Stedentrip naar Boedapest

Stedentrip Boedapest

Een van de mooiste steden van Europa is toch wel Boedapest, de hoofdstad van Hongarije! De Donau loopt dwars door deze stad, die zo’n bijzondere historie heeft en ook wel de ‘Parel aan de Donau genoemd wordt’. Ooit waren dit drie losse steden: Buda, ÓBuda en Pest, die nu opgegaan zijn in Boedapest. Zeker liefhebbers van kunst en cultuur komen in het romantische Boedapest volop aan hun trekken. Ontdek zelf wat deze prachtige Hongaarse stad allemaal te bieden heeft!

Cultuur en bezienswaardigheden

Vanaf de Burchtheuvel, die je kunt bereiken met een kabelbaan, heb je een schitterend uitzicht over Boedapest. Op de ommuurde Burchtheuvel zelf vind je het Vissersbastion, de Matthiaskerk met zijn prachtige dak, het fraaie Táncsics Mihály-straatje en het Burchtpaleis zelf. Vanaf de Burchtheuvel kun je de parlementsgebouwen zien liggen en de prachtige bruggen over de Donau, met op de voorgrond de Kettingbrug. Een andere imposante kerk in Boedapest is de mooie Sint Stefanus Basiliek. De kerk is relatief nieuw (voltooid in 1905) maar is met haar hoge koepel en karakteristieke torens zeker een bezoek waard. Midden in de Donau vind je het Margaretha-eiland, waar je de kleine dierentuin kunt bezoeken of gewoon door het rustige stadspark kunt slenteren. In het park vind je onder andere talloze soorten rozenstruiken, zwembaden, een theater, prachtige tuinen, een watertoren en de ruïnes van een klooster en twee kerken. Een ideale plek om even aan de drukte van Boedapest te ontsnappen! Sla een bezoek aan de imposante Grote Markthal niet over! Hier snuffelen zowel locals als toeristen tussen de verse groenten, bloemen, vis- en vleeswaren. Een bijzonder plekje! Andere mooie plekken in Boedapest zijn het Heldenplein aan de mooie Andrassyboulevard, de Joodse wijk en natuurlijk de elf bruggen over de Donau. En natuurlijk vind je ook de nodige musea in Boedapest, waaronder een museum over één van de beroemdste inwoners van Boedapest: componist Franz Liszt.

Eten en drinken: Restaurants

Boedapest is een leuke stad om uit eten te gaan. Voor weinig geld kun je heerlijk eten in één van de authentieke restaurants in het centrum. Je vindt echter niet alleen de traditionele Hongaarse restaurants maar ook de internationale keuken is goed vertegenwoordigd in deze stad! Drink ook zeker het beroemde ‘Stierenbloed’-wijntje bij het eten!

Winkelen

De Vaci Utca is bekendste winkelstraat van Boedapest, waar je zowel veel ketens maar ook leuke kleine winkeltjes vindt. Aan het einde van deze autovrije straat kom je uit op het prachtige Vasomartyplein. Tussen het winkelen door zijn er genoeg koffiehuizen of andere eettentjes waar je even kunt pauzeren! Aan de noordkant van het centrum vind je het enorme Westend shopping center, dat als één van de grootste overdekte winkelcentra van Europa beschouwd wordt. Meer dan 400 winkels zijn in dit complex ondergebracht!

Uitgaan

In de avond is Boedapest prachtig verlicht. Sla zeker een avondbezoek aan de Kettingbrug en het Vissersbastion niet over. Uitgaan in Boedapest is een belevenis op zich. Je vindt hier niet alleen de goedkope pubs waar Boedapest om bekend staat, maar ook hippe clubs en gezellige terrassen. Wat heel populair is in Boedapest zijn de zogenoemde ‘ruin bars’: pubs die gevestigd zijn in oude slooppanden, soms zelfs zonder dak. Je hoeft je in Boedapest niet te vervelen!

Openbaar vervoer

In Boedapest kun je gebruik maken van een uitgebreid openbaar vervoernetwerk, met bussen, metro’s en trams die met grote regelmaat rijden. Als toerist schaf je het beste een Budapest Travel Card aan, waarmee je één of meerdere dagen onbeperkt kunt reizen. Wist je dat je in Boedapest één van de mooiste tramlijnen ter wereld vindt? Tramlijn 2 zorgt er voor dat je vanuit de tram het mooiste van Boedapest ziet!

Parkeergelegenheid

Over het algemeen geldt er in het centrum van Boedapest betaald parkeren, tegen voor Hongaarse begrippen vrij hoge prijzen. Beter is het om in één van de P+R’s bij één van de metrostations aan de rand van de stad te parkeren; deze zijn over het algemeen gratis.