiddeld 26°C.

Eten en drinken

Door de vele culturen die zich in de afgelopen eeuwen op Malta gevestigd hebben, kent Malta invloeden van vele buitenlandse keukens, waaronder de Spaanse en Moorse keuken. Soep en groenten zijn vaak vast onderdeel van de maaltijd. Omdat Malta een eiland is, staan er ook veel visgerechten op de Maltese menukaarten. Een typisch Maltees gerecht is Stuffat tal-fenek, een stoofpotje van konijn.

Vervoer

Wie zich met openbaar vervoer op het eiland Malta wil verplaatsen, kan gebruik maken van een goed busnetwerk. De meeste bussen vertrekken vanuit de hoofdstad Valetta. Ook op het eiland Gozo rijden er bussen; vertrekpunt is hier het stadje Victoria. Toeristen kunnen losse tickets aanschaffen bij de buschauffeur. Vanwege het Britse verleden van Malta, rijdt men in Malta aan de linkerkant van de weg. De hoofdwegen op Malta zijn goed berijdbaar; de secundaire wegen zijn vaak smal en verkeren in een minder goede staat. In en rondom Valetta is het verkeer erg druk en is het voor toeristen lastig om èn op het verkeer te letten èn de weg te vinden in de wirwar van straten. Er wordt op Malta over het algemeen hard gereden. In de steden is een tekort aan parkeerplaatsen. Het is aan te raden om voor Valetta te parkeren op één van de P+R-locaties en met openbaar vervoer naar het centrum te reizen.