Stedentrip naar Istanbul

Istanbul algemene informatie

Istanbul is een bijzondere stad, waar Azië en Europa samenkomen. Al eeuwenlang lopen oude handelsroutes via deze stad en de strategische ligging aan de Bosporus zorgde ervoor dat Istanbul altijd een grote rol in de wereldgeschiedenis gespeeld heeft. Veel oude gebouwen, zoals de Aya Sophia, zijn gebouwd toen Istanbul onder de naam Constantinopel de hoofdstad was van het Byzantijnse rijk. Hoewel Istanbul tegenwoordig niet meer de machtige stad van weleer is, is het nog steeds een hele aantrekkelijke stad voor een stedentrip. De combinatie van oost en west, het prettige klimaat en de vriendelijke bevolking zorgen er voor dat Istanbul een populaire bestemming is. Het drinken van Turkse koffie, het roken van een waterpijp en het bezoeken van een Turkse hamam zijn ware belevenissen die het bezoek aan Istanbul bijzonder maken. .

Cultuur en bezienswaardigheden

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul is het Topkapi Paleis, waar eeuwenlang de sultans woonden. Hier vind je het voormalige harem en er zijn diverse musea in ondergebracht Iets verderop zie je de Blauwe Moskee, vernoemd naar de blauw beschilderde tegels aan de binnenzijde van de moskee. De moskee is gratis te bezoeken maar houd wel rekening met een wachttijd. Tussen de Blauwe Moskee en het Topkapi Paleis ligt de Hagia Sophia, ooit een kathedraal, daarna een moskee en nu een museum. Ooit was dit de belangrijkste kerk van Istanbul. Sla ook zeker een bezoek aan de Grote Bazaar niet over. De enorme overdekte markt met talloze winkels en kramen is één van de grootste toeristische trekkers van de stad. Voor een prachtig uitzicht over de stad bezoek je de Galatatoren. Al sinds de 6e eeuw staat hier een toren en dit is echt een fantastische plek om de zonsondergang mee te maken! De toren ligt vlakbij de Galatabrug, die bekend is vanwege de vele vissers op de brug.

Eten en drinken: Restaurants

Istanbul is een ideale stad om kennis te maken met de heerlijke Turkse keuken. In de traditionele Turkse restaurants vind je vaak de ‘meze’ op de kaart: kleinere gerechten die als voorgerecht worden gegeten of waarbij meerdere ‘meze’ een hoofdgerecht vormen. De nagerechten zijn vaak erg zoet, zoals de bekende baklava. De restaurants in Istanbul zijn over het algemeen niet zo duur. In het oudere gedeelte van Istanbul vind je vooral de traditionele restaurants. In de wijk Beyoglu, aan de overkant van de Galatabrug, vind je ook veel eettentjes en dit is een populaire wijk om uit eten te gaan. Bij de restaurants aan de Bosporus kun je de beste verse vis krijgen. De wat betere restaurants vind je vaak in hotels en vallen meestal ook in een hogere prijsklasse.

Winkelen

Wie graag wil winkelen in Istanbul, gaat zeker naar de İstiklal Caddesi. Deze straat met winkels, horeca, nachtclubs en bioscopen is maar liefst 3 kilometer lang en is autovrij. We noemden de Grand Bazaar al: deze overdekte markt met haar duizenden winkeltjes is echt een must voor winkelliefhebbers. Vergeet niet om af te dingen! Naast de Grand Bazaar kun je ook de Egyptische Bazaar bezoeken, die ook wel bekend staat als de Kruidenbazaar. Hier worden veel etenswaren (vooral veel kruiden) te koop aangeboden, maar je vindt er ook andere producten, zoals sjaals en porselein. De shoppingmall Istanbul Cevahir is één van de grootste overdekte winkelcentra ter wereld. Naast zo’n 300 winkels vind je hier ook nog eens twaalf bioscopen, een achtbaan, een entertainmentcentrum en tientallen restaurants. Sowieso vind je in bijna elke wijk in Istanbul wel een shoppingmall.

Uitgaan

In de hippe wijk Beyoglu vind je veel restaurants, cafés en nachtclubs. In het oude centrum van Istanbul worden er veel traditionele Turkse avonden georganiseerd, waarbij authentieke muziek en dans uitgevoerd wordt. Een van de hipste gelegenheden in Istanbul is Reina, een enorme discotheek in de openlucht in de wijk Ortaköy. In één van de restaurants en bars kun je dineren of een drankje drinken. Ondanks dat Turkije voornamelijk islamitisch is, is alcohol vrij te verkrijgen tijdens het uitgaan in Istanbul.

Openbaar vervoer

Omdat het centrum van Istanbul te uitgestrekt is om alles lopend te doen, ontkom je niet aan het gebruik van openbaar vervoer. Er zijn enkele metrolijnen en er rijdt een tram. Voor het reizen met metro of tram koop je een Istanbul Card of je koopt een los kaartje op het metro- of tramstation. Ook kun je gebruik maken van de bus, waarvoor je een kaartje koopt bij de kiosk of krantenverkoper in de buurt van de bushalte. Er gaan diverse veerboten over de Bosporus, waarbij je niet alleen over kunt steken van Europa naar Azië, maar waarbij je ook de boot kunt nemen naar de Prinseneilanden, verderop in de Bosporus. Taxi’s in Istanbul zijn niet zo duur. Wel geldt er ’s nachts een hoger tarief. Let er wel op of de chauffeur de meter aan zet. Omdat niet elke taxichauffeur Engels spreekt, is het aan te raden om uw bestemming op bijvoorbeeld een kaart aan te wijzen.

Parkeergelegenheid

Zelf autorijden is geen aanrader in Istanbul. In het centrum is het verkeer bijzonder chaotisch, zeker tijdens de spits. Parkeerplaatsen in de stad zijn moeilijk te vinden. Het openbaar vervoer is goedkoop en over het algemeen veel sneller.