Stedentrip naar Helsinki

Helsinki algemene informatie

Helsinki, de hoofdstad van Finland, is een bruisende jonge stad, die heel geschikt is voor een stedentrip. Bezoek één van de boeiende musea of galeries of ga shopen in één van de warenhuizen of designerwinkels die deze stad rijk is. Helsinki is pas vanaf het begin van de 19e eeuw veranderd van een onbetekenend plaatsje naar de belangrijkste stad van Finland. Tegenwoordig is Helsinki een moderne stad waar je je prima kunt vermaken. .

Cultuur en bezienswaardigheden

Helsinki is een overzichtelijke stad waarbij veel bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar in het centrum liggen. Vooral rondom het enorme Senaatsplein vind je al direct een aantal belangrijke gebouwen. De imposante witte Domkerk waar ook de bisschop van Helsinki zetelt, springt direct in het oog. Andere bezienswaardigheden rond het plein zijn het Senaatsgebouw en de Nationale Finse bibliotheek en de universiteit van Helsinki. Ook vind je hier diverse musea, zoals het Universiteitsmuseum en het stadsmuseum. In het historische centrum van de stad vindt u het kolossale Senaatsplein. Dit is hét belangrijkste plein van Helsinki met de machtige Lutherse Domkerk, het Senaatsgebouw, de Universiteit van Helsinki en de Nationale Bibliotheek van Finland. Het standbeeld van Tsaar Alexander II, midden op het plein, zie je vast niet over het hoofd! Het mooie marktplein van Helsinki ligt in de haven van Helsinki. Hier vind je het presidentiële paleis en de Zweede ambassade. Aan de westzijde van het plein ligt het langgerekte Esplanadipark. Vanaf het marktplein vertrekken boten naar de Suomenlinna-vesting, die op meerdere eilanden gebouwd is! De vesting werd ooit gebouwd door de Zweden om de Russen tegen te houden, wat niet gelukt is. Tegenwoordig vind je restaurants en allerlei interessante musea in de burcht, zoals het Suomenlinnamuseum, waar je allerhande op het eiland opgegraven objecten kunt bezichtigen. De wijk Punavuori wordt wel het ‘design district’ van Helsinki genoemd, omdat je hier allerlei kleine boetiekjes van Scandinavische designers vindt. Ook vind je het Designmuseum aan de rand van de wijk. Breng ook zeker een bezoek aan de bijzondere Temppeliaukiokerk, half in en op de rotsen gebouwd. Een bijzondere plek, waar ook regelmatig concerten gehouden worden. .

Eten en drinken: Restaurants

De Finse keuken is door de Russische en Scandinavische keuken beïnvloed en kent veel visgerechten. Veel typisch Finse gerechten kun je vinden in één van de markthallen van Helsink, zoals bijvoorbeeld de oude Vanha Kauppahalli. Echt typisch Finse restaurants vind je niet zoveel in Helsinki. In de buurt van het Senaatsplein vind je vooral restaurants met een internationale keuken, waar je overigens prima kunt eten!

Winkelen

Toegegeven, winkelenn in Helsinki is niet echt goedkoop. Toch vind je veel leuke winkels in Helsinki, met name in de buurt van het treinstation. In de wijk Kamppi vind je mooie overdekte shoppingcentra, zoals Kamppi Center en Forum. We noemden net al de oude markthallen, waarvan de Vanha Kauppahalli de bekendste is. Meer naar het noorden in Helsinki vind je de authentieke Hakaniemi, waar allerhande etenswaren en lokale producten verkocht worden. Wie een souvenirtje wil kopen kan in één van de markthallen terecht óf in de souvenirwinkels in de buurt van het Senaatsplein.

Uitgaan

Helsinki is een leuke stad om uit te gaan. De Finse bevolking drinkt graag een drankje in een bar of café dus die zijn er dan ook genoeg te vinden! Kallio is een hippe wijk in Helsinki, waar de prijzen voor een drankje iets lager liggen dan in de horeca in het centrum. Goed om te weten dat je bij clubs vaak intree moet betalen en soms ook voor de garderobe. Bovendien is de minimum leeftijd om bars en cafés te bezoeken 24 jaar dus neem zeker een identiteitsbewijs mee. Voor muziekoptredens ga je naar het Musikkitalo, de concertzaal van Helsinki. Hier vind je niet alleen de concertzaal zelf maar ook is dit de thuisbasis voor de Sibelius Academy, het Helsinki Philharmonisch Orkest en het Finse Radio Symphony Orkest. Aan de noordzijde van het Senaatsplein vind je het Nationaal Fins Theater.

Openbaar vervoer

Je kunt je in Helsinki prima verplaatsen met openbaar vervoer. Hoewel het centrum vrij compact is en je dus veel lopend kunt doen, kun je voor de verder gelegen wijken eenvoudig de bus, tram of metro nemen. Kaartjes koop je gewoon bij de chauffeur of op de trein- of metrostations. Ook is het mogelijk om een meerdaagse travel card te kopen voor het openbaar vervoer waarmee je onbeperkt kunt reizen in de stad. Taxi’s zijn niet goedkoop in Helsinki. Je kunt instappen bij één van de vele taxistandplaatsen en het is over het algemeen mogelijk om met een betaalkaart af te rekenen.

Parkeergelegenheid

Het is vrij eenvoudig om te parkeren in Helsinki, hoewel het in het centrum wel betaald parkeren is. In de buurt van de haven liggen de parkeerkosten behoorlijk hoog, maar in de rest van de stad vallen de tarieven wel mee. Er bevinden zich ook een aantal parkeergarages in het centrum waar toeristen gebruik van kunnen maken.