Stedentrip naar Athene

Stedentrip Athene

De Griekse hoofdstad Athene, vernoemd naar de godin Pallas Athene, is de oudste stad van Europa. Wie aan Athene denkt, denkt al snel aan ouzo, de Griekse sagen en legenden over de oude goden en natuurlijk de Acropolis. Maar er is veel meer te zien en te ontdekken in deze stad. Wie interesse heeft in geschiedenis kan zijn hart ophalen bij de ruim 1200 archeologische plaatsen het Nationaal Archeologisch Museum. De oude straatjes en taverna’s van de stadswijk Plaka zijn heel aantrekkelijk om doorheen te slenteren en je even in de historie te wanen.

Cultuur en bezienswaardigheden

Wie ‘Athene’ zegt, zegt ‘geschiedenis’. In deze Griekse hoofdstad is enorm veel te vinden over de klassieke Griekse beschaving. Hoogtepunt is uiteraard de tempel op de Akropolis, het Parthenon, wat één van de bekendste bezienswaardigheden van Athene is. Neem zeker de tijd om van het prachtige uitzicht over Athene te genieten. Daarnaast zijn er nog veel meer historische plekken in Athene te bezoeken zoals de historische markt Agora en de tempel Theseion. In het Nationaal Archeologisch Museum kun je beroemde beelden van Poseidon, Zeus, Demeter en Persephone bekijken. Wie door de stad wandelt komt veel oude kerken tegen, waaronder de oude kathedraal Metropolis en diverse Byzantijnse en Grieks-orthodoxe kerken.

Eten en drinken: Restaurants

De Griekse gerechten gyros, feta, souvlaki en tzatziki kent iedereen wel en zijn in Athene volop te krijgen. Bekend Griekse drankjes zijn bijvoorbeeld Ouzo met zijn anijssmaak en de Griekse wijn Retsina. .

Winkelen

Wie graag wil winkelen komt in Athene niets tekort. De levendige winkelstraat Ermoú is autovrij en je kunt hier dus ongestoord langs de luxe kleding- en schoenenwinkels en diverse winkelketens flaneren. Plaka is een populaire wijk voor toeristen, op zoek naar originele souvenirs. In deze pittoreske wijk van Athene vind je allerlei leuke aandenkens aan Griekenland, zoals olijfolie, koffiepotten van koper of handgeweven tapijten. In oude 19e-eeuwse hallen vind je van maandag tot vrijdag de overdekte markt Athinas. Hier kun je allerhande verse streekproducten kopen, die een goed beeld geven van Griekse keuken.

Uitgaan

Athene is een leuke stad om uit te gaan, zeker in de wijken Plaka en Psiri. Er zijn genoeg leuke, kleine cafeetjes in de stad of kies voor een van de hippe cocktail- of rooftopbars. Wie graag wil feesten kan later op de avond terecht in één van de vele clubs of je laat je, net als veel Grieken, afzakken richting één van de clubs aan de kust.

Openbaar vervoer

Athene beschikt over een uitstekend openbaar vervoernetwerk, waarbij de reiziger gebruik kan maken van bus, tram en metro. Sinds 2017 maakt Athene gebruik van plastic smartcards voor het openbaar vervoer. Taxi’s zijn herkenbaar aan de gele kleur. Controleer of de chauffeur zijn meter wel aanzet en de rechtstreekse route neemt.

Parkeergelegenheid

In Athene zijn er zowel parkeerplaatsen langs de openbare weg als in parkeergarages. Het centrum is vrij druk wat het lastig maakt om een parkeerplaats te vinden. Bovendien rijden de Griekse automobilisten niet altijd volgens de regels, wat het autorijden in het centrum van Athene niet makkelijker maakt.