Landeninformatie -  Oostenrijk

Oostenrijk landinformatie

Het Alpenland Oostenrijk ligt midden in Europa. Het land kent maar liefst acht buurlanden, namelijk Zwitserland, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Italië en het kleine staatje Liechtenstein. Oostenrijk is een populair vakantieland vanwege de Alpen, die zich uitstekend lenen voor ski- of wandelvakanties.

Taal: Duits Hoofdstad: Wenen Staatsvorm: Republiek Religie: Rooms-katholiek Munteenheid: Euro Oppervlakte: 83.870 km2 Inwoners: 8.747.000

Landinformatie

Dankzij de Oostenrijkse Alpen is het toerisme een belangrijke inkomstenbron voor Oostenrijk. Talloze toeristen reizen in de winter af naar Oostenrijk voor een vakantie in de sneeuw, terwijl in de zomer wandelvakanties in de bergen populair zijn. Oostenrijk kent negen regio’s, die ook wel Bundesländer genoemd worden. De bekendste zijn Tirol, het Salzburgerland, Vorarlberg en Karinthië, maar daarnaast heb je ook nog Burgenland, Niederösterreich, Oberösterreich, Stiermarken en Wenen. Hoewel men Oostenrijk vooral voor de natuur bezoekt, kent Oostenrijk ook prachtige steden als Wenen en Salzburg. Wenen was ooit de stad waar het Habsburge hof zetelde en kent dan ook veel paleizen, kerken en kathedralen, historische gebouwen en diverse musea. Schloss Schönbrunn, het zomerverblijf van de keizer, is wellicht het bekendste gebouw van Wenen. Salzburg is wat kleiner dan Wenen maar zeker zo aantrekkelijk om te bezoeken. Hoog boven de stad ligt de fraaie burcht Hohensalzburg en de stad kent een sfeervol centrum vol oude gebouwen. Ooit speelde Oostenrijk een zeer belangrijke rol in de Europese geschiedenis. Het machtige Habsburgse Rijk, dat ontstond in 1526, ging aan het begin van de 19e eeuw over in het Oostenrijkse keizerrijk. De Oostenrijkse keizer Franz Josef werd tevens koning van Hongarije. De Eerste Wereldoorlog maakte een eind aan deze Europese grootmacht en het rijk viel uit elkaar. Hongarije scheidde zich af en Oostenrijk werd een zelfstandige republiek. In 1938 sloot het land zich aan bij Duitsland, maar deze Anschluss pakte niet goed uit. De Tweede Wereldoorlog werd verloren en Oostenrijk werd in vier bezettingszones verdeeld onder Rusland, Amerika, Engeland en Frankrijk. In 1955 kwam hier een eind aan door het Oostenrijks Staatsverdrag. Het land werd onderdeel van de Verenigde Naties en trad in 1995 toe tot de Europese Unie.

Cultuur

Het katholicisme neemt in het leven van de Oostenrijkers een grote plaats in, hoewel het aantal katholieken in Oostenrijk wel afneemt. Veel feesten in Oostenrijk hebben een religieuze achtergrond, zoals Maria Himmelfahrt, Allerheiligen en Driekoningen. Een bekende Oostenrijkse begroeting is “Grüss Gott” en overal in Oostenrijk vind je kleine kapelletjes langs de wegen. Ook worden tradities in Oostenrijk gekoesterd en in stand gehouden. De Oostenrijkse klederdracht (de lederhosen voor mannen en de dirndl voor vrouwen) is regelmatig te zien, vooral tijdens feestdagen en ook bij het bedienend personeel in de typisch Oostenrijkse berghutten of de hotels in de Alpen. Wenen staat bekend om haar uitstekende Weense Staatsopera en natuurlijk de Wiener Sängerknaben. In de Oostenrijkse hoofdstad hebben grote componisten als Mozart, Beethoven, Strauss en Schubert gewoond en gewerkt. De Oostenrijkse keizerin Elisabeth is wereldwijd bijna iconisch geworden door de verfilming van haar leven in de bekende Sissifilms. In de Weense Hofburg kan het Sisi-museum bezocht worden, dat een realistische weergave van haar leven geeft. Salzburg is het toneel voor de populaire film The Sound of Music. In Salzburg vinden elk jaar in de zomer de Salzburger Festspiele plaats: een groots festival met klassieke muziek en opera, waarbij de populaire concerten al maanden van tevoren uitverkocht zijn.

