Stedentrip naar Riga

Riga algemene informatie

Aan de rivier de Daugava ligt de ruim achthonderd jaar oude stad Riga. In deze hoofdstad van Letland kun je eindeloos slenteren door de knusse straatjes en langs de groene parken en oude historische gebouwen. In deze stad vind je de mooiste collectie art nouveau-gebouwen van Europa. Het stadscentrum is dan ook door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Omdat het centrum niet zo groot is, kun je de stad prima te voet verkennen. Geniet van deze knusse stad, van de gezellige terrasjes en van de prettige sfeer die in Riga hangt!

Cultuur en bezienswaardigheden

Riga is gelegen aan de Oostzee en wordt doorsneden door de rivier Daugava. Ooit was dit een belangrijke handelsstad, waarbij je nog diverse kenmerken van dit rijke verleden in de stad terug vindt. Aan de oever van de rivier ligt de burcht Rigas Pils, een fraai 16e eeuws slot, wat de officiële verblijfplaats van de Letse president is. Iets verderop ligt de Dom van Riga, een mooie gotische kathedraal met een bijzonder orgel. Via de smalle klinkerstraatjes van het oude centrum loop je zo van de Dom richting het Livu Laukums, het oude marktplein van Riga. Vooral in de zomer is het plein heel levendig met veel gezellige terrasjes, livemuziek en diverse marktkraampjes. Aan het einde van de 19e eeuw kende Riga een bloeiperiode en in die tijd werden veel van de bijzondere Jugendstilgebouwen gebouwd. De prachtige art nouveau-gebouwen in de stad zorgden er voor dat de stad op de Werelderfgoedlijst terechtkwam. Loop echter ook eens door het zogenoemde ‘stille centrum’, de wijk ten noorden van het oude centrum. Hier zie je nog veel oude Letse houten huizen; een mooi contrast met de fraaie Jugendstil. Wie graag de rust opzoekt, kan terecht in het grote Esplanade-park. Riga is een stad waar veel concerten en festivals gehouden worden. Zo brengen in de zomer de nodige straatartiesten hun muziek ten gehore. Wie graag een museum bezoekt kan naar het Bezettingsmuseum, waar de geschiedenis van Letland vanaf ca. 1939 verteld wordt. Een ander oorlogsmuseum vind je in de oude Kruittoren. Hier worden vooral de Eerste Wereldoorlog, de Russische Burgeroorlog en de onafhankelijkheidsstrijd van Letland behandeld. Zo’n tien kilometer ten oosten van Riga vind je het Etnografisch Openluchtmuseum, waar oude Letse huizen, boerderijen, winkels, kerken en andere historische gebouwen te bekijken zijn.

Eten en drinken: Restaurants

In Riga kun je zowel terecht bij traditionele Letse restaurants als bij meer internationaal georiënteerde keukens. De Letse keuken is sterk beïnvloed door haar buurlanden, waarbij je vooral stevige gerechten aantreft. Koolsoep, roggebrood en aardappelen zijn ingrediënten die men in Letland veel eet. De prijzen liggen in de restaurants in Riga relatief laag zodat je voor een klein bedrag al uit eten kunt.

Winkelen

In het oude centrum van Riga vind je veel winkels in de straten rondom het Livu Laukumplein. Aan de winkelstraat Audéju iela vind je ook het overdekte winkelcentrum Galerija Centrs. Veel moderne westerse winkelketens vind je in de wijk ten zuidwesten van het Esplanadepark.

Uitgaan

Ook ’s avonds is Riga een levendige stad. Wie uit wil gaan kan terecht in de vele restaurants, cafés, discotheken en nachtclubs. De meeste pubs en nachtclubs zitten in het oude centrum van Riga.

Openbaar vervoer

Omdat Riga niet zo groot is, kun je het centrum gemakkelijk te voet verkennen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van tram of bus om je door de stad te verplaatsen. Een kaartje koop je bij de conducteur (die naar je toe komt) of je maakt gebruik van de Riga Card. De Riga Card geeft niet alleen gratis toegang tot het openbaar vervoer, maar ook korting op diverse musea. Je kunt ook een taxi nemen. Wees daarbij echter wel op je hoede en zorg ervoor dat de chauffeur de meter gebruikt.

Parkeergelegenheid

In Riga is het toegestaan om langs de straat te parkeren, mits het lukt om een plekje te vinden. Vaak geldt er in het centrum wel betaald parkeren. Je kunt ook gebruik maken van één van de parkeergarages.