Stedentrip naar Londen

Londen citytrip

De Britse hoofdstad Londen is een trendy en levendige stad, waar je tijd tekort komt! Voor iedereen is hier wel wat wils, of je nu van musea, van shoppen of van uitgaan houdt. Je kunt eindeloos wandelen langs de rivier Thames of door één van de uitgestrekte parken in de stad. Londen heeft twee gezichten: aan de ene kant is het een stad met veel tradities en historie, maar tegelijk is het ook één van modernste steden van Europa. Een stad waar je je nooit verveelt!

Cultuur en bezienswaardigheden

Londen heeft ontzettend veel musea waarvan een groot aantal gratis toegankelijk is. Zo vind je op het mooie Trafalgar Square de National Gallery en daarachter de National Portrait Gallery. Wie van modernere kunst houdt, gaat liever naar Tate Modern, dat in een voormalige elektriciteitscentrale gevestigd is. Het Natural History Museum is een museum waarin je ongestoord kunt ronddwalen. Beleef een aardbeving in een Japanse supermarkt, hoor het hartje van een ongeboren kind kloppen of doe één van de interessante breintesten. Iets verderop vind je het Victoria & Albert Museum, waar allerhande oude gebruiksvoorwerpen tentoongesteld worden. Aan de overkant ligt het prestigieuze winkelcentrum Harrods. Naast de beroemde Towerbridge vind je de Tower of London, dat een belangrijk deel uitmaakt van de Britse geschiedenis. In Westminster vind je de schitterende parlementsgebouwen, de Big Ben en het enorme reuzenrad ‘London Eye’. Londen beschikt ook over veel kerken en kathedralen, waarvan de Westminster Abbey en de St. Pauls Cathedral wel de bekendste zijn. Op loopafstand van Westminster Abbey bevindt zich het koninklijke paleis Buckingham Palace, waar de wisseling van de wacht een belangrijke trekpleister is. Wie liever de rust opzoekt in Londen, kan in één van de parken terecht, zoals Kensington Gardens, Hyde Park, Green Park of St. James Park. Londen kent ook diverse leuke markten, zoals Portobello Road Market, de Borough Market (food & drinks) en Camden Market. Sla ook zeker een bezoek aan het levendige Covent Garden niet over; hier vind je dagelijks straatartiesten en musici die voor een gezellige sfeer zorgen. Bezoek één van de befaamde Londense musicals, zoals de Phantom of the Opera die in Her Majesty’s Theatre speelt. Bezoek het Globe Theatre, een reconstructie van het oorspronkelijke theater van William Shakespeare. Hier worden stukken van Shakespeare opgevoerd en kunt u een expositie over zijn leven en werk zien. Het Globe Theatre staat op Bankside, vlak naast de Tate Modern.

Eten en drinken: Restaurants

Je vindt in Londen talloze restaurants, waarbij alle internationale keukens wel vertegenwoordigd zijn. In de smalle straatjes rondom Covent Garden vind je veel restaurants en dit is ’s avonds dan ook een levendige wijk om uit eten te gaan of een typisch Engelse ‘pint’ te drinken. Het Engelse ontbijt bestaat uit ei, bacon, tomaat, worstjes en witte bonen in tomatensaus. ’s Avonds is fish & chips een typisch Brits gerecht. Een wat meer trendy gedeelte van Londen is het recentelijk opgeknapte St. Catherines Docks, ten oosten van de Tower Bridge. Voor de Aziatische keuken kun je het beste terecht in de wijk Chinatown.

Winkelen

Uit heel Europa komen shopliefhebbers naar Londen om te winkelen. Met ruim 300 winkels is Oxford Street de belangrijkste winkelstraat van Londen, waar je met name de bekende warenhuizen als Selfridges, Marks & Spencer en kledingzaken als H&M, Primark en Zara vindt. In de naastgelegen Regent Street vind je wat chiquere winkels van bekende merken als Tommy Hilfiger. Ook vind je aan Regent Street de enorme speelgoedwinkel Hamleys, die maar liefst zes verdiepingen telt! Achter Regent Street vind je het wat antieke, maar stijlvolle Liberty. Voor de echte haute couture ga je naar Bond Street. In de wijk Knightsbridge bevindt zich het befaamde warenhuis Harrods. Sla zeker een bezoek aan de bijzondere foodhallen van Harrods niet over, waar je je ogen uitkijkt! Ook in de straten rondom Harrods zitten veel leuke winkels, afgewisseld met lunchrooms en restaurants. In de wijk rond Covent Garden kun je eindeloos verdwalen in smalle straatjes met bijzondere winkels, galerieën en boetiekjes.

Uitgaan

Het nachtleven van Londen is één van de bruisendste van Europa. Het uitgaansleven van Londen speelt zich vooral af in en rond de wijk Soho, waar je de theaters en talloze clubs en restaurants vindt. Een bezoek aan een musical is misschien niet het goedkoopste uitje, maar zeker wel een belevenis. De musical The Phantom of the Opera speelt al ruim 30 jaar en is de langstlopende productie van Londen. Andere bekende musicals zijn de Lion King, Mamma Mia, Billy Elliot en Wicked. Wie vooraf geen kaartjes gekocht heeft, kan het beste terecht op Leicester Square, waar de laatste kaarten tegen gereduceerd tarief worden verkocht. Londen kent ook enkele beroemde concertzalen, zoals de Royal Albert Hall, de Royal Festival Hall en het Royal Opera House in Covent Garden. Tickets zijn niet goedkoop maar de muziek of opera is van hoge kwaliteit. In de kerk St-Martin-in-the-Fields op Trafalgar Square zijn bijna dagelijks gratis lunchconcerten.

Openbaar vervoer

Londen heeft een uitstekend openbaar vervoernetwerk. Al sinds 1863 rijden de metro’s onder de stad door en nagenoeg het hele centrum is per ‘underground’ dan ook goed en snel bereikbaar. Bovengronds kun je gebruik maken van een uitgebreid busnetwerk, waarvoor de beroemde rode dubbeldekker gebruikt wordt. Omdat het centrum van Londen erg uitgestrekt is, is het voor toeristen aan te bevelen een Travelcard of een Visitor Oyster Card te gebruiken, waarmee onbeperkt gebruik gemaakt kan worden van het openbaar vervoer in het centrum van Londen. Losse kaartjes kunnen aangeschaft worden bij een ticketautomaat bij sommige bushaltes of op de metrostations. Deze tickets zijn echter vrij prijzig waardoor het al snel loont om een Oyster Card aan te schaffen. Ook de zwarte taxi’s van Londen zijn beroemd. Brandt het taxi-bordje op het dak, dan is de taxi beschikbaar en kun je deze aanhouden.

Parkeergelegenheid

Het centrum van Londen is lastig te bereiken met eigen vervoer. Bovendien heft men in het centrum tolheffing. Wie toch met eigen auto naar Londen rijdt, kan in diverse parkeergarages terecht. Houd wel rekening met druk verkeer, waarbij het zeker in de avondspits volledig vast kan staan.