Stedentrip naar Dublin

Citytrip Dublin

De Ierse hoofdstad Dublin is een gezellige en knusse stad, die ooit door de Vikingen werd gesticht. Door het centrum stroomt de rivier de Liffey. Aan de noordzijde van de Liffey vind je de brede O’Connell Street, met de drukke winkelstraat Henry Street. Aan de zuidzijde van de rivier ligt het chiquere gedeelte van Dublin, met de Georgiaanse townhouses, Trinity University en het fraaie St. Stephens Green. Door de vele straatartiesten en de talloze pubs waar livemuziek gespeeld wordt, is Dublin de ideale stad voor een stedentrip. De Ierse bevolking staat altijd klaar voor een praatje en er hangt een levendige en ontspannen sfeer in de stad.

Cultuur en bezienswaardigheden

In Dublin is er veel te zien en kun je diverse musea bezoeken. Aan O’Connell Street ligt het General Postoffice. Ooit was dit het decor van de Paasopstand, toen de Ieren rebelleerden tegen de Engelse overheersing. In Trinity University bevindt zich het oude Book of Kells, een eeuwenoud manuscript dat te bezichtigen is. Ook kun je door de prachtige Old Library lopen, de oude bibliotheek van de universiteit. In het centrum van Dublin vind je het National Wax Museum, waar de Ierse geschiedenis door wassen beelden uitgebeeld wordt. Iets verderop ligt het Whiskey Museum, waarbij de rondleiding afgesloten wordt met een glaasje whiskey. Het National Museum of Ireland en de National Gallery zijn gratis te bezoeken. Dublin kent daarnaast ook nog enkele bijzondere musea, zoals het eenvoudige ‘Little Museum of Dublin’, waar oude persoonlijke documenten van Dubliners tentoongesteld worden en zo een inkijkje in het leven van de Dubliners geven. Literatuurliefhebbers bezoeken uiteraard het Dublin Writers Museum, dat gewijd is aan bekende Ierse schrijvers zoals James Joyce, George Berhard Shaw en W.B. Yeats. Je vindt in Dublin twee indrukwekkende kathedralen vlak naast elkaar. Christchurch Cathedral en St. Patricks Cathedral liggen op een steenworp afstand van elkaar in het oudste gedeelte van Dublin. Ook Dublin Castle ligt op loopafstand. Ga zeker ook eens op de foto met het beroemde standbeeld van Molly Malone, de visverkoopster die ’s avonds in menig Ierse pub bezongen wordt! Iets buiten het centrum van Dublin vind je het indrukwekkende Kilmainham Gaol, een oude stadsgevangenis. Tijdens de rondleiding wordt er uitgebreid stilgestaan bij de historie van deze gevangenis en de diverse beroemde gevangenen die hier verbleven. Guinness is een eeuwenoud bier dat in Dublin gebrouwen werd. De brouwerij is te bezoeken en je leert van alles over dit typisch Ierse biertje. De rondleiding wordt afgesloten met een drankje in de Gravity Bar, vanaf waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Wie liever de rust opzoekt, kan terecht in St. Stephens Green of in de minder bekende Iveagh Gardens. Een eindje buiten het centrum ligt het enorme Phoenix Park, waar ook de Ierse president zijn woning heeft. Het park is zo groot dat je dit het beste fietsend kunt ontdekken.

Eten en drinken: Restaurants

Ontbijten op zijn Iers betekent een ‘full Irish breakfast’, met ei, tomaat, champignons, worstjes, bloedworst en soms zelfs aardappelkoekjes. Met dit ontbijt kun je er wel een paar uur tegenaan! Je vindt in Dublin veel restaurants waar typische Ierse gerechten op de kaart staan. Probeer zeker de cottage pie eens uit; een ovenschotel met gehakt en aardappels. Ook de Irish stew, de bekende Ierse stoofschotel, is in veel restaurants te krijgen. Wie in Dublin is, moet zeker eens een Guiness bestellen. Het donkere bier wordt al eeuwenlang in Dublin gebrouwen en wordt tegenwoordig naar landen over de hele wereld verscheept. Ook de Ierse whiskey is een bekend Iers drankje.

Winkelen

Aan de noordkant van de Liffey liggen Henry Street en O’Connell Street, waar je veel bekende winkelketens aantreft. Langs O’Connell Street liggen ook veel souvenirwinkels, waar je allerhande aandenkens uit Ierland kunt kopen. Aan de zuidkant van de Liffey ligt Grafton Street, waar de chiquere winkels zijn. Ook het luxe warenhuis Brown Thomas ligt aan Grafton Street. Iets achter Grafton Street vind je het fraaie Powerscourt Centre, waarvan alleen al het pand de moeite waard is. Een leuke overdekte markt is St. George’s Arcade, waar je bij kleine stalletjes en winkeltjes boeken, muziek, kleding en handgemaakte artikelen kunt kopen. Ook zijn er diverse kleine cafés en restaurants.

Uitgaan

Ierland staat bekend om de livemuziek ’s avonds in de pubs en dat is in Dublin dan ook volop te horen. Zeker in de toeristische uitgaanswijk Temple Bar hoor je overal de Ierse ballades en dansen gespeeld worden, waarbij het publiek enthousiast meeklapt. De rode Temple Bar Pub is misschien wel de bekendste pub van Dublin en men verdringt zich dan ook om hier een Guinness te kunnen drinken. Doordeweeks sluiten de meeste pubs al voor twaalven; in het weekend blijven ze langer open. Naast de pubs is er ook genoeg ander vertier te vinden in de Ierse hoofdstad. Dublin heeft uitstekende theaters zoals het Abbey Theatre en het Gaiety Theater. De Ierse dansgroep Riverdance treedt regelmatig in het Gaiety Theater op en trekt daarmee volle zalen. Naast de traditionele pubs vind je ook hippe nachtclubs en discotheken in Dublin.

Openbaar vervoer

Het centrum van Dublin is niet zo groot en veel kun je te voet bereiken. De bus is het makkelijkste vervoersmiddel, voor wie toch graag met openbaar vervoer binnen de stad reist. Bezienswaardigheden als Kilmainham Gaol en de Guinness brouwerij zijn wat verder uit het centrum gelegen en zijn goed bereikbaar met de bus. Ook kun je in Dublin gebruik maken van de Dublinbikes; een uitstekend systeem van huurfietsen die overal in de stad klaarstaan voor toeristen. Ook rijden er volop taxi’s in Dublin die eenvoudig op straat aangehouden kunnen worden. Met de DART-trein reis je in een mum van tijd vanuit Dublin-centrum naar de gezellige kustplaatjes ten noorden en zuiden van Dublin. Bezoek eens het kustplaatsje Howth, vanaf waar je een prachtige klifwandeling kunt maken. p>

Parkeergelegenheid

Parkeren in Dublin is niet zo eenvoudig; er zijn weinig openbare parkeerplekken. Wel kun je in diverse parkeergarages terecht.