Landeninformatie - Portugal

Portugal landinformatie

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa en behoort, samen met Andorra, Gibraltar en Spanje, tot het Iberisch Schiereiland. De gehele west- en zuidkust ligt aan de Atlantische Oceaan, de rest van Portugal is omsloten door Spanje. Naast het vasteland horen ook de eilandengroep Azoren en de eilanden Porto Santo en Madeira bij Portugal.

Taal: Portugees Hoofdstad: Lissabon Staatsvorm: Republiek Religie: Rooms-katholiek Munteenheid: Euro Oppervlakte: 92.200 km2 Inwoners: 10.320.000

Landinformatie

Het Zuid-Europese land Portugal is door haar zonnige klimaat en lange kustlijn een populaire vakantiebestemming. Portugal kent een afwisselend landschap, van goudgele stranden met rotsachtige kliffen tot de hoge bergtoppen van de Serra da Estrela. Lissabon is een aantrekkelijke stad met oude paleizen en kathedralen, een historische binnenstad met smalle straatjes en een levendige haven. Porto is de tweede stad van Lissabon en is vooral bekend vanwege de portwijn die daar geproduceerd wordt. Deze stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook de regio Algarve is een aantrekkelijke vakantiebestemming vanwege haar prachtige kustlijn. Je vindt hier de lagunes, de idyllische vissersdorpjes en de talloze gouden stranden in kleine baaien met bijzondere kliffen en rotsen die uit de blauwe zee oprijzen. Golfliefhebbers komen in deze regio volop aan hun trekken dankzij de diverse golfbanen die hier liggen.

Cultuur

Portugal kent een rijke geschiedenis. In een ver verleden werd Portugal door verschillende wereldmachten bezet, zoals de Romeinen en de Moren. Zeker in de Algarve zijn nog Moorse invloeden terug te zien. Portugal nam in de 15e en 16e eeuw een belangrijke plaats op de wereldkaart in. Dankzij de Portugese zeevaart werden de Portugese koningen tot zeer rijke heersers gemaakt. De Spaanse overheersing van 1580 tot 1640 maakte een einde aan deze rijkdom, hoewel veel gebouwen en paleizen nog aan de bloeiperiode van Portugal herinneren. Portugal hecht veel waarde aan tradities en religie. Het katholieke geloof neemt een belangrijke plaats in het leven van de Portugezen in. Je vindt in Portugal talloze kerken en kathedralen en veel feestdagen hebben een religieuze achtergrond. Karakteristiek voor Portugal zijn de met tegeltjes (ook wel Azulejos genoemd) versierde gevels. Je ziet deze vooral terug bij oude historische bouwwerken. Lissabon is de hoofdstad van Portugal, waarbij vooral het oude historische centrum veel toeristen trekt, die de smalle middeleeuwse straatjes en historische bouwwerken bewonderen. Breng in Lissabon ook eens een bezoek aan één van de bars of restaurants waar de ‘Fado’ ten gehore wordt gebracht: het wat weemoedig klinkende Portugese levenslied. Porto is ook een aantrekkelijke stad om te bezoeken. De bijzondere brug over de rivier Douro is door Gustav Eifel ontworpen. Bezoek zeker één van de wijnhuizen van Porto, waar de beroemde portwijn geproduceerd wordt.

Natuur

Portugal kent een afwisselend landschap. Het groene noorden van Portugal is bergachtiger dan de vlakkere en drogere Algarve en in het noorden groeien dan ook veel loofbomen, zoals eiken en kastanjebomen. Aan de westkust van Portugal groeien veel bomen die warmte nodig hebben, zoals eucalyptussen, olijfbomen, pijnbomen en citrusbomen. In de Algarve vind je veel cactussen en fleurige bloemen. In het binnenland van Portugal ligt in een nationaal park de bergrug Serra de Estrela, waarvan de hoogste top 1993 meter is. De hoogste berg van Portugal is de 2350 meter hoge vulkaan op het eiland Pico, dat bij de Azorengroep hoort. Portugal kent meer nationale parken, vaak geopend om flora en fauna in een natuurgebied te beschermen. Zo beslaat het nationale park van Madeira maar liefst twee derden van het eiland! In de Algarve ligt het nationale park Rio Formosa, wat een moerassig natuurgebied is dat uitloopt in een lagune. Er stromen diverse rivieren door Portugal, zoals de Taag, de Douro en de Mondego. In Portugal kun je watervogels, zoals de flamingo en de reiger, tegenkomen, evenals roofvogels zoals de arend en buizerd. De Iberische lynx komt enkel op het Iberische schiereiland voor en dit dier leeft dan ook in Portugal. Ook vind je in de bossen wel herten, marters en wilde zwijnen. Rondom de eilandengroep Azoren zwemmen walvissen en dolfijnen.

Klimaat

Het grootste gedeelte van Portugal kent een heel aantrekkelijk mediterraan klimaat. Dat zorgt voor warme en droge zomers en koele winters. In het noorden heerst een gematigd maritiem klimaat. Hier regent het ook vaker dan in de droge Algarve. Vanwege de invloed van de Atlantische Oceaan is Portugal iets koeler dan Spanje, met zomerse temperaturen van gemiddeld 20-24 ºC, met af en toe een uitschieter richting de 40ºC. Het noorden is wat koeler, met zomerse temperaturen van gemiddeld 18ºC. Op de bergtoppen van de Serra del Estrela valt in de wintermaanden sneeuw en kan er ook geskied worden.

Eten en drinken

De Portugese keuken is extra bijzonder dankzij haar rijke koloniale verleden. Vanuit alle windstreken namen de Portugese ontdekkingsreizigers specerijen en kruiden mee, die tegenwoordig nog steeds in traditionele Portugese gerechten gebruikt worden. Er staan veel visgerechten op de Portugese menukaarten zoals het kabeljauwgerecht Bacalhau of het bekende Caldeirada (vis en schaaldieren in een kruidige saus). Het Portugese custardtaartje Pasteis de nata is ook een bekend zoet Portugees gerecht. Portwijn vind je vooral in de regio rondom Porto. Er wordt echter ook gewone Portugese wijnen geproduceerd, waaronder de bekende Madeirawijn.

Vervoer

Wie met openbaar vervoer reist in Portugal, kan gebruik maken van een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. Er rijden stoptreinen, intercitys en expresstreinen tussen de grotere plaatsen. Daarnaast is er een uitgebreid busnetwerk, waarbij er ook gebruik gemaakt kan worden van expressbussen. In Lissabon zijn de historische oude trams een bezienswaardigheid op zich. Er rijden ook bussen en metro’s in de Portugese hoofdstad. Vanwege de terrassenbouw in Lissabon wordt daar ook wel gebruik gemaakt van kabelbanen en liften. Wie een taxi neemt, spreekt het beste vooraf een prijs af met de chauffeur om een hoge rekening achteraf te voorkomen. Portugal kent enkele snelwegen, waar vaak ook tol betaald moet worden. Voor sommige trajecten kan men enkel elektronisch tol betalen. De Portugese wegen zijn over het algemeen redelijk goed onderhouden, zeker de snelwegen.