Landeninformatie - Tsjechië

Tsjechië landinformatie

In het midden van Europa ligt het land Tsjechië. Ten noordwesten van het land ligt Duitsland, aan de noordkant Polen, ten oosten Slowakije en aan de zuidkant ligt Oostenrijk.

Taal: Tsjechisch Hoofdstad: Praag Staatsvorm: Republiek Religie: Rooms Katholiek Munteenheid: Kroon Oppervlakte:  78.866 km2 Inwoners:  10.560.000

Landinformatie

Tsjechië is een bergachtig land in het midden van Europa. De hoofdstad is Praag: een fraaie stad die doorsneden wordt door de Moldau. Bekende bezienswaardigheden in Praag zijn de burcht, de Karelsbrug en bijzondere astronomische uurwerk op het Oude Stadsplein. In het oosten van Tsjechië ligt Moravië, in het westen Bohemen. Moravië kent een glooiend landschap, met in het verleden veel staalindustrie. Grotere steden in Moravië zijn Brno, Olomouc en Ostrava. Tegenwoordig vind je er nog steeds de oude mijnwerken maar ook kastelen, rivieren, bossen en fraaie heuvellandschappen. Bohemen kent een schitterende natuur, met bossen, het Boheemse Woud (op de grens met Oostenrijk) en het Reuzengebergte. Ook zijn er nog diverse oude kuuroorden in dit gedeelte van Tsjechië. De stad Pilsen is de bakermat van de pils en de brouwerij is dan ook een bekende trekpleister voor toeristen. Ook de hoofdstad Praag ligt in Bohemen.

Cultuur

Behalve de Tsjechen wonen er ook kleine minderheidsgroepen in het land, zoals de Slowaken, Polen, Duitsers en de Roma-zigeuners. Ondanks dat de Tsjechische bevolking minder religieus is als de omliggende landen, hebben veel feestdagen in Tsjechië toch een religieuze achtergrond. Tsjechië is ook het thuisland van diverse bekende componisten, zoals Bedrich Smetana en Antonín Dvorák. Ook de wereldberoemde auteur Franz Kafka komt uit Tsjechië. In het Gouden Straatje in de burcht van Praag is zijn woning te bezichtigen. Museumliefhebbers komen in Tsjechië volop aan hun trekken. Niet alleen in Praag maar ook daarbuiten vind je diverse musea, zowel kunstmusea als openluchtmusea. In verschillende gebieden vind je nog oude traditionele huizen, zoals de bijzondere huisjes van Pustevny.

Geschiedenis

In een ver verleden werd Tsjechië door diverse volken bewoond, zoals de Kelten, Germanen, Romeinen en Slavische stammen. Samen met de Slowaken vormden de Tsjechen het Groot-Moravische Rijk, dat echter door aanvallen van de Hongaarse Magyaren weer ten einde kwam. Sindsdien regeerden er diverse Europese machthebbers over het land. Een bloeiperiode voor Bohemen, en in het bijzonder voor de stad Praag, was de periode dat keizer Karel IV aan de macht was binnen het Heilige Roomse Rijk. Omdat Praag de hoofdstad van het oude Europa werd, liet de keizer in Praag prachtige gebouwen neerzetten, zoals de Karelsuniversiteit, de St. Vituskathedraal en de Tynkerk. Ook liet hij de Karelsbrug bouwen. Begin 15e eeuw ontstond er onrust in Bohemen door de Hussietenoorlogen, genoemd naar de Boheemse hoogleraar en predikant Johannes Hus. De Boheemse bevolking keerde zich tegen de sterke germanisering van Bohemen en streefden een nationale èn religieuze hervorming na. De twee regio’s Bohemen en Moravië, werden begin 17e eeuw ingelijfd bij het machtige Habsburgse Rijk. Een periode, die zou duren tot na de Eerste Wereldoorlog, toen de zelfstandige Tsjechoslowaakse Republiek ontstond door het samenvoegen van Tsjechië en Slowakije. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Tsjechië door Duitsland bezet en riep Slowakije haar zelfstandigheid uit. Het land leed zware verliezen tijdens de oorlog, tot de Russen op 9 mei 1945 de stad Praag bevrijdden. De staat Tsjecho-Slowakije werd hersteld en brak er een periode aan waarin er een communistisch bewind gevoerd werd. Er ontstond echter steeds meer protest tegen de communistische regering, dat uiteindelijk leidde tot vrije verkiezingen in 1990. Drie jaar later werden Tsjechië en Slowakije twee zelfstandige staten. Sinds 2004 is Tsjechië onderdeel van de Europese Unie.

