Stedentrip naar Londen

Luxemburg citytrip

De stad Luxemburg is een van de kleinere hoofdsteden van Europa maar heeft toch haar eigen charme. De prachtige ligging en het groene karakter van de stad zorgen ervoor dat Luxemburg een hele aangename stad is om te bezoeken. Naast het compacte centrum vind je het lager gelegen stadspark dat een rustige oase in de stad vormt. Luxemburg heeft een rijke historie, wat terug te zien is in een groot aantal verdedigingswerken en oude gebouwen. Daarnaast organiseert de stad gedurende het hele jaar diverse evenementen en festivals. Al met al is Luxemburg een gezellige en levendige stad!

Cultuur en bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheid in Luxemburg-stad zijn misschien wel de kazematten: de ondergrondse verdedigingswerken van de stad. De kazematten dateren al uit de 17e eeuw en waren zo’n 23 kilometer lang! Tegenwoordig kun je de kazematten bezoeken en geniet van het fraaie uitzicht over de stad! Het Palais Grand Ducal is de residentie van de Luxemburgse groothertog. Dit schitterende gebouw diende ooit als stadhuis maar fungeert tegenwoordig als woonplaats van de groothertogelijke familie. Grund is de oudste wijk van Luxemburg. Tegenwoordig vind je hier sfeervolle smalle straatjes en oude middeleeuwse huizen. Ook is dit een populair gebied om ’s avonds uit te gaan. Het mooiste uitzicht op de wijk Grund heb je vanaf de wandelpromenade Chemin de la Corniche. Naast Grund ligt het prachtige Pétrussepark, een stuk lager gelegen dan de oude binnenstad van Luxemburg-stad. De imposante 42 meter hoge Adolfsbrug overspant dit park. In Luxemburg-stad vind je diverse musea zoals het natuurhistorisch museum, het Musée national d’histoire et d’art à Luxembourg of het Mudam Museum, waar je voornamelijk moderne kunst vindt. Het Place d’Armes is het centrale plein in het stadscentrum van Luxembourg. Zeker in de zomermaanden is het een bruisend hart van de stad, met rondom terrassen opgesteld. Op loopafstand van het plein ligt de fraaie Notre-Dame-kathedraal.

Eten en drinken: Restaurants

Hoewel Luxemburg geen grote stad is, heb je toch een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan restaurants. Niet alleen diverse toprestaurants zijn in deze stad neergestreken, je hebt ook knusse bistro’s en restaurants met internationale keuken. De Luxemburgse keuken vindt haar basis in de Franse keuken, maar er zijn ook wel Duitse en Waalse invloeden merkbaar. Varkensvlees, ham en paté zijn gerechten die je hier wel op de kaart tegenkomt, of bijvoorbeeld de typisch Luxemburgse bonensoep. Conform de Bourgondische levensstijl van de Luxemburgers hoort hier een goed glas wijn of bier bij. Een leuke wijk om uit eten te gaan is Grund. In de smalle straatjes bij de rivier Alzette, vind je diverse restaurants.

Winkelen

Hoewel het winkelgebied van Luxemburg niet zo uitgebreid is, vind je hier toch wel veel leuke winkels. Niet alleen de bekende winkelketens als Vero Moda en Esprit hebben een plaatsje gevonden in het deels autovrije centrum, ook de chique winkels als Hugo Boss en Gucci streken neer in deze stad. De belangrijkste winkelstraten zijn de Rue des Capucins en de Grand Rue. Iets buiten Luxemburg-stad vind je het overdekte shoppingcenter La Belle Etoile.

Uitgaan

Wie graag voor een klassiek concert of opera bijwoont, kan terecht in de Philharmonie Luxembourg of het Grand Théâtre de Luxembourg. De leukste terrasjes van Luxemburg liggen aan het Place d’Armes, midden in het centrum. De gezelligste pubs en bars vind je in de wijk Grund. De hippe wijk Les Rives de Clausen is een voormalig fabrieksterrein, waar nu cafés, restaurants en discotheken geopend zijn. Een leuke plek om uit te gaan, waar je niet alleen toeristen maar ook de Luxemburgers zelf tegenkomt!

Openbaar vervoer

Het centrum van Luxemburg is heel compact dus openbaar vervoer is niet zozeer nodig om de stad te bekijken. Wie zich toch graag per bus laat vervoeren, kan losse kaartjes of een dagkaart aanschaffen. Deze worden op het busstation of in de bus verkocht. Wie een bezoek aan Luxemburg-stad combineert met een reis door het land Luxemburg, kan een Luxembourg Pass aanschaffen, die gratis toegang geeft tot diverse musea èn gratis gebruik van openbaar vervoer. Een taxi kan eenvoudig op straat aangehouden worden door de hand op te steken of door vooraf te reserveren.

Parkeergelegenheid

Hoewel de binnenstad van Luxemburg autovrij is, kan er rondom de binnenstad op straat of in één van de parkeergarages geparkeerd worden. Wel kunnen de parkeergarages snel vol zitten en is het soms ook lastig om een parkeerplaats op straat te vinden. In dat geval kan er beter op een P+R buiten het centrum geparkeerd worden.