Stedentrip naar Amsterdam

Stedentrip Amsterdam

Amsterdam is de stad van de grachten, de grachtenpanden, het Rembrandtplein, het Vondelpark en winkelstraten als de Kalverstraat en de P.C. Hooftstraat. Ook de museumbezoeker komt in Amsterdam zeker aan zijn trekken in één van de 75 musea die de stad rijk is. De verschillende wijken van Amsterdam hebben allemaal hun eigen charme en om over de talloze winkels maar niet te spreken! Amsterdam is een smeltkroes van veel nationaliteiten en wereldculturen, wat terug te vinden is in de kunst, de cultuur, de restaurants en het straatbeeld. Het is een levendige, hippe en toch ook een knusse stad waar genoeg te zien en te doen is!

Cultuur en bezienswaardigheden

De diverse grachten van Amsterdam geven de stad haar unieke aanblik en het is niet voor niets dat veel films in Amsterdam opgenomen zijn. Tijdens een rondvaart wordt de bezoeker meegenomen langs talloze doorkijkjes, bruggetjes en prachtige grachtenpanden. Rondom het Museumplein vind je diverse bekende musea van Amsterdam, zoals het schitterende Rijksmuseum, waar je topstukken zoals De Nachtwacht kunt bezichtigen. Ook het Van Goghmuseum en het Stedelijk Museum liggen aan het plein, evenals het fraaie Concertgebouw. Een ander bekend museum in Amsterdam is het Anne Frankhuis, vlak naast de fraaie Westerkerk. Het hart van Amsterdam wordt gevormd door de Dam met het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk, waar regelmatig mooie tentoonstellingen te bezoeken zijn. Artis is de beroemde dierentuin van Amsterdam, met een ligging midden in de stad. De dierentuin ligt aan de rand van de Joodse wijk, waar je diverse musea en een oude synagoge kunt bezoeken. Liefhebbers van een drankje kunnen een bezoek brengen aan de HEINEKEN Experience (in een oude brouwerij) of aan het House of Bols.

Eten en drinken: Restaurants

Het aanbod aan restaurants is in Amsterdam heel divers. Je vindt een Hollands pannenkoekhuis naast een Indonesisch restaurant en een sushitent naast een Italiaanse pizzeria. Nagenoeg elke internationale keuken is wel in Amsterdam vertegenwoordigd. De Pijp is een levendige wijk waar restaurants en eetcafés als paddenstoelen uit de grond schieten. Wie op een vrijdagavond in de zomer door deze oude Amsterdamse wijk loopt, hoort overal het geroezemoes van de terrassen. In Amsterdam-west vind je sinds een paar jaar de Amsterdamse Hallen, een foodcourt met bioscoop en bibliotheek erbij, allemaal in een oude tramremise. Ook in de wijk rondom deze trendy plek zijn er veel restaurants en cafés te vinden.

Winkelen

Amsterdam staat ook wel bekend als winkelstad. De Kalverstraat, Nieuwendijk en Leidsestraat zijn drukke winkelstraten met veel bekende ketens. Bijzondere winkeltjes en boetiekjes, afgewisseld met leuke eettentjes, vind je in de Negen Straatjes: sfeervolle winkelstraten die tussen de grachten liggen. De chiquere winkels vind je aan de P.C. Hooftstraat en in het luxe Magna Plaza winkelcentrum achter de Dam. De Albert Cuypmarkt, de Waterloopleinmarkt, de Noordermarkt, de Dappermarkt en de Bloemenmarkt zijn dagmarkten die al jarenlang in Amsterdam gehouden worden en helemaal bij de stad horen. Op Koningsdag wordt Amsterdam overspoeld met kleedjesverkopers tijdens de jaarlijkse vrijmarkt. Op de vrijmarkt zijn er ook allerlei straatartiesten actief en kun je bij kraampjes allerhande snacks en drankjes kopen.

Uitgaan

Amsterdam is een stad die ’s avonds helemaal tot leven komt. Overal in de stad vind je bars en cafés, waarbij menig cafébezoeker in de zomer zijn biertje op het trottoir nuttigt. De stad kent diverse concertzalen zoals het Concertgebouw, de Stopera en Paradiso en uiteraard vind je hier ook bekende theaters zoals de Stadsschouwburg, Carré en het De La Mar Theater. De Pathébioscoop Tuschinsky aan de Reguliersbreestraat is misschien wel de fraaiste bioscoop van Nederland met haar roodfluwelen interieur. Het bruisende nachtleven van Amsterdam zorgt ongetwijfeld voor een ontspannen avond! .

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoernetwerk van Amsterdam is uitstekend. De diverse tram- en buslijnen verbinden alle wijken van de stad met elkaar. Wie met het openbaar vervoer reist, maakt gebruik van een ov-chipkaart, die aangeschaft kan worden bij tabakszaken en supermarkten.

Parkeergelegenheid

Er zijn diverse parkeergarages in Amsterdam, die echter allemaal een flink tarief per uur vragen. Beter is het om gebruik te maken van de diverse P+R-mogelijkheden buiten het centrum, zoals de parkeergarage van het Olympisch Stadion, de ArenA of de RAI.