Landeninformatie -  Polen

Polen landinformatie

Het in Centraal-Europa gelegen land Polen heeft Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen en de Russische staat Kaliningrad als buurlanden. Aan de noordkant van Polen ligt de Oostzee, die ook wel Baltische Zee genoemd wordt. De kustlijn van Polen, tussen Duitsland en Kaliningrad, is zo’n 500 kilometer lang.

Taal: Pools Hoofdstad: Warschau Staatsvorm: Republiek Religie: Rooms-katholiek Munteenheid: Zloty Oppervlakte: 312.000 km2 Inwoners: 37.9500.000

Landinformatie

Het Centraal-Europese land Polen kent een rijke geschiedenis. Naast de vele historische aandenkens aan het verleden, is Polen ook qua natuur een mooi land om te bezoeken. Zo vind je aan de zuidkant van Polen het Hoge Tatragebergte, waar in de wintermaanden zelfs geskied kan worden. De regio Mazurië, in het noordoosten van Polen, leent zich dankzij haar vele meren en rivieren uitstekend voor watersport. Aan de kust van Polen vind je de zandstranden; in het binnenland liggen veel fraaie kastelen en paleizen. Ook de steden van Polen, zoals Krakau en Wroclaw, zijn populaire toeristentrekkers dankzij hun sfeervolle binnensteden. In de buurt van Krakau bezoeken ruim anderhalf miljoen toeristen per jaar het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Cultuur-Historie

Het katholieke geloof heeft nog steeds veel invloed op het leven van de Polen. Veel Poolse feestdagen hebben een religieuze achtergrond, zoals Mariahemelvaart en Allerheiligen. De Polen zijn trots op hun geschiedenis en tradities. Tijdens Poolse feestdagen worden de traditionele volksmuziek en volksdansen als de polka en de mazurka dan ook in ere gehouden. De historie van Polen gaat al terug tot ca. 500 v.Chr., toen de Germanen zich op de plek van het huidige Polen vestigden. Daarna kwamen er diverse Slavische stammen, waarbij zich uit de stam van de Polanen zich Polen zou ontwikkelen. In de 10e eeuw werd het land Polen gevormd, waarbij de grenzen ongeveer gelijk waren met het tegenwoordige Polen. Vanaf ca. het jaar 1100 was Krakau de hoofdstad van Polen. Eeuwenlang was Polen een van de grootste en machtigste rijken van Europa en maakte het land een bloeiperiode door. Aan het begin van de 19e eeuw, toen Polen verdeeld werd over drie staten onder de keizerrijken Rusland en Oostenrijk en Pruisen (het Duitse Rijk), was het echter met de macht van Polen gedaan. Pas na de Eerste Wereldoorlog werd Polen weer een eigen staat. In de Tweede Wereldoorlog werd Polen als eerste aangevallen door het Duitse leger en leed het land zware verliezen tijdens de Duitse bezetting. De hoofdstad Warschau is bijna geheel verwoest en ook in de rest van Polen was de schade enorm. Na de Tweede Wereldoorlog werd Polen door een communistische regering bestuurd, een periode die duurde tot begin jaren ’90. Daarna ontwikkelde het land zich tot een democratische republiek, trad in 1998 toe tot de NAVO en werd in 2004 lid van de Europese Unie.

Natuur

Polen heeft een afwisselend landschap, dat varieert van hoge bergtoppen tot uitgestrekte laaglanden. Het land heeft maar liefst 23 nationale parken. Langs de noordkust van het land vind je de duingebieden. Aan de zuidkant van Polen liggen de bergachtige gebieden, zoals het Hoge Tatragebergte, het Reuzengebergte, de Karpaten en de Beskiden. Met haar 2500 meter hoogte is de Rysy de hoogste berg van Polen. In het oosten van Polen ligt de streek Mazurië, met talloze meren en rivieren. Ook ligt hier het nationaal park Bialowieza, waar de wisent (Europese bizon) voorkomt. De natuur van Polen is gevarieerd, met laagvlakten, heuvel- en bergland. Er zijn veel ongerepte natuurgebieden met bossen, meren en nationale natuurparken, die diverse diersoorten herbergen, zoals zwijnen, reeën, wolven en beren. Het hooggebergte ligt vooral in het zuiden van het land. Hier liggen de Karpaten, de Beskiden, de Hoge Tatra en Sudeten (Reuzengebergte). De hoogste bergtop van Polen, de Rysy (2500m) ligt in de Hoge Tatra.

Klimaat

Polen kent twee klimaten. In het westen en noorden zorgen Atlantische stromingen voor een gematigd zeeklimaat. Het oosten en zuiden kennen een landklimaat, dat voor warme zomers en koude, strenge winters zorgt. Het Hoge Tatragebergte leent zich in de winter uitstekend voor wintersport.

Eten en drinken

De Poolse keuken is enigszins beïnvloed door de Joodse, Wit-Russische en Litouwse keuken. Pierogi (gevulde pannenkoekjes) is misschien wel het bekendste Poolse gerecht. Ook plendze (aardappelkoekjes) en mazurek (chocoladetaart) zijn typisch Poolse gerechten. Zuurkool wordt in veel gerechten gebruikt. Er is weinig wijnbouw in Polen, slechts in het zuidwestelijke en zuidoostelijke deel van Polen wordt er op bescheiden schaal wijn geproduceerd. Een populaire drank in Polen is wodka.

Vervoer

Het is in Polen eenvoudig om gebruik te maken van het openbaar vervoer. De grotere steden zijn via een uitstekend spoorwegennetwerk aan elkaar verbonden, waarbij er gebruik gemaakt kan worden van intercity’s, sneltreinen, stoptreinen of expresstreinen. De kleinere plaatsen zijn veelal per bus te bereiken. Automobilisten kunnen gebruik maken van een redelijk wegennet. De snelwegen zijn goed onderhouden en voor sommige snelwegen wordt tol geheven. De maximum snelheid binnen de bebouwde kom is 50 km/uur, buiten de bebouwde kom 90 km/uur en op de snelweg 140 km/uur, tenzij door borden anders aangegeven.