Stedentrip naar Parijs

Parijs citytrip

De Franse hoofdstad Parijs heeft op veel reizigers een grote aantrekkingskracht. Niet voor niets wordt deze stad wel de ‘Lichtstad’ of de stad van de liefde genoemd. De beroemde monumenten als de Arc de Triomphe, de Notre Dame en natuurlijk de Eiffeltoren zijn wereldwijd bekend en trekken talloze bezoekers. Naast deze gebouwen kun je in Parijs ook talloze musea bezoeken of slenter je door knusse wijkjes als Montmartre of Quartier Latin. Ook op het gebied van haute couture en fashion heeft Parijs wereldfaam, wat ook wel blijkt uit de vele merken die hun thuisbasis in deze Franse stad hebben. Grote namen als Chanel, Louis Vutton en Jean Paul Gaultier zijn in Parijs gevestigd. En wie de drukte van de stad graag ontvlucht, kan terecht in één van de fraaie kastelen in de omgeving, zoals het beroemde Versailles. Avontuurzoekers komen aan hun trekken in Disneyland, dat ten oosten van Parijs ligt.

Cultuur en bezienswaardigheden

Van de talloze musea in Parijs is het Louvre ongetwijfeld het bekendste. Hier kunnen museumbezoekers allerhande collecties bewonderen, waaronder schilderwerken, beeldhouwkunst en Griekse oudheden. Het schilderij ‘Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci is wereldberoemd. Andere bekende musea in Parijs zijn het Musee d’Orsay en het Grand Palais. Liefhebbers van moderne kunst kunnen terecht in het Centre Georges Pompidou, waarvan het gebouw zelf al een bezienswaardigheid op zich is! Het beroemdste bouwwerk in Parijs is ongetwijfeld de Eiffeltoren, ooit ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Er staan vaak lange rijen om naar boven te kunnen, maar het uitzicht over de stad is fenomenaal! De brede Champs Elysees met haar chique winkels leidt van het Place de la Concorde naar de Arc de Triomphe. Deze boog werd gebouwd naar aanleiding van de zeges van het leger van Napoleon. Aan de andere zijde van het Place de la Concorde kun je de rust opzoeken in de schitterende Jardin des Tuileries. Vanaf hier is het niet zo ver lopen naar de Opéra Garnier, de oude opera van Parijs. Hier speelt zich de legende van het spook van de Opera af, die onder dit imposante gebouw zou wonen en de stad danig in zijn greep had! De Opéra Garnier is nog te bezoeken en bewonder zeker de fraaie architectuur in dit gebouw. Parijs telt ook talloze kerken en kathedralen, waarvan de Notre Dame de grootste en bekendste is. De enorme kathedraal ligt op een eiland in de Seine. Een andere mooie kerk is de ‘suikertaart’-kerk Sacré-Coeur in kunstenaarswijk Montmartre. De steensoort Travertijn geeft de kerk haar witte uiterlijk. Vanaf de trappen voor de kerk heb je een schitterend uitzicht over Parijs. Loop zeker ook even naar het Place du Tertre, waar schilders en kunstenaars hun werk proberen te slijten. Parijs in het donker bekijken? Boek dan een rondvaart op de Seine in de avond en zie de Eiffeltoren prachtig verlicht langs de oever staan!

Eten en drinken: Restaurants

Uit eten is een waar feest in Parijs. Er zijn zo’n 8000 restaurants in deze stad gevestigd; niet alleen de typische Franse bistros maar ook cafés of chique restaurants. Een typisch Frans gerecht zijn de crèpes, dunne pannenkoeken met een vulling naar keuze. In de studentenwijk Quartier Latin vind je talloze restaurants met de bekende toeristenmenu’s. Desondanks is het gezellig eten op de terrassen in de smalle straatjes. Een andere leuke wijk om te eten is Montmartre.

Winkelen

Zoals al genoemd, is Parijs de thuisbasis van diverse wereldberoemde modemerken. Dat drukt een duidelijk stempel op de stad, die wel de ‘stad van de mode’ genoemd kan worden. Het chique warenhuis Galeries Lafayette ligt aan de Boulevard Haussman. Vanaf het dak, dat toegankelijk is, heb je een mooi uitzicht op Parijs en met name de Opéra Garnier. Je vindt nog meer luxe winkels aan deze boulevard, waaronder het warenhuis Au Printemps. Ook aan de brede Champs Elysees vind je talloze chique winkels en boetiekjes. Bekende winkelketens als H&M en C&A liggen aan de Rue de Rivoli. Vlakbij is ook het overdekte winkelcentrum Les Halles met winkels, restaurants en cafés.

Uitgaan

Parijs is een stad met een enorm bruisend nachtleven, met concertzalen, theaters, talloze cafés, bars en clubs. De Philharmonie de Paris is een beroemde concertzaal voor klassieke muziek. Operaliefhebbers kunnen terecht in de Opéra Garnier of in het moderne Opéra Bastille. Moulin Rouge en Le Lido zijn beroemde theaters waar het zogenoemde cabaret opgevoerd wordt. Wie heeft er nog nooit van de befaamde ‘can can’ gehoord? Daarnaast zijn er nog vele andere theaters in Parijs waar men terechtkan voor een avond uit. In allerlei wijken in Parijs kun terecht in de hippe bars en cafés. Deze sluiten over het algemeen rond een uur of 2. De nachtclubs zijn langer geopend. Montparnasse is een bekende uitgaanswijk, in het gedeelte van Parijs waar vroeger de schilders en de kunstenaars leefden. Een andere gezellige wijk is Quartier Latin, waar veel studenten naartoe gaan. Ook La Bastille is een drukbezochte uitgaanswijk met veel cafés en nachtclubs. Kortom, in Parijs kom je zelfs in de avonden tijd tekort!

Openbaar vervoer

Het centrum van Parijs is dusdanig groot dat de toerist graag gebruik maakt van het openbaar vervoersnetwerk om tussen de bezienswaardigheden te reizen. Om gebruik te maken van de metro, tram of bus kun je een Mobilis Card aanschaffen voor één dag. Wil je meerdere dagen in Parijs verblijven (en reizen), dan is de Paris Visite Travel Card een optie. Losse metrokaartjes kun je op de metrostations aanschaffen en in de bussen zijn deze ook geldig. Wie de metro maar één of twee keer per dag zal gebruiken, is voordeliger uit met een carnet: een pakket van tien metrokaartjes. De tarieven van een taxirit zijn relatief laag in Parijs. Je kunt het makkelijkste instappen bij één van de grotere metrostations, of je hand opsteken op straat. Let er wel op dat de chauffeur de meter gebruikt. Er kunnen extra kosten berekend worden voor bagage of wachttijd.

Parkeergelegenheid

Het is erg lastig om in het centrum van Parijs te parkeren. Op veel plekken geldt een maximum parkeertijd van twee uur. Er zijn wel diverse parkeergarages in het centrum, maar de parkeertarieven zijn hoog. Tegenwoordig zijn er websites die de mogelijkheid bieden om online alvast een parkeerplaats te reserveren, waarbij er ook nog korting verstrekt wordt op het parkeertarief. Buiten de stadsring van Parijs vind je diverse P+R parkeerplaatsen, wat een uitstekend alternatief is voor het parkeren in het overvolle en chaotische centrum. Vanuit de P+R kun je meestal de metro nemen naar de binnenstad. Verblijf je in een hotel in het centrum? Informeer dan of je bij het hotel een parkeerplaats kunt boeken.