Landeninformatie -  Nederland

Nederland landinformatie

Ten westen van Duitsland en aan de noordkant van België, ligt Nederland. Het land kent een lange kustlijn, omdat de hele westkust aan de Noordzee ligt en de noordkust aan de Waddenzee.

Taal: Nederlands Hoofdstad: Amsterdam Staatsvorm: Constitutionele Monarchie Religie: Christendom Munteenheid: Euro Oppervlakte: 41,500 km2 Inwoners: 17.200.000

Landinformatie

De lange kustlijn van Nederland trekt jaarlijks heel wat buitenlandse bezoekers aan. Zij komen vooral voor de badplaatsen aan de westkust, de Zeeuwse eilanden of de Waddeneilanden. Ook het IJsselmeer, de Veluwe en het heuvelachtige Limburg zijn aantrekkelijk voor toeristen. De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn populair voor een stedentrip. Vooral Amsterdam, met haar historische binnenstad, trekt bezoekers vanuit de hele wereld. Langs de westkust vind je niet alleen de brede stranden, maar ook de bollenvelden, waar elk voorjaar tulpen, hyacinten en andere bloemen een prachtig gekleurd decor vormen. Jaarlijks komt hier een stroom van zo’n tienduizend bezoekers op af, bijvoorbeeld door een bezoek aan de Keukenhof. In het binnenland van Nederland vind je een afwisselend landschap, met uitgestrekte landbouwgebieden, de beboste Veluwe, de heide van Drenthe en de heuvels van Limburg. Omdat Nederland over het algemeen vrij vlak is, leent het land zich er prima voor om per fiets ontdekt te worden.

Cultuur

Amsterdam is een aantrekkelijke stad voor een stedentrip, niet in het minst vanwege de vele musea in de stad. Zo vind je hier het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Anne Frank-huis en het Paleis op de Dam. Ook de grotere concertzalen en theaters bevinden zich in Amsterdam, zoals het Concertgebouw, de Stopera en theater Carré. Den Haag is vooral bekend omdat hier het parlement gevestigd is en vanwege de bruisende badplaats Scheveningen, die op een steenworp afstand van het centrum van Den Haag ligt. Rotterdam heeft niet zozeer een historische binnenstad, maar is door haar strakke lijnen en moderne architectuur een bijzondere stad. In het centrum van Utrecht zijn vooral de smalle grachten met terrasjes bij de werfkelders populair. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking heeft de Nederlandse nationaliteit. Daarnaast is er een kleine groep andere nationaliteiten, zoals de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse nationaliteit.

Natuur

Omdat een deel van Nederland onder zeeniveau ligt, speelt het water een belangrijke rol in de natuur van Nederland. Zo vind je hier veel dijken, polders en stormvloedkeringen, om het waterpeil beheersbaar te houden. De Randstad, in het westen van Nederland, is vooral verstedelijkt, terwijl het oosten van Nederland juist dunner bevolkt is. Het landschap van Nederland is merendeels vlak, met af en toe heuvelachtige gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe, de Sallandse Heuvelrug en het glooiende Limburg. In het noorden van Nederland vind je de uitgestrekte weilanden van de veenlandschappen. De Waddeneilanden hebben een heel eigen karakter, met heidevelden en brede stranden. In Limburg, bij het drielandenpunt (Nederland, België en Duitsland), bevindt zich het hoogste punt van Nederland. De Vaalserberg meet 322 meter hoogte. Nederland wordt doorsneden door diverse grote rivieren, zoals de Rijn, IJssel, Maas en Waal. Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en had ooit een open verbinding met de Noordzee. Tegenwoordig wordt het IJsselmeer door de Afsluitdijk afgesloten.

Klimaat

In Nederland heerst een gematigd zeeklimaat, met sterke weersinvloeden van de Noordzee. Zowel de winters als de zomers zijn mild, waarbij de gemiddelde temperatuur in de zomer zo’n 18°C is en in de winter ca. 3°C. Gelijkmatig over het hele jaar verspreid valt er zo’n 700 tot 800 mm regen.

Eten en drinken

Nederland kent een aantal traditionele gerechten, zoals de beroemde aardappel-stamppotten hutspot (met wortels en uien), boerenkool en zuurkool. In de winter wordt er veel erwtensoep geserveerd (traditioneel met rookworst en eventueel roggebrood). Oliebollen bakken op oudejaarsdag is een eeuwenoude Nederlandse traditie, die nog massaal in ere gehouden wordt. Verder kent Nederland ook bijzondere snacks, zoals de kroket, de bitterbal en frikandel, die razend populair zijn.

Vervoer

Nederland kent een uitstekende infrastructuur, zowel qua wegennetwerk als voor het openbaar vervoer. Tussen de grotere plaatsen reist men eenvoudig met de trein. De kleinere plaatsen hebben goede busverbindingen, vaak vanuit een grotere nabijgelegen stad. Nederland wordt doorkruist met snelwegen en provinciale wegen, die goed onderhouden zijn. Voor de fietsers bestaat er een uitgebreid netwerk van fietspaden, waarbij de recreatieve fietser gebruik kan maken van een nationaal fietsknooppunten-netwerk.