Landeninformatie -  Noorwegen

Noorwegen landinformatie

Het land Noorwegen behoort, samen met de landen Denemarken, Finland en Zweden tot de landengroep Scandinavië. Je vindt Noorwegen in het noorden van Europa. Het land kent een lange kustlijn waarbij de fjorden veel bezoekers uit de hele wereld trekken. Aan de westkant van Noorwegen ligt de Atlantische Oceaan, aan de noordzijde de Noordelijke IJszee. Ten oosten ligt Zweden en helemaal in het noorden grenst Noorwegen aan de landen Finland en Rusland.

Taal: Noors Hoofdstad: Oslo Staatsvorm: Parlementaire Monarchie Religie: Christendom Munteenheid: Euro Oppervlakte: 323,785 km2 Inwoners: 5.230.000

Landinformatie

Noorwegen is een groot, maar dunbevolkt land in het noorden van Europa. Omdat het land zo groot is, kent Noorwegen een heel afwisselend landschap. Zo heb je de bekende fjorden en inhammen aan de kust van de Atlantische Oceaan. In het binnenland kent Noorwegen hoogvlaktes en een bergachtig landschap, waar in de winter zelfs diverse skigebieden en langlaufloipes geopend zijn. Dankzij haar noordelijke ligging is in Noorwegen het noorderlicht duidelijk zichtbaar en veel reizigers trekken dan ook naar het noordelijk gelegen Hammerfest voor dit bijzondere schouwspel. In de zomer is de middernachtzon een bekend fenomeen. waarbij de zon ook ’s nachts niet achter de horizon verdwijnt. Populaire plaatsen voor toeristen zijn Oslo, Bergen, Trondheim en Tromsø. Ondanks de grootte van het land kent Noorwegen slechts zo’n 5,3 miljoen inwoners en de meeste Noren wonen in het zuidelijke gedeelte van Noorwegen. Het land staat dan ook bekend vanwege haar prachtige natuurschoon en de uitgestrekte natuurgebieden.

Cultuur

Noorwegen is het land van de trollen, de Vikingen, de mythen en de sprookjes. Het land kent een rijke, folkloristische cultuur waarin de geschiedenis van het land centraal staat. In de oude verhalen van Noorwegen komen veel trollen en kabouters voor. Tijdens feestdagen of bruiloften kun je vaak de traditionele Noorse klederdracht bewonderen. Noorwegen heeft ook een bijzondere muzikale historie. Een bekende Noorse componist is Edward Grieg, die de beroemde Peer Gynt-suite schreef. Je komt in Noorwegen vaak de karakteristieke houten staafkerken tegen, die al vanuit de Middeleeuwen dateren. Breng zeker een bezoek aan de staafkerk van Urnes; deze staat namelijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het overgrote deel van de Noorse bevolking bestaat uit Noren. In het noorden van het land wonen ook de Saami (ook wel bekend als Lappen) en Finnen. De voertaal in Noorwegen is het Noors, dat bestaat uit de schrijftalen Bokmal en Nynorsk. Het Noors lijkt sterk op de talen Zweeds en Deens.

Natuur

Noorwegen staat bekend om haar prachtige en afwisselende natuur. Veel toeristen trekken naar de fjorden aan de westkust, zoals de Geirangerfjord en Nærøyfjord. De rotsformatie Preikestolen (vertaald: preekstoel) bij de Lysefjord is ongetwijfeld de meest gefotografeerde rots in Noorwegen en vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de fjord. De Sognefjord is de langste en diepste fjord van Noorwegen, met een mooi bergachtig landschap rondom de fjord. Noorwegen kent bijna 300 bergen van 2000 meter en hoger. Ook kent het land diverse gletsjers, waar zelfs in de zomer op geskied wordt. Het land bestaat verder uit eindeloze, uitgestrekte bossen, woest stromende rivieren en talloze watervallen. Bezoek zeker één van de twintig nationale parken van Noorwegen, zoals het fraaie Dovrefjell, het Rondane National Park of het uitgestrekte Jotunheimen met haar gletsjers en hoge bergen.

Klimaat

Hoewel Noorwegen geen bestemming voor een strandvakantie is, kan het dankzij de warme Golfstroom toch heel aangenaam weer zijn in dit Scandinavische land. Je vindt in Noorwegen maar liefst vijf klimaten, waaronder een gematigd zeeklimaat (aan de westkust) en een gematigd landklimaat (in het binnenland). Door de Atlantische Oceaan zijn de winters aan de kust mild en zijn de zomers vrij koel. Het kan wel behoorlijk regenen in Noorwegen: aan de westkust kan er zo’n 4000 millimeter neerslag per jaar vallen, gelijkmatig verdeeld over het hele jaar. In het noorden en oosten is dat een stuk minder; gemiddeld zo tussen de 500 en 1000 millimeter per jaar.

Eten en drinken

De Noorse keuken is sterk beïnvloed door de Noorse historie van landbouw, veeteelt en visserij, en kent overeenkomsten met de Zweedse, Deense en Finse keuken. Vis en wild, zoals rendier- en elandenvlees zijn gerechten die je veel op de Noorse menukaarten tegenkomt. Een typisch Noors gerecht is Brunost (een bijzondere soort geitenkaas met een zoete smaak). Ook Lutefisk (stokvis) is een Noors gerecht dat op traditionele wijze bereid wordt. En wie kent niet het typisch Scandinavische knackebrød? Wie alcohol in Noorwegen wil kopen, moet er rekening mee houden dat dit hier flink aan de prijs is. Ook is sterke drank alleen verkrijgbaar in horecagelegenheden en winkels die een speciale vergunning hebben. Bier is wel gewoon in de supermarkten verkrijgbaar. Veel Noren kopen hun alcoholische drankjes, vanwege de hoge prijs, dan ook vaak in buurlanden Zweden en Denemarken in.

Vervoer

Noorwegen kent een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. De grotere plaatsen zijn per trein bereikbaar. Er is een uitgebreid busnetwerk. Ook het wegennet is goed onderhouden, al zijn sommige wegen in de winter niet toegankelijk vanwege overmatige sneeuwval. Rondom de steden en dorpen is het wat drukker op de Noorse wegen maar in de dunbevolkte gebieden vind je veel rustige wegen door de fraaie natuur. Houd wel rekening met lange afstanden. Wie het land van zuiden tot noorden wil doorkruisen, moet hiervoor wel zo’n dertig uur reistijd rekenen. Bij grotere steden en bij tunnels en bruggen moet er soms tol betaald worden, wat ten goede komt aan het uitstekende onderhoud van de Noorse infrastructuur. Fjorden zijn vaak over te steken met behulp van een veerdienst. Let op: overdag is het voeren van dimlicht verplicht. In Noorwegen geldt een toegestaan alcoholpromillage van 0,2%, wat ongeveer één biertje is. De controles zijn streng en er wordt snel beboet.