Stedentrip naar Berlijn

Stedentrip Berlijn

Berlijn is de levendige hoofdstad van Duitsland. De stad is onherkenbaar veranderd sinds in 1989 de muur viel, met veel moderne architectuur maar ook prachtig onderhouden oude gebouwen. De ietwat futuristische Potsdamer Platz is een grote tegenstelling met de imposante Reichstag, de Berlinder Dom of de beroemde Brandenburger Tor. Berlijn is een prettige stad om te verblijven dankzij haar brede straten en de groene parken in de stad. Of je nu van winkelen houdt, van historie of van cultuur…in Berlijn hoef je je niet snel te vervelen!

Cultuur en bezienswaardigheden

Ondanks de hippe, trendy uitstraling van Berlijn, kan de stad bogen op een rije geschiedenis waar nog genoeg van terug te vinden is, onder andere in één van de vele musea die Berlijn rijk is. Breng zeker aan de Berliner Unterwelten, het DDR Museum of één van de musea op het Museuminsel. Van de voormalige Muur vind je her en der nog stukken terug, waarvan zeker Eastside Gallery een bezoek waard is. Let ook op de kleine klinkertjes in de Berlijnse trottoirs, die de vroegere ligging van de Muur aangeven. De meeste kerken in Berlijn zijn gratis te bezoeken. De Berliner Dom is de grootste en belangrijkste kerk in Berlijn, maar ook de Sankt-Hedwigs-Kathedrale is een prachtige kerk. De Reichstag is het enorme parlementsgebouw midden in Berlijn en dateert uit 1894. Het is mogelijk om de grote glazen koepel te bezoeken. Iets buiten Berlijn vind je Potsdam, dat bekend staat om haar prachtige paleizen, zoals het Neues Palais en Schloss Sanssouci. Ook vind je hier de zogenoemde Hollandse wijk; ooit aangelegd door Nederlandse werklieden met typisch Nederlandse geveltjes.

Eten en drinken: Restaurants

Tussen de Berlijnse restaurants kun je uit allerhande wereldkeukens kiezen. Leuke wijken waar je kunt eten zijn Prenzlauer Berg, Kreuzberg en het Scheunenviertel. Een typisch Berlijns gerecht is Bratwurst, die dan ook overal te koop is. Ook de Berliner bol is wijd en zijd vermaard.

Winkelen

Berlijn is ook een stad waar je uitstekend kunt winkelen. Zo vind je niet alleen grote warenhuizen en winkelketens maar ook leuke boetiekjes en galeries langs de Kurfürstendamm. Het bekendste warenhuis is waarschijnlijk wel het KaDeWe.

Uitgaan

Berlijn is een leuke en levendige stad om uit te gaan. De hippe bar’s en stadsstranden schieten in Berlijn overal uit de grond. Echter kan er ook een biertje genuttigd worden in een traditioneel Brauhaus of in een van de andere vele gezellige cafés of bars van Berlijn. Met zoveel verschillende clubs is niet voor niets dat Berlijn bekend staat om haar bruisende nachtleven, dat tot in de vroege uren doorgaat. Liefhebber van klassieke muziek en opera kunnen terecht in de Berliner Philharmonie, het Konzerthaus Berlin, de Deutsche Oper of een van de andere concertzalen of theaters.

Openbaar vervoer

Berlijn beschikt over een efficiënt en betaalbaar vervoernetwerk, waarbij eenvoudig overgestapt kan worden tussen bus en de metro. De metro is opgesplitst in de S-Bahn en U-Bahn. Tickets voor bus en/of metro zijn verkrijgbaar bij een automaat of loket op de stations of bij de buschauffeur.

Parkeergelegenheid

Zoals in de meeste grote Europese steden is parkeren in het centrum van Berlijn niet eenvoudig. Eenvoudiger is het om buiten de stad te parkeren en met openbaar vervoer naar het centrum te reizen. Wie toch met de auto naar het centrum gaat, kan terecht in diverse parkeergarages of parkeerplaatsen. Houd er rekening mee dat uw auto over een milieusticker moet beschikken om in het centrum van Berlijn te mogen rijden.