Stedentrip naar Praag

Praag citytrip

Praag is de prachtige hoofdstad van Tsjechië, die ook wel de ‘Gouden Stad’ of de ‘Stad van de Honderd Torens’ wordt genoemd. Deze fraaie stad is een uitstekende bestemming voor een stedentrip vanwege de vele bezienswaardigheden die hier te bezoeken zijn. Hoog boven de stad torent de Praagse Burcht met de Sint-Vituskathedraal. Via de Karelsbrug over de Moldau loop je zo het oude centrum in, waar je op het Oude Stadsplein het bijzondere astronomische uurwerk kunt bekijken. Rondom het plein vind je allerlei restaurants en cafés. De bijzonder fraaie architectuur van de stad maakt Praag tot een stad waar je eindeloos kunt slenteren en van al het moois kunt genieten. Kortom, een stad die een bezoek zeker waard is!

Cultuur en bezienswaardigheden

Het hart van de stad Praag is het Staré Mesto, de oude stad. Door de kronkelige straatjes loop je vanzelf richting het Oude Stadsplein, waar zich het Jan Husmonument bevindt, de fraaie Tynkerk èn het oude stadhuis met het bijzondere astronomische uurwerk. Dit uurwerk is al honderden jaren oud en laat ieder uur de twaalf apostelen zien. Bovendien geeft de klok de stand van zon en maan weer. Elk uur verzamelen grote groepen toeristen zich voor het raadhuis om te zien hoe de deurtjes van de klok zich openen voor de parade van de apostelen. Er zijn vele bruggen over de Moldau, maar de Karelsbrug (Karluv Most) is wel de bekendste. Aan weerszijden van de brug zie je beelden van diverse heiligen. In het midden van de burg worden de talloze voetgangers vermaakt door straatartiesten en portretschilders. De brug leidt je naar de wijk Malá Strana. Dit is een wat knussere wijk als het Staré Mesto, met prachtige gebouwen en paleizen, pleintjes, trappen en sfeervolle doorkijkjes. De steile straatjes brengen je naar de Praagse Burcht, letterlijk een hoogtepunt van de stad. Het complex is enorm uitgebreid en de burcht zou dan ook de grootste ter wereld zijn. Niet alleen de Praagse Burcht zelf kun je bezoeken, ook de naastgelegen St. Vituskathedraal is een bezoek waard. Door de uitgestrekte tuinen kun je wandelen en genieten van het mooie uitzicht op de oude stad. Een bezienswaardigheid op zich is het pittoreske Gouden Straatje, waar je elf kleine huisjes vindt. Het straatje is al eeuwen oud. Loop zeker even binnen op nummer 22, waar de schrijver Franz Kafka tijdelijk heeft gewoond. Op een zomerse dag is het goed toeven in het park rondom de Petřínheuvel. De Petřínuitkijktoren is een kleine imitatie van de Parijse Eiffeltoren en vanaf de top heb je een schitterend uitzicht. Je bereikt de uitkijktoren in een mum van tijd dankzij de kabelbaan naar de top van de heuvel. Ook in de Petříntoren zelf bevindt zich een lift, maar de toren is ook te voet te beklimmen. Aan de andere zijde van het oude centrum vind je de joodse wijk Josefov. Je kunt hier de oude synagogen en de joodse begraafplaats bezoeken. Ook het joods museum bevindt zich in deze wijk. Vanuit Josefov steek je zo de Moldau over naar het Letnapark: de mooiste plek in Praag om de vele bruggen over de rivier te fotograferen! Wil je graag een museum bezoeken? Het Nationaal Museum is uitgebreid en verdeeld over diverse locaties. Voor moderne kunst ga je naar het Kampa Museum op het prachtige Kampa-eiland. Wie meer wil weten over de geschiedenis van Praag, gaat naar het Stedelijk Museum van de stad. In de wijk Malá Strana vind je het Kafka Museum.

Eten en drinken: Restaurants

Omdat Praag een toeristische bestemming is, zijn daar ook de menukaarten van de restaurants enigszins op aangepast. Vlees is een populair hoofdbestanddeel in de Tsjechische keuken. Ook de internationale keuken is steeds meer in Praag te vinden, zoals Italiaanse, Mexicaanse of Spaanse restaurants. Probeer zeker een lokaal gebrouwen biertje uit! Tsjechië staat bekend om haar uitstekende bier en in één van de bierhuizen in Praag kun je dan ook een Tsjechisch biertje uitproberen.

Winkelen

Het oude centrum van Praag is voor een groot deel autovrij en hier bevinden zich dan ook veel winkels. De bekende winkelketens als H&M en Zara vind je vooral langs de Na Příkopě en de omliggende straten. Voor de chique modemerken ga in Praag naar de Parizská Trida, de fraaie boulevard die vanaf het Oude Stadsplein richting de joodse wijk leidt. Let zeker ook op de bijzonder mooie Jugendstilgebouwen in deze straat.

Uitgaan

Ook ’s avonds is er genoeg te doen in Praag. Bij mooi weer kun je dineren op één van de terrassen in het oude centrum. Liefhebbers van klassieke muziek komen volop aan hun trekken want er worden veel concerten in de kerken en muziekzalen in Praag gegeven. Liever naar het theater? Ook dat is mogelijk in Praag. Het National Theatre is niet alleen een schitterend gebouw om te bezoeken maar biedt ook een gevarieerd cultuurprogramma aan. Je hebt in Praag een uitgebreid aanbod aan bars, cafés, nachtclubs en discotheken voor wie echt het nachtleven van de stad wil verkennen. Ga zeker ook naar één van de bierhuizen of wijnkelders van Praag voor een lokaal gebrouwen drankje.

Openbaar vervoer

Het centrum van Praag is niet zo uitgestrekt en is daarom prima te voet te ontdekken. Ook de historische tram is een leuke manier om door de stad te reizen. Er is een uitgebreid en goed werkend metrosysteem in de stad. De prijs voor het openbaar vervoer is relatief laag. Je kunt losse kaartjes kopen, een dagkaart of een kaart voor drie dagen.

Parkeergelegenheid

Het is bijzonder lastig om in het centrum van Praag te parkeren. Een groot deel van het centrum is al autovrij en de straten zijn smal met weinig beschikbare parkeerplekken. Een deel van het centrum is alleen vergunningparkeren en er geldt vaak maar een beperkte parkeerduur. Er zijn wel enkele parkeergarages in de stad. Het is aan te bevelen om gebruik te maken van één van de P+R locaties die zich buiten het centrum bij diverse metrostations bevinden.