Stedentrip naar Lissabon

Lissabon citytrip

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en is met haar ca. 3 miljoen inwoners ook de grootste stad van het land. Lissabon is een kleurrijke stad, met aan de ene zijde de Atlantische Oceaan en aan de andere zijde de rivier Taag. Dankzij haar ligging aan zee is Lissabon een belangrijke havenstad. Het is ook een gezellige stad, waarbij elke wijk haar eigen karakter heeft.

Cultuur en bezienswaardigheden

De Torre de Belém is één van de bekendste bezienswaardigheden van Lissabon. Deze toren werd in de 16e eeuw gebouwd op een eiland in de Taag. Inmiddels is de loop van de rivier veranderd en staat de toren nu op het vasteland. De Torre de Belém was onderdeel van de verdedigingswerken van Lissabon. Tegenwoordig is het een prachtig uitzichtpunt die tegen een kleine vergoeding beklommen kan worden. Breng zeker een bezoek aan de wijk Baixa, waar je veel bezienswaardigheden van Lissabon vindt, zoals het schitterende plein Praça do Comércio, dat aan één zijde aan de Taag ligt. Hier stond ooit het koninklijke Ribeirapaleis, dat echter bij een aardbeving verwoest werd. Achter de fraaie triomfboog Arco da Rua Augusta vind je de winkelstraten van Lissabon. Ook vind je in Baixa de Santa Justalift, een fraaie 45 meter hoge lift die het centrum verbindt met het hoger gelegen Carmoplein, waar je diverse bars en restaurants vindt. Bijzonder om een rit in de lift mee te maken! De Sé Catedral de Lisboa is een prachtige kathedraal, die diverse aardbevingen doorstaan heeft. Dit is de oudste kerk van Portugal en ligt niet zover van het Praça do Comércio vandaan. Een bezoek aan de kathedraal is gratis. Natuurlijk zijn er ook diverse musea te bezoeken in Lissabon, zoals het bekende Museu Nacional de Arte Antiga, een kunstmuseum met schilderijen, tekeningen, keramiek, meubels etc.. Wie meer van moderne kunst houdt, bezoekt liever het Berardo Museum. Modeliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Museo do Design e da Moda, waar alleen al de gevel een bezienswaardigheid op zich is!

Eten en drinken: Restaurants

Lissabon is een leuke stad om uit te gaan. Je vindt hier talloze restaurants en bars. Heel bekend zijn de Fado, de bars waar het Portugese levenslied ten gehore gebracht wordt. Je vindt de Fado vooral in de wijken Alfama en Bairro Alto. Gerechten die je veel in Lissabon op de menukaart vindt, zijn ‘Pastel de Belém’ (kleine pasteitjes) en gegrilde sardientjes.

Winkelen

Lissabon heeft een prachtig centrum met veel verschillende soorten winkels. Niet alleen vind je hier design winkels, maar ook gezellige markten en souvenirwinkels. In de omgeving van het Praça do Comércio vind je de meeste winkelstraten, zoals de Rua Augusta, de Rua Aurea en de Chiado en Bairro Alto. Langs de prachtige Avenida da Liberdade vind je de beroemde merken als Gucci, Burberry en Michael Kors. Daarnaast vind je buiten het centrum ook grote overdekte shoppingmalls in Lissabon, zoals het Centro Comercial Colombo en Vasco da Gama.

Uitgaan

Lissabon staat bekend als een uitstekende stad om uit te gaan. De stad huisvest diverse concertzalen en theaters. Wie graag naar de cafés of restaurants wil, kan terecht in de smalle straatjes van de oude wijk Barrio Alto of naar de uitgaansgelegenheden achter het Carmoplein. Aan de rivier de Taag, naast de brug Pte 25 de April, vind je oude pakhuizen die omgebouwd zijn tot trendy cafés en restaurants.

Openbaar vervoer

Vanaf Lissabon Airport kun je een Aerobus naar het centrum nemen. Deze bus rijdt frequent en kost slechts een paar euro. Het centrum van Lissabon is prima te voet te verkennen, óf via de nostalgische trams die door het centrum rijden! Tickets voor de bus of de tram kun je bij de chauffeur kopen. Ook kun je gebruik maken van de Lisboa Card, waarmee je naast gratis openbaar vervoer ook toegang krijgt tot diverse musea en bezienswaardigheden. Ook kun je in Lissabon gebruik maken van de taxi. Wees er zeker van dat de meter gebruikt wordt om hoge kosten te vermijden. Voor bagage betaal je wat extra.

Parkeergelegenheid

Zoals in de meeste Europese steden, is het niet eenvoudig om in het centrum van Lissabon te parkeren. Het wordt aangeraden om buiten het centrum te parkeren, waar je diverse grotere parkeerterreinen vindt. In de smalle straten van Lissabon is het lastig om een parkeerplaats te vinden. Wel zijn er enkele parkeergarages in het centrum waar je je auto kwijt kunt.