Stedentrip naar Kopenhagen

Kopenhagen algemene informatie

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken maar ook de grootste stad van Scandinavië. Het is een kleurrijke en veelzijdige stad, met een prachtig historisch centrum. Hier vind je fraaie oude gebouwen, mooie vakwerkhuizen, paleizen en kastelen, parken en natuurlijk het bekendste beeld van Kopenhagen: de ‘Kleine Zeemeermin’. Het is ook een hippe stad, waar je in veel woonwinkels en musea het populaire Deens design terugvindt. De vele winkels en horecagelegenheden en het brede aanbod aan musea en bezienswaardigheden maakt Kopenhagen tot een aantrekkelijke stad voor toeristen.

Cultuur en bezienswaardigheden

Wat is er allemaal te zien en te doen in Kopenhagen? Je kunt één van de vele musea bezoeken, zoals bijvoorbeeld het National Museum of Denmark, het Statens Museum, het Designmuseum of de Carlsbergbrouwerij. Het Frilandsmuseet is één van de grootste en oudste openluchtmusea ter wereld. Voor kinderen is het Experimentarium een leuk en interactief museum. Een van de blikvangers van Kopenhagen is het moderne operagebouw, ontworpen door Henning Larsen. Wie naar Kopenhagen komt, wil uiteraard een blik geworpen hebben op het standbeeld van de Kleine Zeemeermin, dat zich al ruim 100 jaar in de haven van Kopenhagen bevindt. Bezoek zeker ook één van de paleizen in Kopenhagen, zoals de koninklijke Amalienborg, de Christiansborg of het Rosenborgslot. Een heel populair en fotogeniek stukje Kopenhagen is de Nyhavn. Ooit een belangrijke haven, nu de plek waar je uit eten gaat in één van de vele restaurants. In het centrum van Kopenhagen vind je attractiepark Tivoli, waar je niet alleen allerhande attracties vindt, maar ook restaurants, muziekoptredens en theatervoorstellingen.

Eten en drinken: Restaurants

Een van de bekendste Deense gerechten is misschien wel smørrebröd, een typisch Deens broodje (vaak roggebrood) met beleg. Wie graag meer van de Deense keuken ontdekt, kan uit eten in het gezellige Nyhavn, waar veel Scandinavische restaurants zitten. In de oude binnenstad van Kopenhagen vind je veel restaurants met een meer internationale keuken.

Winkelen

Wie graag winkelt, komt in Kopenhagen zeker aan zijn trekken! Kopenhagen heeft namelijk één van de grootste autovrije winkelgebieden ter wereld. In de lange winkelstraat Strøget vind je zowel de designerwinkels zoals Prada en Gucci, als de bekende winkelketens H&M en Zara. Daarnaast vind je in deze straat de winkel van het beroemde Royal Copenhagen porselein. Ook in de zijstraten rondom de Strøget vind je veel leuke winkels. Breng zeker ook een bezoek aan het warenhuis Magasin du Nord, dat al sinds 1868 bestaat.

Uitgaan

Kopenhagen is een leuke stad om uit te gaan. Een populair uitgaansgebied is de wijk Nyhavn, waar je veel cafés en restaurants vindt. Ook het gebied rondom de universiteit is een levendige uitgaanswijk. We noemden net het attractiepark Tivoli al, waar zich veel uitgaansgelegenheden bevinden. Een bijzonder uitgaansgebied is het district Christiania, wat ooit een militair gebied was, maar waar hippies nu een soort vrijstaat uitgeroepen hebben. Hier vind je ook wat restaurants en cafés, waar de prijzen wat lager liggen dan in de rest van Kopenhagen. Breng zeker ook een avond door in het fraaie Operagebouw of bezoek een concert in het Koncerthuset.

Openbaar vervoer

Kopenhagen beschikt uit een uitstekend openbaar vervoernetwerk. Met de Copenhagen Card kun je niet alleen één of meerdere dagen onbeperkt van het openbaar vervoer gebruik maken, maar de kaart geeft ook toegang tot veel musea. Een alternatief is de Citypass, die enkel toegang geeft tot openbaar vervoer. Daarnaast is het ook mogelijk om losse tickets te kopen, die zowel toegang geven tot metro en (water)bus. Deze tickets koop je op de trein- of metrostations. Heb je contant geld mee, dan kun je ook een kaartje bij de buschauffeur kopen. Een taxi kun je telefonisch bestellen of door in te stappen bij een taxistandplaats.

Parkeergelegenheid

Net als veel Europese steden, is het vrij kostbaar om in het centrum van Kopenhagen te parkeren. Er zijn verschillende zones met elk een eigen tarief. Op zondag kun je op veel plekken gratis parkeren in de stad. Je vindt diverse grote parkeergarages in het centrum.