Landeninformatie - Spanje

Spanje landinformatie

In het zuidwesten van Europa ligt het populaire vakantieland Spanje, dat deel uitmaakt van het Iberisch schiereiland. Aan de noordwestkant van Spanje ligt Frankrijk, in het westen grenst het aan Portugal. Bovendien heeft Spanje een lange kustlijn en grenst daarbij aan de Golf van Biskaje, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Naast het vasteland kent Spanje ook een groot aantal eilanden, verdeeld over de eilandengroepen Canarische eilanden en de Balearen. De bekendste Canarische eilanden zijn Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife en Lanzarote. Toeristische eilanden als Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentero behoren tot de Balearen.

Taal: Spaans Hoofdstad: Madrid Staatsvorm: Constitutionele Monarchie Religie: Rooms-Katholiek Munteenheid: Euro Oppervlakte:  505.992 km2 Inwoners:  46.560.000

Landinformatie

In het zuidwesten van Europa, op het Iberisch schiereiland, ligt Spanje. Vanwege de lange kustlijn (de bekende Spaanse ‘costa’s’), het prettige klimaat en de mediterrane sfeer is Spanje een aantrekkelijk vakantieland. Ook de Canarische Eilanden en de Balearen trekken veel zonliefhebbers aan en eilanden als Tenerife, Gran Canaria, Mallorca en Ibiza zijn dan ook populaire bestemmingen. Spanje bestaat uit 17 autonome regio’s, elk met hun eigen hoofdstad. Naast de beroemde kustgebieden als de Costa del Sol, de Costa Blanca en de Costa Brava zijn ook de Spaanse steden steeds meer in trek als vakantiebestemming. Steden als Barcelona, Sevilla en Valencia en natuurlijk de hoofdstad Madrid lenen zich bij uitstek voor een korte stedentrip.

Cultuur

De Spaanse bevolking is overwegend rooms-katholiek en dit heeft ook sterke invloed op de Spaanse cultuur. Zo hebben veel van de Spaanse feesten (fiesta’s genoemd) een religieuze achtergrond en deze worden uitbundig met fleurige parades en met muziek en dans gevierd. Diverse bekende kunstenaars, zoals Picasso, Salvador Dalí, Gaudí en Joan Miró, kwamen uit Spanje en hun werk is op diverse plaatsen in Spanje te bezichtigen. Gaudí is vooral bekend vanwege de nog steeds niet voltooide kathedraal Sagrada Familia in Barcelona. In Madrid vind je het beroemde El Prado Museum waar kunst bewonderd kan worden. De Spaanse stierengevechten vormen ook een onderdeel van de Spaanse cultuur, hoewel dit meer en meer ter discussie staat vanwege het ethische karakter van deze traditie. Vanwege het warme klimaat kent Spanje een rustiger leeftempo, met de beroemde ‘siësta’ tussen de middag.

Geschiedenis

De geschiedenis van Spanje gaat heel ver terug, tot de verovering van Spanje door de Feniciërs, rond het jaar 1000 v. Chr. Later vielen de Romeinen het land binnen en werd Spanje een belangrijk onderdeel van het grote Romeinse Rijk. De macht werd na enkele eeuwen overgenomen door Visigoten en later door de Moren. Rond de Middeleeuwen ontstond het huidige land Spanje. Door ontdekkingsreizen werd het Spaanse Rijk een wereldmacht, waarbij grote hoeveelheden goud, zilver en andere kostbaarheden uit andere werelddelen (voornamelijk Zuid-Amerika) naar Spanje werden gebracht. In de 16e en de 17e eeuw nam de macht en rijkdom van Spanje af. De geschiedenis van Spanje wordt ook gekenmerkt door de vele oorlogen, zoals de Tachtigjarige Oorlog met Nederland, de Spaans-Engelse oorlog die daar op volgde, de Spaanse successieoorlog en vele andere. In 1931 werd Spanje van een koninkrijk een republiek, met veel politieke onstabiliteit, die uiteindelijk tot de Spaanse Burgeroorlog leidde. Deze oorlog duurde van 1936 tot 1939, waarna de nationalistische generaal Francisco Franco als dictator aan de macht kwam. Franco koos er voor om tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal te blijven. Ook liet hij al in 1969 Juan Carlos de Bourbon als toekomstig koning beëdigen, zodat na zijn dood in 1975 de monarchie hersteld kon worden. Dankzij de grote aantallen toeristen dat toestroomt op de Spaanse kusten, bloeit de Spaanse economie weer op. Onder leiding van Juan Carlos wordt het land een democratische staat. In 1986 wordt Spanje onderdeel van de Europese Gemeenschap.

Landschap en natuur

Spanje kent een heel divers landschap, met lange, uitgestrekte stranden aan de kust en een droog en heuvelachtiger binnenland. In het noordoosten, bij de grens met Spanje, ligt het hooggebergte van de Pyreneeën, met toppen tot wel 3400 meter. In Andalusië ligt het gebergte Sierra Nevada, waar maar liefst zestien bergtoppen boven de 3000 meter reiken. In de winter wordt er in de hooggebergtes volop wintersport beoefend. Op Tenerife ligt de vulkaan Pico del Teide, die met zijn 3718 meter hoge top de hoogste berg van Spanje is. Spanje kent ook diverse nationale parken, zoals het Donana National Park in het zuidwesten van Spanje, waar de zeldzame Iberische lynx leeft. Er lopen diverse rivieren door Spanje, maar door de droogte is de waterstand in de zomer vaak erg laag. De langste rivier van Spanje is de Ebro.

Klimaat

In Spanje kent diverse klimaten. De eilanden en de kustgebieden van Spanje kennen een mediterraan klimaat. De zomers zijn hier warm en de winters mild. In het binnenland heerst een landklimaat, met warme zomers en koele winters. In het noorden en noordwesten vind je een zeeklimaat met relatief veel neerslag.

Eten en drinken

De beroemde Spaanse tapas zijn wijd en zijd vermaard. Andere bekende Spaanse gerechten zijn paëlla (rijst met kip en zeevruchten), gazpacho (een koude soep met rauwe groenten en kruiden) en gerechten met Spaanse producten, zoals chorizo en serranoham. Een typisch Spaans drankje is de sangria: met vruchten op smaak gebrachte wijn. Soms wordt er koolzuur en suiker aan toegevoegd. De Spanjaarden eten regelmatig buitenshuis. De lunch is ergens halverwege de middag (rond 14.00 uur) en ook ’s avonds wordt er pas later op de avond gegeten. Ook is de lunch de belangrijkste en uitgebreidste maaltijd van de dag. Het diner is vaak wat lichter dan de lunch.

Vervoer

Spanje beschikt over een goed openbaar vervoersnetwerk. De RENFE is de nationale spoorwegmaatschappij, maar daarnaast kent Spanje ook nog regionale treinen. Ook is er een hogesnelheidstrein die steden als Madrid, Barcelona, Sevilla en Malaga met elkaar verbindt. Daarnaast is er een uitgebreid busnetwerk waarmee ook kleinere plaatsen bereikt kunnen worden. Wie naar de Balearen of de Canarische Eilanden wil kan gebruik maken van een veerdienst. Deze vaart ook tussen de eilanden onderling. De wegen in Spanje zijn over het algemeen goed onderhouden. Dit geldt ook voor de eilanden. Alleen afgelegen wegen zijn soms smal, onverhard of van mindere kwaliteit. De snelwegen worden onderverdeeld in ‘autovías’ en ‘autopistas’, waarbij de ‘autopistas’ tolwegen zijn.

Bezienswaardige Spaanse steden