Vroege sneeuwval in Oostenrijk

Vroege sneeuw overvalt Italië en Oostenrijk

ANWB denkt al aan winterbanden, koudegolf snel weer voorbij

Extreem vroege sneeuwval heeft aan het begin van deze week Italië en Oostenrijk overvallen. De ANWB kwam maandag zelfs met een waarschuwing voor toeristen. En in Oostenrijk was er korte tijd sprake van flink wat chaos. Volgens meteorologen is er sprake van een 'winterprik' en zal de verse sneeuw snel wegdooien.

In Oosterijk veroorzaakte de vroeg sneeuwval onverwacht veel hinder. Volgens Wetter.at golden voor Salzburg, Tirol, Stiermarken, Karinthië en Boven-Oostenrijk waarschuwinen voor extreem weer. De neerslag was overcvloedig en viel boven soms maar 600 meter in de vorm van sneeuw. Op veel plaatsen viel meer dan 40 centimeter.

Geen stroom

Op de Tauernroute werden ruim twee kilometer hoogspanningslijnen beschadigd, waardoor op sommige plaatsen de spoorverbindingen uitvielen en pendeldiensten werden ingesteld naar Schwarzach, Bad Hofgastein, Gastein, en Mallnitz. Ook in west-Oostenrijk werden verschillende spoorwegroutes gesloten.

Lawine gevaar

In noord- en zuid-Tirol werd gewaarschuwd voor lawinegevaar en in het Pustertal bleef een trein met honderd passagiers steken. In de regio's Nauders-Pfunds, Kaunertal, Obernbergtal, Finkenberg-Tux, Hochfilzen-St.-Ulrich-St.-Jakob en in het Tauerntal viel de stroom uit en raakten meer dan tienduizend huishoudens zonder electriciteit. In Pinzgau en in Pongau werden volgens Wetter.at 140 brandweerlieden ingezet voor het opruimen van bomen en het weer op de juiste koers terug brengen van weggegleden auto's.

Winterbanden

De ANWB waarschuwde maandag voor winterse omstandigheden in Italië. Vooral in het noordoosten van Italië moesten vakantiegangers volgens de ANWB voorbereid zijn op sneeuw. Met name op bergwegen kan daardoor een gevaarlijke situatie ontstaan en toeristen die zich boven de duizend meter willen begeven moeten rekening houden met extra risico's. De ANWB adviseerde daarom de winterbanden van stal te halen. 'Winterse omstandigheden vragen om een winterse uitrusting'.

Snel weer warmer

Het weer is in het Alpengebied tot nut toe juist vrij warm geweest. Maandagavond was de verwachtring dat woensdag en donderdag in de dalgebieden al weer temperaturen boven de 20 graden zullen worden gemeten en dat de vers gevallen maar op dit moment wel lastige witte pracht snel zal verdwijnen als sneeuw voor de zon.

20-9-2011