Landeninformatie - Zwitserland

Zwitserland informatie

Midden in Europa ligt het land Zwitserland, dat vooral bekend is vanwege de Zwitserse Alpen. Daardoor is dit land een populaire vakantiebestemming. Zwitserland grenst aan de landen Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Liechtenstein, Frankrijk en Italië.

Taal:  Duits,Frans,Italiaans Hoofdstad: Bern Staatsvorm: Directoriale republiek Religie: Christendom Munteenheid: Zwitserse frank Oppervlakte:  41.285 km2 Inwoners:  8.372.000

Landinformatie

Het land Zwitserland ligt midden in Europa. Het land is vooral bekend vanwege de Zwitserse Alpen, die een groot deel van Zwitserland beslaan. Zowel in de zomer als winter trekken de bergen veel bezoekers. Bij de Franse grens ligt het Juragebergte, dat minder hoog is als de Alpen. In het noorden en midden van de land is het landschap wat vlakker en dichter bevolkt. Waar de bergen vooral wintersporters, wandelaars en bergbeklimmers aantrekken, kunnen watersporters hun hart ophalen op de vele meren of rivieren van Zwitserland. Bern, Zürich en Geneve zijn de grootste steden van het land, waarbij veel internationale organisaties zich in één van deze steden gevestigd hebben.

Cultuur

Hoewel Zwitserland een relatief klein land is, worden er toch vier verschillende talen in het land gesproken. Men spreekt Frans, Duits (waarbij er verschillende dialecten gebruikt worden), Italiaans en het Zwitserse Retho-Romaans. De Zwitsers hechten veel belang aan tradities en tijdens festivals of evenementen worden dan ook vaak de folkloristische polka’s en walsen ten uitvoering gebracht. Ook het traditionele Alpenhoornblazen en de jodelkoren zijn tijdens vrijwel elk dorpsfeest te horen. Hierbij draagt men graag de Zwitserse klederdracht. Omdat Zwitserland zich niet in de beide wereldoorlogen gemengd heeft en daarom weinig schade opgelopen heeft, vind je nog veel historische gebouwen in het land, zoals oude kerken, kloosters en paleizen.

Geschiedenis

Zoals veel Europese landen, werd ook Zwitserland in het verleden door verschillende rijken geregeerd. Zo woonden de Kelten, de Romeinen, de Bourgondiërs en uiteindelijk de Habsburgers over het huidige Zwitserland. In 1291 vormden de kantons Uri, Schwyz en Unterwalden een verbond en verdreven de Habsburgse voogden. In de daarop volgende eeuwen sloten steeds meer kantons zich bij het verbond. De Reformatie, die zich over Europa verspreidde, raakte ook Zwitserland, dat half protestants, half katholiek was. Er volgden diverse religieuze oorlogen en conflicten. Rond het begin van de 19e eeuw werd Zwitserland nog door Frankrijk bezet maar dit was maar van korte duur. In 1848 stabiliseerde het land zich door een nieuwe grondwet aan te nemen. Tijdens de beide wereldoorlogen bleef Zwitserland neutraal, hoewel het land zijdelings wel te lijden had onder de oorlogen. Dankzij de neutrale posities kozen veel internationale organisaties er voor om zich in Zwitserland te vestigen, zoals het Rode Kruis en de Verenigde Naties.

Natuur

Zwitserland staat vooral bekend vanwege haar prachtige natuur. De Zwitserse Alpen beslaan een groot deel van het land en verschillende toppen van dit bergmassief rijzen tot boven de 4500 meter. Heel bekend is de fraaie Matterhorn met haar karakteristieke vorm. In de Alpen vind je bijzondere flora, waaronder de beschermde edelweiss en de alpenakelei. De Grote Aletschgletsjer in Wallis is de grootste gletsjer van Europa en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het Meer van Genève, de Bodensee en het meer van Neuchâtel zijn grote meren in Zwitserland. Vlakbij de Bodensee ligt de 23 meter hoge en 150 meter brede waterval van Schaffhausen, waar de Rijn als een grote massa water naar beneden stort. Het Zwitsers Nationaal Park ligt in het kanton Graubünden aan de oostzijde van Zwitserland. Het park is zo’n 170 km2 groot en je vindt hier gemzen, steenbokken, marmotten, lammergieren, sneeuwhazen en andere dieren. Er is ruim 80 kilometer aan wandelpaden, waaronder een natuurleerpad voor kinderen.

Klimaat

De Zwitserse Alpen, waar een bergklimaat heerst, vormen een natuurlijke grens tussen het mediterrane klimaat in het zuiden van Zwitserland en het landklimaat in het noorden. Het bergklimaat zorgt voor grote temperatuurverschillen in de Alpen, met warme en zonnige dagen in de zomer. In de winter sneeuwt het volop in de Alpen, waardoor er veel wintersport beoefend wordt. In het voorjaar smelt de sneeuw snel door de vaak föhnachtige wind die dan in de Alpen waait. In het zuiden, tegen de Italiaanse grens, zijn de winters mild en de zomers warm.

Eten en drinken

De Zwitserse keuken kent invloeden van de Noord-Italiaanse, Franse en Duitse keuken, met karakteristieke gerechten per regio. Kaas is een belangrijk ingrediënt in de Zwitserse keuken. Kaasfondue of raclette zijn dan ook populaire kaasgerechten in Zwitserland. Ook het aardappelgerecht rösti is iets wat veel in Zwitserland gegeten wordt en waarbij elke regio haar eigen variatie heeft. Al eeuwenlang wordt er chocola in Zwitserland geproduceerd. Rondom het meer van Genève, het meer van Neuchâtel en in het kanton Wallis wordt op kleine schaal wijn verbouwd. Ook wordt er wel bier gebrouwen in Zwitserland.

Vervoer

Er is een uitgebreid openbaar vervoernetwerk in Zwitserland, met een goed spoornetwerk en uitgebreide busverbindingen tussen de grotere plaatsen. Het wegennetwerk van Zwitserland is goed onderhouden. Diverse snelwegen verbinden de grotere steden aan elkaar, waarbij er een Autobahnvignet verplicht is. Dit kan bij de Zwitserse grens aangeschaft worden. De wegen in de Alpen kunnen smal en bochtig zijn. Diverse bergpassen zijn tijdens de wintermaanden gesloten vanwege de winterse omstandigheden. Op sommige wegen is er tolplicht.