Natuur

Oostenrijk staat vooral bekend om haar bijzonder mooie natuur. De Alpen zijn een populaire toeristenbestemming, zowel in de winter als in de zomer. Het land kent zes nationale parken, waarvan Nationaal Park Hoge Tauern het bekendste en grootste is. In dit park vind je de beroemde Krimmler Wasserfälle en vele wandelpaden en berghutten. De Grossglockner Hochalpenstrasse is een prachtige panoramaroute door het park, die je naar de Grossglockner brengt. Deze berg is met haar 3800 meter hoogte de hoogste berg van Oostenrijk. De Bundesländer Tirol, Vorarlberg, Salzburgerland en Karintië zijn vooral bergachtig, waarbij andere delen van Oostenrijk, zoals het Burgenland, wat vlakker is. Oostenrijk kent diverse rivieren, waarvan de Donau, die dwars door Wenen stroomt, de langste en bekendste is.

Klimaat

Oostenrijk is te verdelen in maar liefst drie klimaten. De Alpenregio in Tirol, Vorarlberg en het Salzburgerland kent een hooggebergteklimaat, met grote verschillen tussen zomer en winter. In de zomers kan het zonnig zijn, waarbij een pittige onweersbui regelmatig voorkomt. In de winter is deze regio bedekt met een laag sneeuw en kan de temperatuur dalen tot wel -25°C. In de laaggelegen regio’s van Oostenrijk heerst een gematigd landklimaat. Hier zijn de zomers warm en zonnig en de winters koud. In de overgangsgebieden tussen het hooggebergte en de laaggelegen regio’s heerst een koud landklimaat, met koele zomers en koude winters. Het weer in Oostenrijk is over het algemeen behoorlijk onvoorspelbaar en het weer kan dan ook snel omslaan.

Eten en drinken

De Oostenrijkse keuken is sterk beïnvloed door de Italiaanse, Tsjechische en Hongaarse keuken en is eenvoudig te noemen. Heel bekend is de Wienerschnitzel, de kaiserschmarren (een soort kleine pannenkoeken) en de uit Wenen afkomstige Sachertorte. De typische Oostenrijkse ‘knödel’ is een gevulde deegbal, gemaakt van pastadeeg, aardappeldeeg of brooddeeg en vindt haar oorsprong in de Boheemse keuken. Je komt dit gerecht tegenwoordig echter volop in Oostenrijk tegen, evenals de Hongaarse goulashsoep. In de regio’s Niederösterreich, Stiermarken, Burgenland en Wenen wordt er volop wijn geproduceerd, die van uitstekende kwaliteit is. In de wintermaanden gaat men in Oostenrijk massaal aan de glühwein en een drankje met een hoog alcoholpercentage is de beroemde schnapps, die al in de 15e eeuw in Oostenrijk geproduceerd werd.

Vervoer

Oostenrijk beschikt over een uitgebreid spoornetwerk, waardoor alle grote steden in het land goed bereikbaar zijn per trein. Ook de treinverbindingen met de buurlanden zijn goed. De kleinere plaatsen in Oostenrijk zijn per bus aan te reizen en in Wenen kan er via de metro gereisd worden. In de skigebieden is vaak het gebruik van de (ski)bus bij aanschaf van de skipas inbegrepen. Het wegennetwerk van Oostenrijk is uitstekend onderhouden, waarbij er voor sommige tunnels en bergpassen tol betaald dient te worden. Op de Oostenrijkse snelwegen is men verplicht om een Autobahnvignet te hebben, die bij de grens aangeschaft kan worden. In de winter zijn sommige bergpassen afgesloten voor verkeer vanwege de sneeuwval. Bovendien is men verplicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden en dient de hele auto sneeuwvrij te zijn. In Oostenrijk is het verplicht om overdag dimverlichting te voeren en een veiligheidshesje en verbanddoos in de auto te hebben. Bij file in een tunnel dient de motor van de auto uitgezet te worden. De diverse skigebieden in Oostenrijk zijn veelal per kabelbaan of bergtrein te bereiken.

Deelstaten