Stedentrip naar Oslo

Oslo citytrip

Oslo is de levendige hoofdstad van Noorwegen, met een rijke historie die al teruggaat tot de elfde eeuw. De door de Vikingen gestichte stad ligt in de bossen aan de Oslofjord. Het centrum van Oslo is niet zo groot, zodat de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Dat maakt Oslo tot een aantrekkelijke stad voor een stedentrip. Op loopafstand van de haven ligt het paleis, dat door de Noorse koning bewoond wordt. Je vindt diverse musea in Oslo, maar ook de winkelliefhebber komt in Oslo niets tekort!

Cultuur en bezienswaardigheden

Op het museumeiland Bygdøy vind je maar liefst vijf musea, waaronder het prachtige Noors Folk Museum, een openlichtmuseum waar je honderden jaren teruggaat in de tijd. Bewonder zeker de oude staafkerk uit Gol, die maar liefst 800 jaar oud is! In het Viking Schip Museum vind je een prachtig oud Vikingschip. Het 13e eeuwse Fort Akershus werd ooit gebouwd door koning Haakon V en ligt strategisch gebouwd aan de haven van Oslo. In het museum bevinden zich diverse musea, maar vergeet ook niet om te genieten van het fraaie uitzicht vanaf het oude fort. Aan de mooie Karl Johans Gate passeer je diverse winkels, restaurants en cafés, maar ook belangrijke bezienswaardigheden zoals de prachtige Dom van Oslo. Je loopt langs het mooie parlementsgebouw en komt dan uiteindelijk uit bij het Koninklijk Paleis. Bij het paleis kun je dagelijks de wisseling van de wacht bijwonen, wat met veel ceremonie gepaard gaat. Op een zonnige dag is het uitstekend wandelen in de groene parken van Oslo, waarvan zeker het Vigelandpark een bezoek meer dan waard is. Hier kun je de sculpturen van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland bewonderen. Voor wie de rust van de parken nog niet genoeg is, kan eilandhoppen op de eilanden die in de Oslofjord liggen. In de zomer zijn de stranden op de eilanden een ideale plek om verkoeling te zoeken.

Eten en drinken: Restaurants

Je vindt in Oslo diverse restaurants met waar traditionele Noorse gerechten op de kaart staan. Vaak zijn dit visgerechten, hoewel er ook lamsvlees of zelfs rendier- of elandvlees aangeboden wordt. Probeer zeker eens de køtkaker uit, dat wel wat weg heeft van een gehaktbal. Naast Noorse restaurants vind je in Oslo ook diverse restaurants met een internationale keuken.

Winkelen

De belangrijkste winkelstraat van Oslo is de autovrije Karl Johans Gate, waar winkels afgewisseld worden door cafés en restaurants. Straatartiesten en musici zorgen voor een gezellige sfeer en het is dan ook leuk flaneren langs de diverse winkels. Je vindt hier diverse bekende winkelketens. In de zijstraat Nedre Slottsgate vind je niet alleen chique winkels zoals Gucci, maar ook het fraaie warenhuis Steen & Strøm. Voor regenachtige dagen heeft Oslo ook diverse overdekte shopping centres, zoals het Paleet Shopping Centre. Op de plek van een oude scheepswerf, naast de haven, vind je Aker Brygge, een winkelcentrum met een fraaie industriële uitstraling. De multiculturele wijk Gronland is het decor voor kleine winkels en boetiekjes, waar je relatief goedkoop kleding en sieraden koopt.

Uitgaan

Oslo is ook ’s avonds een levendige stad, met een bruisend uitgaansleven. Het Oslo Konserthus is de thuisbasis van het Oslo Philharmonisch Orkest en hier kun je klassieke concerten bijwonen. Het Oslo Operahuis is in 2008 geopend en biedt een divers programma aan opera’s en balletvoorstellingen aan. Bijzonder is dat je op het dak van dit gebouw kunt lopen en zelfs regelmatig openluchtvoorstellingen bij kunt wonen. Veel cafés en bars bevinden zich rondom de Karl Johans Gate. Ook in het voornoemde Aker Brygge zijn diverse restaurants en andere uitgaansgelegenheden te vinden. De wijk Grønland is een hippe stadswijk geworden waar je trendy cafés en bars kunt bezoeken. Houd er wel rekening mee dat het uitgaan in Oslo niet goedkoop is; de prijs voor alcohol ligt hoger dan gemiddeld in Europa.

Openbaar vervoer

Het centrum van Oslo is vrij compact zodat veel bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Wie toch liever openbaar vervoer gebruikt, kan gebruik maken van een uitstekend netwerk van bussen, trams en metro. Je kunt 1-uurtickets kopen of gebruik maken van de Oslo Pass. Reizen per taxi is in Oslo behoorlijk kostbaar. Overweeg ook eens om gebruik te maken van de Oslo City Bikes; stadsfietsen die zomers ter beschikking staan aan toeristen. Via een app kun je een fiets betalen en ontgrendelen en het is een leuke manier om de stad te ontdekken!

Parkeren

Het is mogelijk om in het centrum van Oslo te parkeren, maar er geldt uiteraard wel betaald parkeren. Er zijn in Oslo diverse parkeergarages waarvan gebruik gemaakt kan worden. Met de Oslo Pass is het ook mogelijk om te parkeren op daarvoor aangewezen parkeerplaatsen.