Stedentrip naar Brussel

Stedentrip Brussel

Brussel, bekend als de stad waar het bestuur van de EU zetelt, staat bekend om haar sfeervolle karakter. Midden in het gezellige centrum vind je de Grote Markt met het stadhuis. Sla ook een bezoek aan het beroemde ‘Manneke Pis’ niet over of natuurlijk aan het enorme Atomium. In het centrum van de stad vind je veel smalle steegjes en straatjes om doorheen te slenteren, met veel gezellige restaurants en cafés op en rond de Grote Markt. Met veel oude kerken en paleizen is ook voor cultuurliefhebbers genoeg te zien in Brussel!

Cultuur en bezienswaardigheden

We noemden het al: de Grote Markt van Brussel. Het is niet voor niets dat dit plein op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is een prachtig plein, dat al eeuwenlang het kloppend hart van Brussel vormt. Ooit werden hier feesten gegeven, handel gedreven en terechtstellingen voltrokken, maar tegenwoordig is het een gezellig plein met veel leuke cafés en restaurants en prachtige oude huizen. Ook het oude raadhuis van Brussel is een schitterend gebouw dat aan de Grote Markt ligt. In één van de zijstraten van de Grote Markt vind je het beroemde beeldje van ‘Manneken Pis’. Ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1958 ontwierp André Waterkeyn het enorme bouwwerk Atomium. Het gebouw is meer dan honderd meter hoog en de grote bollen zijn door trappen met elkaar verbonden. Neem ook zeker de tijd om vanuit het restaurant helemaal bovenin van het schitterende uitzicht te genieten. In de Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele vonden veel koninklijke uitvaarden en huwelijken plaats, waaronder het huwelijk van prins Laurent in 2003. Het is een fraaie kerk om te bezoeken en ook is het mogelijk om met een gids de torens te bezoeken. Brussel beschikt over diverse musea. Voor stripliefhebbers is het Stripmuseum en de bijbehorende Striproute een aanrader, waarbij allerlei striphelden in de Brusselse binnenstad op de gevels tegenkomt.

Eten en drinken: Restaurants

Wie uit eten wil gaan in Brussel kan uit zo’n tweeduizend restaurants kiezen, met een heel gevarieerd aanbod. Voor de meer traditionele restaurants kun je rondom de Grote Markt terecht. Wie liever voor de mediterraanse keuken kiest, gaat naar het Europese Kwartier. De chocolatier Fabrice Collignon aan de Chaussée de Waterloo staat bekend om zijn uitstekende bonbons èn mag zich de beste patissier van België noemen. Een van de bekendste frietkramen van België is Maison Antoine aan het Jourdanplein; de beste mosselen vind je bij Le Zinneke aan het Place de la Patrie.

Winkelen

Aan de Nieuwstraat in Brussel vind je de grote warenhuizen en winkelketens. Wie meer op zoek is naar de luxere modemerken kan terecht op de Louizalaan. De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn drie winkelgalerijen die met glas overdekt zijn, en waar je allerlei chique boetiekjes en chocolateriën vindt. In de wijk rond de Antoine Dansaertstraat vind je de winkels van jonge modeontwerpers. Vlakbij het Centraal Station kun je terecht bij tweedehandswinkels. Een van de grootste marken van Europa is de markt van Gare du Midi, die elke zondagochtend plaatsvindt. Op deze drukke maar gezellige markt koop je allerhande verse etenswaren en exotische producten.

Uitgaan

Brussel is een bruisend stad met een levendig uitgaansleven. Voor gezellige cafés en bars kun je terecht in de straatjes rond de Grote Markt. Wie liever uitgaat tot in de kleine uurtjes kan in één van de nachtclubs van Brussel terecht. Een avondje naar de film? In Brussel vind je de grootste bioscoop van de Benelux: Kinepolis, waar in 24 zalen films vertoond worden! Ook vind je diverse concertzalen en theaters in Brussel, zoals De Munt, de Botanique, Ancienne Belgique en nog veel meer.

Openbaar vervoer

Je kunt je in Brussel uitstekend met openbaar vervoer verplaatsen. Zo reis je per tram, metro, trein, bus of zelfs de waterbus. Een kaartje koop je bij het station, bij het toerismebureau of een kiosk.

Parkeergelegenheid

Daar de parkeerplaatsen in het centrum vooral door inwoners van Brussel gebruikt worden, kun je als toerist het beste in parkeergarages parkeren of op één van de gratis parkeerplaatsen aan de rand van Brussel.