Landschap en natuur

Tsjechië kent een fraai en afwisselend landschap. In het noorden van het land ligt het Reuzengebergte, met toppen van 1600 meter hoog. In het noordwesten liggen de lagere toppen van het Ertsgebergte, die zo’n 1200 meter hoog zijn. In het oosten van Tsjechië, bij de grens met Slowakije, liggen de Beskiden en de Witte Karpaten, die aanmerkelijk minder hoog zijn. Een groot deel van Tsjechië is bebost met naald- en loofbomen. In het zuidoosten liggen de wijngaarden van Moravië, waar uitstekende wijn geproduceerd wordt. Ook vind je hier boomgaarden met fruitbomen. Tsjechië kent diverse nationale parken, waaronder het schitterende Reuzengebergte, het Boheemse Woud en het Ceský Ráj National Park. De Tsjechische rivier Moldau, die door Praag stroomt, wordt door componist Bedrich Smetana bezongen in zijn muziekwerk ‘Ma Vlast’ (Mijn Vaderland). Ook de Elbe, Oder en Morava zijn rivieren die door Tsjechië stromen. In de bergachtige gebieden leven gemzen en moeflons en rond de Slowaakse grens zelfs lynxen, marters en wolven.

Klimaat

Er heersen drie verschillende klimaten in Tsjechie: een gematigd zeeklimaat, een gematigd landklimaat en een koel landklimaat. Het land is gemiddeld wat droger dan Nederland, met jaarlijks gemiddeld zo’n 500 millimeter neerslag. Centraal-Bohemen en het zuiden van Moravië zijn wat droger dan de overige gebieden van Tsjechië. In de winter kan het er, vooral in het Reuzengebergte, flink sneeuwen, waardoor er wintersport beoefend kan worden.

Eten en drinken

De Boheemse keuken, die je voornamelijk in Tsjechië aantreft, kent vooral stevige gerechten, zoals zuurkool, goulash en schnitzel. Je ziet hier ook wel invloeden van de Hongaarse, Duitse en Poolse keuken. Vlees en aardappels zijn belangrijke bestandsdelen van een Tsjechische maaltijd. In de gebieden met meren en rivieren zullen er ook wel vaker visgerechten op de menukaart staan. De desserts bestaan vaak uit gerechten met deeg zoals pannenkoeken of knoedels. In Zuid-Moravië wordt uitstekende wijn geproduceerd. De stad Pilsen is de bakermat van de bekende pils, door de brouwerij Pilsener Urquell. Bier is dan ook een populaire drank in Tsjechië, evenals wodka, jenever en kruidenlikeuren.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Tsjechië is uitstekend voor elkaar. Er is een uitgebreid spoorwegennetwerk, dat de grotere plaatsen met elkaar verbindt, al dan niet door expresstreinen. Kleinere plaatsen zijn per bus bereikbaar. In grotere steden als Praag en Brno rijden volop taxi’s, bussen en trams. Praag beschikt ook over een metrosysteem. Ook het wegennetwerk is uitgebreid en over het algemeen goed onderhouden. Er zijn niet zoveel snelwegen maar wel veel hoofdwegen. Wie gebruik maakt van de Tsjechische autosnelwegen, moet bij één van de postkantoren of benzinestations een vignet aanschaffen.