Landeninformatie - Roemenië

Roemenië landinformatie

In het zuidoosten van Europa ligt het land Roemenië, dat door vijf landen omringd wordt. Het land ligt aan de Zwarte Zee en grenst verder aan Bulgarije, Oekraïne, Moldavië, Servië en Hongarije. De hoofdstad van Roemenië is de stad Boekarest.

Taal:  Roemeens Hoofdstad: Boekarest Staatsvorm: Republiek Religie: Roemeens-Orthodox Munteenheid: Roemeense Leu Oppervlakte:  238.391 km2 Inwoners:  19.700.000

Landinformatie

Roemenië is een land in het zuidoosten van Europa, met Boekarest als hoofdstad. Het landschap van Roemenië is heel afwisselend. Je vindt er de hoge bergtoppen van de Karpaten, maar ook hoogvlakten en laagvlakten. In het noordwesten van Roemenië vind je de historische regio Transsylvanië. Langs de kust van de Zwarte Zee liggen lange zandstranden. Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en hier vind je het Parlementspaleis, één van de grootste gebouwen ter wereld. In het verleden is Roemenië door diverse landen overheerst, waaronder de Ottomanen en het Russische Rijk. Transsylvanië heeft jarenlang bij Hongarije behoord, maar werd na de Tweede Wereldoorlog aan Roemenië teruggegeven. In 1947 werd de Volksrepubliek Roemenië uitgeroepen, waarna er jarenlang een communistisch bewind heerste.

Cultuur

De Roemeense bevolking is over het algemeen erg gastvrij. Het is als bezoeker niet ongewoon om uitgenodigd te worden voor een warme maaltijd bij de Roemenen. Hoewel de Roemeense economie groeit, heerst er nog veel armoede in het land. Het leven van de Roemenen wordt sterk beïnvloed door hun religieuze achtergrond. Een groot deel van de bevolking is Roemeens-Orthodox. Zij hechten veel waarde aan de traditionele erediensten en feestdagen, wat onderdeel uitmaakt van de rijke en gevarieerde Roemeense cultuur.

Geschiedenis

Sinds de prehistorie werd Roemenië door diverse volken overheerst, waaronder de Turken en de Russen. De vorstendommen Moldavië en Walachije werden in 1862 samengebracht in het land Roemenië. Boekarest werd de hoofdstad. Er brak een redelijk stabiele periode aan, hoewel veel Roemenen in armoede leefden. Halverwege de Eerste Wereldoorlog vocht Roemenië mee tegen Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Dit leverde na de oorlog een uitbreiding van het Roemeense grondgebied op, omdat Transsylvanië en Bessarabië aan Roemenië toegevoegd werden. Na deze oorlog nam de industriële productie in Roemenië sterk toe. In de Tweede Wereldoorlog steunde Roemenië onder leiding van dictator Ion Antonescu, de Duitse legers. Vlak voor het einde van de oorlog werd Antonescu gearresteerd tijdens een staatsgreep en verklaarde Roemenië de oorlog aan Duitsland, Hongarije en Tsjechoslowakije. Na de oorlog werd Transsylvanië teruggegeven aan Roemenië, maar moest Roemenië ook een stuk land, waaronder Bessarabië, aan Rusland afstaan. Na de oorlog heerste er een communistisch regime over Roemenië. Er werd in Roemenië veel staal geproduceerd en de daarvoor benodigde landbouwgrond werd onder dwang onteigend. In 1965 nam men een nieuwe grondwet aan. De naam van Roemenië werd veranderd in Socialistische Republiek Roemenië. Het duurde echter nog tot 1990 voordat de eerste vrije verkiezingen werden gehouden, waarbij de partij FSN (Front voor Nationale Redding) won. Een jaar later werd er in een referendum een nieuwe grondwet goedgekeurd. In 2007 trad Roemenië toe tot de Europese Unie.

Natuur

Het landschap van Roemenië is afwisselend en divers. De Karpaten is een hooggebergte met toppen van ruim 2500 meter hoog. De natuur in het gebergte is veelzijdig, met bossen, steile rotsen en watervallen. In het noordwesten van Roemenië ligt de hoogvlakte van Transsylvanië. Dit gebied is wat heuvelachtiger, met middeleeuwse kastelen en dorpen. In het zuiden van Roemenië vind je een vlakker landschap. De Donaudelta is een uitgestrekt moerasgebied, met talloze vogels, zoals reigers, aalscholvers en pelikanen. In de Roemeense bossen leven grote aantallen lynxen, beren en wolven. Roemenië kent elf nationale parken waar de natuur en de flora en fauna beschermd wordt. Zo ligt in het zuidwesten van Roemenië het Cheile Nerei-park met de fraaie Nerakloof en de Bigar Cascade waterval.

Klimaat

In het binnenland van Roemenië heerst een landklimaat. Dat betekent dat Roemenië over het algemeen warme zomers heeft, terwijl de winters koud zijn. Langs de kust van de Zwarte Zee heeft Roemenië een gematigd zeeklimaat. Hier zijn de zomers ook warm, maar zijn de winters wat milder dan in het binnenland. Door het landschap van Roemenië kunnen er echter lokaal wel verschillen zijn qua neerslag en temperatuur. In de winter zijn de Karpaten besneeuwd en kan er wel geskied worden in één van de skigebieden.

Eten en drinken

De Roemeense keuken is sterk beïnvloed door andere keukens, zoals de Hongaarse, Turkse en Oostenrijkse keuken. Men eet veel soep, zoals de ciorba: zure soep met kalfsvlees. In veel Roemeense gerechten zit vlees. In de buurt van de Zwarte Zee staan er ook wel veel visgerechten op de menukaart. Er wordt in Roemenië regelmatig een glaasje Tuica gedronken: een soort vruchtenbrandewijn, meestal met pruimen of appels gemaakt. Dit drinken de Roemenen voordat de maaltijd begint. Daarnaast wordt er ook wel wijn en bier gedronken.

Vervoer

Roemenië beschikt over een prima spoorwegennet. Er zijn spoorverbindingen tussen de grotere steden, waarbij er gebruik gemaakt wordt van stoptreinen, sneltreinen, intercity’s en expresstreinen. Roemenië kent weinig snelwegen en reizigers maken dan ook vooral gebruik van provinciale en lokale wegen. De kwaliteit van de wegen is over het algemeen niet zo goed; het wegdek is vaak beschadigd en met name putdeksels kunnen flink uitsteken. In het donker is er weinig tot geen straatverlichting maar wordt er wel door voetgangers, paard en wagen en fietsers (onverlicht) gebruik van de weg gemaakt. Het is daarom niet aan te raden om in het donker in Roemenië te rijden. Het is strikt verboden om met alcohol op te rijden.