Landeninformatie - Slowakije

Slowakije landinformatie

In midden-Europa ligt het land Slowakije, omringd door de landen Tsjechië, Polen, Oekraïne, Hongarije en Oostenrijk. Slowakije is pas sinds 1993 een zelfstandig land, toen het zich onafhankelijk verklaarde van Tsjechië, waarmee Slowakije tientallen jaren de eenheid Tsjecho-Slowakije vormde.

Taal: Slowaaks Hoofdstad: Bratislava Staatsvorm: Republiek Religie: Rooms-Katholiek Munteenheid: Euro Oppervlakte: 49.036 km2 Inwoners:  5.400.000

Landinformatie

Ondanks de prachtige natuur met bergen en bossen in Slowakije, is dit land nog geen bekende toeristische bestemming. Aan de noordkant van Slowakije ligt het Hoge Tatragebergte, dat in midden-Slowakije uitloopt in de Lage Tatra. De hoofdstad van Slowakije is Bratislava, dat op slechts enkele tientallen kilometers van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen ligt.

Cultuur

Kenmerkend voor de Slowaakse cultuur zijn de vele sagen en legenden. Je vindt op diverse plaatsen in het land de ‘skanzens’: openluchtmusea waar historische gebouwen en architectuur getoond worden. De volksmuziek van Slowakije kent wel invloeden van de Oekraïnse en Hongaarse muziek. Dat Slowakije eeuwenlang onderdeel is geweest van andere landen, is terug te zien in de Slowaakse cultuur. Het land kent diverse musea, onder andere in de hoofdstad Bratislava.

Geschiedenis

In de 5e eeuw na Christus vestigden Slavische stammen zich in het gebied waar nu Slowakije ligt. Als Slowakije in de 11e eeuw door het pas gestichte koninkrijk Hongarije ingenomen wordt, is Slowakije eeuwenlang onderdeel van Hongarije. In de 16e eeuw wordt Hongarije (en daarmee ook Slowakije) in het Habsburgse Rijk ingelijfd, zodat Slowakije ook onderdeel wordt van het Oostenrijkse keizerrijk. Dit duurt tot na de Eerste Wereldoorlog. Op dat moment eindigt het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en gaat Slowakije over in de republiek Tsjecho-Slowakije. Tijdens de Tweede Wereldoorlog proberen de Slovaken onder de dominantere Tsjechen uit te komen door zich onafhankelijk te verklaren, maar deze verklaring wordt na de oorlog door de geallieerden weer te niet gedaan en Tsjecho-Slowakije blijft als communistische republiek bestaan. Dit duurt tot 1993; in dat jaar verklaart Slowakije zich opnieuw onafhankelijk en wordt de zelfstandige republiek Slowakije uitgeroepen. Het land trad in 2004 toe tot de NAVO en de Europese Unie.

Landschap en natuur

Slowakije kent een afwisselend en groen landschap. De hoogste toppen van Slowakije liggen in het Hoge Tatragebergte aan de noordkant van het land, tegen de Poolse grens aan. In de winter kan hier ook wintersport beoefend worden. Het hoogste punt van Slowakije ligt ook in de Hoge Tatra: de berg Gerlachovský štít met een top op 2654 meter hoogte. Het Nationale Park Hoge Tatra is een schitterend natuurgebied met uitgestrekte bossen, talloze bergmeren en de hoge bergtoppen. In de bossen van de Hoge Tatra leven nog wel bruine beren, lynxen, wolven en moeflons. De uitlopers van de Hoge Tatra wordt de Lage Tatra genoemd en de hoogste toppen zijn hier rond de 2000 meter hoog. Nog verder naar het zuidwesten vind je de Witte en de Kleine Karpaten, die met hun 700 meter hoge toppen meer heuvelachtig te noemen zijn. Verder naar het oosten en zuiden vind je de vlakkere landbouwstreken van Slowakije. Slowakije kent, naast National Park Hoge Tatra, meer nationale parken zoals het groene Slowaaks Paradijs, waar avonturiers uitdagende wandelroutes door kloven en langs rivieren wachten. De Donau vormt in het zuiden van Slowakije de grens met Hongarije en stroomt daarna door naar Bratislava en Wenen. De rivier Váh ligt volledig in Slowakije.

Klimaat

Behalve in de bergachtige gebieden, kent Slowakije voornamelijk een gematigd landklimaat. Dat betekent warme zomers, met een gemiddelde temperatuur van zo’n 20 °C. In de winter daalt het kwik naar gemiddeld -3 °C. In de hoger gelegen gebieden is het iets koeler dan in de lagere delen van Slowakije.

Eten en drinken

De keuken van Slowakije kent sterke invloeden uit Hongarije, Tsjechië en Oostenrijk. Goulash en schnitzel zijn dan ook gerechten die Slowakije van haar buurlanden overgenomen heeft en die vaak op de Slowaakse menukaart staan. Veel typisch Slowaakse gerechten worden met varkensvlees, aardappelen en groenten bereid. Vaak begint de maaltijd met een bord soep. Borovička (gin) is een typisch Slowaaks drankje, evenals de marhulovia en slivovitz (brandewijn). Ook wordt er veel bier gedronken in Slowakije.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Slowakije is goedkoop en goed geregeld. De grotere steden zijn aangesloten op het spoornetwerk; kleinere plaatsen zijn per bus te bereiken.

Slowakije kent slechts enkele snelwegen en veel tweebaanswegen. Het wegennet is goed onderhouden, maar met name in de bergachtiger gebieden zijn de wegen vaak bochtig. Voor sommige wegen is een (elektronisch) vignet nodig dat online aangeschaft kan worden. Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht.