Stedentrip naar Reykjavik

Reykjavik algemene informatie

De IJslandse hoofdstad Reykjavik ligt op ruim drie uur vliegen van Nederland en is in alle opzichten een unieke stad te noemen. De stad heeft ruim 120.000 inwoners; de helft van het totaal aantal bewoners van IJsland. Het is een mooie stad vanwege haar bijzondere ligging, met de fraaie berg Esja als achtergronddecor. Op korte afstand van Reykjavik gelegen vind je prachtige natuurverschijnselen als watervallen, heetwaterbronnen en geisers. In de wintermaanden kun je het fascinerende noorderlicht bewonderen.

Cultuur en bezienswaardigheden

Alleen al de fleurig gekleurde huisjes van Reykjavik vormen een mooie aanblik. Neem dus zeker de tijd om door de straten van de IJslandse hoofdstad te slenteren. Ondanks dat Reykjavik een kleine stad is, kun je hier toch diverse interessante musea vinden. Zo heb je het Nationaal Museum, dat meer vertelt over de historie en kolonisatie van IJsland. Voor moderne kunst ga je naar het National Arts Museum, dat je op drie diverse plekken in Reykjavik vindt. Het Saga is een heel bijzonder museum, waar allerlei oude verhalen uit IJsland weer tot leven komen. Het museum geeft een inkijkje in het leven en de gebruiken van de IJslanders en is ook voor kinderen een leuk museum. Aan de westkant van de stad vind je het mooie Árbæjarsafn openluchtmuseum, waar je oude boerderijen, een oud kerkje en andere historische gebouwen vindt. In de zomer worden er traditionele ambachten uitgevoerd voor de bezoekers. Je vindt diverse mooie kerken in Reykjavik, zoals de bijzondere Hallgrimskirkja. Voor een paar euro kun je de lift nemen, die je bovenin de toren brengt. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad! De Laugavegur is de belangrijkste straat in Reykjavik, vol met diverse hippe winkels, restaurants en bars. Langs de kust staat het markante Hofdi House, vooral bekend vanwege de historische ontmoeting tussen Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov, die het einde van de Koude Oorlog inluidde. Pas wel op: er wordt verteld dat het hier spookt! Vanuit de haven van Reykjavik vertrekken diverse boten voor dolfijnentochten. Wie een meer ontspannend uitje zoekt, kan terecht in één van de vele warmwaterbronnen in de stad, waarvan Blue Lagoon wel de bekendste is.

Eten en drinken: Restaurants

Je vindt in Reykjavik diverse restaurants waarbij de kwaliteit van het eten uitstekend is. Er zijn diverse visrestaurants, waar dagelijks verse vis voorgeschoteld wordt. Naast restaurants met de IJslandse keuken, zijn er ook diverse internationale restaurants in Reykjavik gevestigd.

Winkelen

De meeste winkels van Reykjavik vind je aan de Laugavegur. De hippe boetiekjes worden afgewisseld met restaurants en cafés. Er zijn ook diverse overdekte winkelcentra zoals Kringlan en Smaralind. De bekende Europese winkelketens bevinden zich ook voornamelijk in deze shoppingcentra. p>

Uitgaan

Reykjavik is een stad waar je ’s avonds volop uit kunt gaan. Hoewel de stad niet groot is, is het wel een stad met een bruisend uitgaansleven, waarvan een groot deel zich afspeelt in de hoofdstraat van de stad, de Laugavegur. Houd er wel rekening mee dat de levendigheid in de meeste clubs en discotheken pas laat op de avond op gang komt. Wie liever een concert bijwoont, kan terecht in concert- en congrescentrum Harpa. In deze moderne muziekzaal worden diverse muziekgenres ten gehore gebracht. Daarnaast zijn er ook diverse festivals in Reykjavik, zoals het beroemde Winter Lights Festival en het Reykjavik Folk Music Festival. Half juni wordt de National Day of Iceland gevierd met allerhande festiviteiten in de stad.

Openbaar vervoer

Het centrum van Reykjavik is vrij compact zodat de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Wie wel graag met het openbaar vervoer reist, kan gebruik maken van de bus. Omdat een los ticket voor de bus niet goedkoop is, loont het al snel om een dagkaart of een meerdaagse Reykjavik Tourist Card aan te schaffen. Daarnaast rijden er ook volop taxi’s in Reykjavik, die telefonisch geboekt kunnen worden. De chauffeur is wettelijk verplicht om de meter te gebruiken.

Parkeergelegenheid

Het is mogelijk om in het centrum van Reykjavik te parkeren. De auto kan zowel langs de straat of in een parkeergarage geparkeerd worden.