Stedentrip naar Madrid

Madrid citytrip

Madrid is de levendige hoofdstad van Spanje, waar je tijdens een stedentrip rondloopt tussen musea, oude paleizen en kerken en fraaie pleinen. Een deel van het centrum is autoluw zodat je in alle rust de stad kunt bekijken. Madrid kent volop leuke bars, restaurants en de typisch Spaanse taverna’s en terrazza’s. Hoogtepunten van de stad zijn het mooie El Retiropark, het museum Prado of de gezellige El Rastromarkt. Het bruisende Madrid is zeker een bezoek waard!

Cultuur

Aan de fraaie boulevard Paseo del Prado ligt het museum Prado. Dit is één van de grootste kunstmusea ter wereld waar je diverse Spaanse en Italiaanse meesterwerken vindt, maar ook schilderijen van de Vlaamse schilders. Het gebouw alleen al is prachtig! Ga ook zeker naar het prachtige Plaza Mayor. Ooit werden hier stierengevechten en executies gehouden. Tegenwoordig vind je hier schitterende gebouwen en gezellige terrasjes waar je de typische Spaanse tapas kunt eten. Het Palacio Real de Madrid is het koninklijke paleis van Madrid, waar ooit de koninklijke familie woonde. Hoewel het tegenwoordig nog gebruikt wordt voor officiële gelegenheden, is er ook een deel voor publiek toegankelijk. De Gran Via is een drukke straat waar je niet alleen de bekende winkels vindt, maar waar zich ook een deel van het uitgaansleven afspeelt in de restaurants, bioscopen en diverse theaters. De Gran Via gaat over in de Calle de Alcalá, die naar het mooie Parque de El Retiro leidt. Daar kun je even ontsnappen aan de drukte van de stad en van de rust van dit park genieten. Wie een vaartochtje over de vijver wil maken, kan een roeibootje huren. Madrid is natuurlijk ook bekend vanwege de twee grote voetbalclubs in deze stad: Atlético Madrid en Real Madrid. Zij zijn gehuisvest in de stadions Wanda Metropolitano en het Santiago de Barnabeu. Beide stadions zijn met een rondleiding te bezoeken.

Eten en drinken: Restaurants

De tijden waarop men in Madrid luncht of dineert, wijkt wat af van onze gebruikelijke tijden. Vanaf 13 uur wordt er uitgebreid geluncht (wat wel tot een uur of 4 kan duren!). Daarom eet men ’s avonds ook later en is het vooral rond een uur of tien druk in de restaurants. Een typisch Spaans gerecht is natuurlijk de tapas en die kun je dan ook in veel restaurants bestellen. Vooral in de wijken Atocha en La Latina vind je veel traditionele Spaanse restaurants.

Winkelen

Madrid is een ideale stad voor wie van winkelen houdt. Je vindt hier niet alleen de grote winkelketens maar ook veel leuke boetiekjes. De wijk Salamanca is een bekende wijk om te shoppen. Ook in de hippe buurt Chueca, achter de Gran Via, zijn veel leuke en hippe winkels gevestigd. Een deel van deze wijk is autoluw wat het winkelen heel ontspannend maakt! De belangrijkste winkelstraten zijn natuurlijk de Gran Via en de Calle de Preciados, waar je allerlei bekende ketens vindt, afgewisseld met restaurants en cafés. De chiquere winkels, zoals Gucci en Louis Vuitton, bevinden zich aan de Calle de Serrano.

Uitgaan

Madrid is een leuke stad om uit te gaan. In het centrum vind je niet alleen talloze (tapas)restaurants en bars, maar ook bioscopen en theaters. Het Teatro Real is het operagebouw van Madrid, waar al sinds 1850 opera’s opgevoerd worden. Het Auditorio Nacional de Música de Madrid is een fraaie concertzaal waar het Orkest en Nationaal Koor van Spanje hun thuisbasis hebben. De wijk Malasana is een bekende uitgaanswijk in Madrid. Rondom het Plaza Dos de Mayo vind je allerlei bars en restaurants en zeker bij mooi weer is dit een aantrekkelijke plek om een drankje te drinken!

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoersnetwerk van Madrid is uitgebreid en prettig in gebruik. Reizigers kunnen zich eenvoudig via metro’s en bussen verplaatsen. Voor toeristen is het gebruik van een Tourist Travel Pass aan te raden, waarmee je onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer kunt maken. De metro’s rijden ’s avonds tot laat door en ’s nachts kan men gebruik maken van nachtbussen. Een taxi is relatief goedkoop in Madrid, hoewel er een toeslag voor bagage berekend kan worden. Let er wel op dat de chauffeur de taximeter gebruikt om hoge prijzen te voorkomen. Een taxi kan op straat aangehouden worden of er kan bij de speciale taxistandplaatsen ingestapt worden.

Parkeergelegenheid

Madrid heeft een druk centrum dus met eigen vervoer naar het centrum rijden is niet aan te bevelen. Er geldt in het centrum betaald parkeren, waarbij er verschillende zones gehanteerd worden. Er kan ook in één van de parkeergarages geparkeerd worden.