Landeninformatie - Slovenië

Slovenië landinformatie

Slovenië is een relatief klein land dat in het midden van Europa ligt. Aan de noordkant van Slovenië liggen Oostenrijk en Hongarije, in het zuidoosten ligt Kroatië en aan de westkust Italië. Bovendien ligt een klein deel (zo’n 50 kilometer) van de westkust van Slovenië aan de Adriatische Zee. De hoofdstad Ljubljana ligt aan de rivier Ljubljanica, in het binnenland van Slovenië.

Taal: Sloveens Hoofdstad: Ljubljana Staatsvorm: Republiek Religie: Rooms-Katholiek Munteenheid: Euro Oppervlakte:  20.373 km2 Inwoners:  2.065.000

Landinformatie

Slovenië is nog niet ontdekt door het massatoerisme, ondanks dat het land een bijzonder mooi landschap kent. Het westen en het binnenland van Slovenië is bergachtig en lijkt wel wat op de Oostenrijkse natuur. Ruim een kwart van de inwoners van Slovenië woont in de hoofdstad Ljubljana. Dankzij de fraaie architectuur, de gezellige terrassen, de historische gebouwen, de musea en de groene parken is Ljubljana een aantrekkelijke stad voor een stedentrip. In het historische centrum vind je de St. Nicolaaskathedraal en op een heuvel boven de stad ligt de oude burcht van Ljubljana. Een andere oude stad is Piran, dat aan de Adriatische kust ligt en een populaire toeristenbestemming is.

Cultuur

Een typisch Sloveens fenomeen is de fraaie houtsnijkunst. De traditionele Sloveense dansen en volksmuziek kennen invloeden vanuit Oostenrijk, Kroatië en Hongarije. De dansen worden vaak in klederdracht uitgevoerd. In Slovenië vind je nog talloze oude kastelen en burchten. Ook vind je veel kerken en kathedralen in het land, zoals het beroemde kerkje van Bled, dat op een eiland ligt. Carnaval is een festival dat in Slovenië uitgebreid gevierd wordt. Met afzichtelijke maskers en met belgerinkel wordt de winter verdreven zodat er plaats gemaakt kan worden voor de lente.

Geschiedenis

Ooit veroverden de Romeinen het gebied waar nu het huidige Slovenië ligt. De steden Ljubljana, Putj en Celje werden door hen gesticht. Na de Romeinen werd dit gedeelte van Europa door diverse stammen bewoond zoals de Hunnen en de Avaren. Van de 14e tot begin 20e eeuw werd Slovenië bij het Habsburgse Rijk ingelijfd. Na de Eerste Wereldoorlog ging Slovenië op in het nieuwe koninkrijk Joegoslavië. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Slovenië deel uit van de republiek Joegoslavië, waarbij het de meest welvarende republiek binnen de Joegoslavische federatie was. In 1990 riep Slovenië, na het houden van een referendum, haar onafhankelijkheid uit. Sinds 2004 is Slovenië onderdeel van de Europese Unie.

Natuur

Slovenië is een prachtig en bijzonder groen land met hoge bergtoppen, bossen, rivieren en meren. In het noordwesten liggen de Julische Alpen, met als hoogste punt de 2864 meter hoge berg Triglav. Hier vind je ook het Triglavski National Park. Het grootste meer van Slovenië is het meer van Bohinj. Een fraai natuurverschijnsel in Slovenië zijn de talloze (druipsteen)grotten. De bekendste is wel het 24 kilometer lange grottenstelsel van Postojna. In het oosten van Slovenië vind je een landschap met glooiende wijngaarden, oude stadjes en middeleeuwse kastelen. In de oerbossen van het zuidelijk gelegen Kočevje en in het Triglavski National Park leven bruine beren, wolven en lynxen.

Klimaat

Slovenië kent verschillende klimaatsoorten. In de kustgebieden heerst een mediterraan klimaat, met zachte winters en relatief warme zomers. Meer landinwaarts gaat dit over in een gematigd zeeklimaat. Het binnenland kent een gematigd landklimaat, met wisselvallige temperaturen en over het algemeen koude winters.

Eten en drinken

De Sloveense keuken is sterk door diverse landen beïnvloed. Je vindt dan ook Italiaanse, Oostenrijkse en Hongaarse gerechten op de Sloveense menukaart. Golaz is een Sloveense variant op de Hongaarse goulash. Typische Sloveense soep is de ‘jota’, een soep met bonen en zuurkool. In de kustgebieden worden er ook veel visgerechten geserveerd. Dat Slovenië ooit onderdeel was van Oostenrijk, zorgt er voor dat schnitzel en apfelstrudel hier volop gegeten worden. Slovenië kent ook diverse wijngebieden waar uitstekende wijn verbouwd wordt. In Ljubljana wordt al eeuwenlang bier gebrouwd.

Vervoer

Slovenië beschikt over een uitstekend openbaar vervoernetwerk. Reizigers kunnen gebruik maken van trein of bus, waarmee de meeste plaatsen van Slovenië wel bereikbaar zijn. De prijs voor een ticket is relatief laag.

Ook het wegennetwerk van Slovenië verkeert in goede staat. Alleen in de wintermaanden kunnen bergpassen door sneeuwval slecht begaanbaar zijn. Wie gebruik maakt van de Sloveense snelwegen, dient een tolvignet aan te schaffen.