Holiday Cars failliet

Huurders waarschijnlijk de dupe van Faillissement autoverhuuder

Autoverhuurder Holiday Cars international verkeert in grote financiële problemen en heeft faillissement aangevraagd.

Een doorstart bleek tot dusver onhaalbaar. Duizenden reizigers, onderweg tijdens hun kerstvakantie, kunnen daardoor worden gedupeerd.Net voor kerst kwam vakblad TravMagazine.nl met de melding, dat door Holiday Cars geen boekingen meer werden aangenomen en dat de onderneming in surséance van betaling verkeert vanwege een te hoge schuldenlast. Pogingen om daarvoor op korte termijn een oplossing te vinden en een doorstart te maken zijn niet gelukt. Dat betekent dat het faillissement moet worden aangevraagd en dat de lopende activiteiten worden gestaakt.

Duizenden gedupeerd

Naar verluidt had Holiday Cars alleen al voor de kerstvakantie zo'n 4000 auto's verhuurd aan 'stellen en families' die in allerlei landen hun kerstvakantiereis wilden maken. Een deel van de huur is weliswaar vooruit betaald aan de verhuurbedrijven, maar de vrees is groot, dat huurders in veel gevallen hun auto niet zullen meekrijgen en zelf naar andere oplossingen moeten zoeken.

Schade

De schade die zij lijden wordt waarschijnlijk niet vergoed. Holiday Cars is niet aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden SGR. Wie zijn huurauto niet rechtstreeks, maar via een reisorganisatie, reisbureau of vliegmaatschappij bij Holiday Cars heeft geboekt en betaald kan wellicht via dat boekingskanaal nog verhaal halen. Of dat inderdaad op korte termijn lukt is niet zeker.

Internationaal

Holiday Cars was met een omzet van ca. 30 miljoen in de autoverhuurmarkt een 'grote speler' en opereerde internationaal vanuit Sassenheim, vlakbij Amsterdam en Schiphol. De onderneming is voor vijftig procent in handen van directeur-eigenaar Robbert Jan Meerpoel en voor de andere helft van drie mede aandeelhouders. De bijna 40 medewerkers verliezen hun baan.

Veel locaties wereldwijd

Huurauto’svan holidaycars.com waren te boeken in 125 landen en op 17,000 locaties wereldwijd. Consumenten konden deze reserveren via de eigen website www.holidaycars.com of via alle gerenommeerde reisbureaus en online bij meer dan 1.200 websitepartners. Donderdagochtend was de website van het bedrijf nog gewoon in de lucht, de boekingsmodule daarop functioneerde echter niet meer.